FRANKO DLAN

Eko Taxi Vranje

Kako u životu, za četiri godine, šetajući suknju ili pantalone, ne radeći ništa(!), zaraditi najmanje 60.000 evra – 15 hiljada godišnje? Ovo je recept!  Za razliku od sličnih, ovaj je u praksi proveren.  

Svaka sličnost sa junacima ove priče je slučajna. Tim pre što smo se okružili njim i njima.Njemu ili njoj u životu do sada ništa nije išlo za rukom. Ime i prezime u potpisu i dva padeža u rečniku – njihovo je jedino pravopisno i gramatičko bogatstvo. Onda ih je život u ovoj društvenoj vukojebini dodelio nama, kao što Morava svoj mulj, posle poplave, izbaci na obalu. Sada su, čast izuzecima, gradski većnici, pomoćnici gradonačelnika, direktori javnih preduzeća, lokalni gospodari naših duša – samozvani stručnjaci opšteg smera.

Okreni levo, okreni desno, baci pogled dole, baci gore, korisnije, a ujedno jednostavnije investicije od ove nema! Ruku na srce, to je za čestitati. Uostalom, biti danas na listi moćnog vrha stranke, biti njen lokalni dobošar, dobiti od partije feud kojim ćeš da vedriš i oblačiš, ko ti to daje? Gde da to nađeš?

U ovom životu, u kome je sve izmišljeno, rešili oni da investiraju u sebe. Za tu investiciju, izračunali su upućeni, bilo im je potrebno pet do deset hiljada evra – u kešu i potpis. Potpis da stave na partijsku pristupnicu, a keš, u četiri oka, da predaju lokalnom šefu stranke po principu „franko dlan“. Lokalni šef ne razlikuje evre iz slamarice, od prodaje automobila, vinograda, nekretnine ili bankarskog kredita.

Tim činom, oni će, u naredne četiri godine, plus šest meseci po isteku mandata, pošto šefu plate reket, zaraditi najmanje 60.000 evra. Kako? Prvo, kroz platu koja im pripada na tom radnom mestu. Drugo, kroz još jednu platu od mućki na radnom mestu; od korupcije u obavljanju službenih poslova; od bahanalija u svakodnevnom životu, od šibicarenja, laži i prevara. Ako još, dao Bog, imaju firmu, radnju, agenciju, nevladinu organizaciju… tu onda i bukvalno nema kraja.

Ovo je njihovo vreme. Ko je nama kriv što mi drugi ne želimo ili nećemo da stanemo u ovaj red političke bižuterije.  • Ostavi komentar