Ekonomija hipnoze

Eko Taxi Vranje

Šta je to: u sve se meša, a nije margarin? Odgovor: Mlađan Dinkić.

Šalu na stranu, jer smo u sosu. Stvari su daleko ozbiljnije, jer su Srbi, kao srećan narod, na izborima ponovo dobili – Dinkića.Od 2000. godine do danas, Srbija je mogla bez svega, samo nije mogla bez njega. Na srpskoj političkoj sceni od 5. oktobra 2000. godine ne postoji čovek sa manje glasova, a sa više vlasti. Ni jedna srpska vlada od 2000. godine, nije mogla bez njega.

U ovoj vladi ponovo, najvažniji resurs – finansije – ponovo je u njegovim rukama. U svim fondovima su uredno raspoređeni njegovi ljudi, a svi ključevi od sanduka i pečati ponovo su kod njega. Mlađan Dinkić tako nastavlja da gazduje svim srpskim parama, a svi analitičari su 6. maja na njemu zaradili jedinice.

– Meni je ovo četvrti mandat. Peti, ako računamo i guvernerski. Ne treba mi 100 dana da mi ocenjujete učinak. Šezdeset dana će biti sasvim dovoljno da mi date fore – rutinski je izjavio Dinkić kada je imenovan za ministra finansija i privrede.

Koliko god jedna od naših nacionalnih dijagnoza bila amnezija, danas, kada je Srbija na ivici bankrota, kada joj je od svega najpotrebniji stečajni upravnik, vredi se podsetiti nekoliko mesta iz „biografije destrukcije“:

Mlađan Dinkić, guverner, nikada nije objasnio gde se zaturiše one milijarde dolara koje je Slobodan Milošević sklonio na Kipar.

Ovaj ekspert je potom 2007. godine, olako zapalio fitilj gladne nacije izjavom da će 4,7 miliona Srba dobiti po 1.000 evra od privatizacije. Od prodaje onoga što su generacije stvarale, danas je svaki od sedam milona Srba dužan 2.900 evra.

Jedan od njegovi najvećih ekonomskih izuma je Nacionalni investiciopni plan (NIP). Brzo se pokazalo da je to plan koji je formiran sa ciljem da se milionima evra državnih para gradi infrastruktura partije kojoj je Dinkić na čelu.

Šta reći o njegovom patentu – podsticaju stranih investitora sa 10.000 evra za svako novo radno mesto, bajkama o Fijatu, Benetonu, Juri… pa URS-ovom partijskom modelu ravnomernog regionalnog razvoja…

Biće ipak da je Dinkić tvorac „ekonomije hipnoze“ koja je kod nas već traje 12 godina.  • Ostavi komentar