ELEPHANTIASIS NOSTRAS

Eko Taxi Vranje

O čemu bih pisao da nije kulture? Pozorište se gradi, izložbi je malo, ali političkih emisija je koliko hoćeš. Stvarno treba imati živaca i želudac da se proguta ovakva papazjanija. Voditelj i dva, tri ili više gostiju „mudruju“ o životnim temama. Već smo se privikli da nam ne smeta što većini voditelja treba ozbiljan logoped, ali lokalni političari koji napadno gostuju u emisijama što ih prate svi članovi porodice i određeni broj partijskih aktivista sa porukom „bravo care“, su perfektan uvod u farmu. Neverovatna je produkcija debilizma pokrivena lokalnim partijskim uputstvima spakovanim u brošuru sa naslovom „nastupi u medijima“. Tu se pokupi gomila mudrosti i floskula, od oslovljavanja „uvaženi gospodine-gdjice“; “vrlo zanimljivo pitanje“; “dozvolite da vam repliciram“; “čak štaviše“; “to nije pitanje za mene, već za Žiku“; “naknadno ćete biti obavešteni preko organa stranke“; “i sada demonstriramo jedinstvo“ i niza gluposti od kojih se medicinski dobija elephantiasis nostras (moram da prevedem, otečeni te…si). Usput, pitanja su ili oko kanalizacije, ili oko kaldrme. Ranije su dobre učiteljice takve djake slale po burek da ne smetaju pametnim djacima. Sada će Farma i Veliki brat verovatno privući pažnju,kako gledalaca i učesnika, tako i autora emisije.

Moram da se osvrnem i na etiku kao osnovu civilizacije i bitisanja. Mnogo se priča i analizira od strane nekih tzv. analitičkih mrsomuda prelazni rok političara.Analitičar, kao, pita: “Da li možete da se ostvarite u novoj stranci”? Politička ništarija odgovara: “Da, jer u prethodnoj, a i onih pet pre, nisam dovoljno puta bio direktor, da do.ebem sve koji su mi se zamerili.“ Dosta bre, ljudi!!! Prešao ceo odbor NS u Banji u SNS (niste pisali), prešao ceo odbor DSS-a iz Vranja u SNS (pisali), prešli većnici DS-a u SPS (pisali), i šta sad? Znamo šta se u životu pere (ispod pojasa), a šta ne (izmedju ušiju). Filozofija šlajmara od vrha vlasti, do najnižih političkih funkcija ne sme imati publicitet, makar zbog generacija koje dolaze. Zlo vreme dolazi ako nam takvi ljudi i njihova destruktivna filozofija života budu uzori.

U iskrenoj nameri da ovaj tekst bude ozbiljan, ne mogu a da se ne osvrnem na listu 100 najmoćnijih Vranjanaca. Nepoznati su mi kriterijumi pravljenja liste, ali ne sumnjam u kritičko mišljenje redakcije. Moje shvatanje u rangiranju moći se svodi na sposobnost, slobodoumnost i minimaliziranje uticaja države i političkih partija gde svojim učešćem predajemo deo svog suvereniteta. Duboko sam ubedjen da bi mnogi od likova sa liste, sa blokiranim računima i bez državnih plata, bili gladni i pomalo jadni.  • Ostavi komentar