Dvan’es veličanstvenihKoliko juče lokalna vlast nije imala pomoćnike gradonačelnika. Danas ih Vranje ima (valjda) četiri. To su oni sa velikim slovom „P“ koji Stojčiću (valjda) pomažu u poslu.

Koliko juče nismo imali plaćene članove Gradskog veća. Danas od njih 11, tamo platu primaju osam. To su oni koji (valjda) Stamenkoviću pomažu u poslu, a građani ih iz milošte zovu „ministri“ sa velikim „M“.Elem, četiri + osam su 12. Kako bi pesnik uz gusle reko’ – dvan’es veličanstvenih! Tamo su ih, po principu „svaka vaška – obaška“ instalirale njihove partije. Svaka partija je uzela deo vlasti, svaka partija ima svoj ćepenak, svoj partijski šalter kroz koji „brine“ o građanima.

Juče smo u Vranju živeli kako smo živeli. Danas, i zbog dvan’est veličanstvenih, živimo lošije. Juče je lokalna vlast finansijski poslovala kako je poslovala, a ljudi su primali plate. Danas, i zbog dvan’es veličanstvenih, vlast duguje zaposlenima 2-3 plate, uzima kredite, zadužuje se, da bi poreski obveznici sutra imali šta da vraćaju.

Ipak, njihova „tržišna“ vrednost nije mala. Evo, kako se formira: dobra plata + na nju porezi + doprinosi + topli obrok + topla kancelarije + plus osveženje i ono pride + gosti i kafane + dnevnice čiji broj sami odredjuju + putni troškovi + putarine + brojni seminari sa švedskim stolom + promocije na 1.200 m nadmorske visine + zakasnele edukacije o „in Evropljaninu“ + fiksni telefon + mobilni telefon + novine i časopisi + nekontrolisani materijalni troškovi + ometanje drugih radnika u poslu + svakodnevno šetanje pantalona + ono čega se sada ne sećamo… i sve to puta dvan’es, pa puta 12 meseci. Koliko je to ne znaju ni BIA ni CIA.

Koliko njih dvan’es troše, zna gradski budžet u kome su oni najveća stavka. Koliko doprinose vidi se po džepovima građana. Bolje je da čekamo tunel ispod Pljačkovice, nego da nam oni urede kvalitet života.

Prizovimo se pameti – nije javni interes nešto što smo nasledili od predaka. Javni interes je ono što smo pozajmili od potomaka.

   • Ostavi komentar