Država kao krpa potirača

Eko Taxi Vranje

Javnost u Vranju ostala je uskraćena za jednu informaciju skoro bez presedana. Zato ću ja, danas i ovde, ponovo o huliganima. Ovoga puta, ipak, samo da načnem vruću temu iz prošle nedelje koja nikako ne sme ostati neregistrovana. Ne moraju novinari uvek da rade tudji posao.

Dakle, uz one osnovne škole koje su poznate, priznate i društveno verifikovane, Vranje ima i osnovnu školu za kriminal, delikvenciju i huliganstvo. Za nju zna kompletna javnost – roditelji polaznika, prosvetne institucije, inspekcije, lokalna samouprava, policija, pravosuđe…Deca nekih roditelja, klinci od 12 do 15 godina, uveliko su polaznici te vranjske specijalke. Škola ima svoje ime, tradiciju od oko 30 godina, status duboko ukorenjen u srpskom kriminalnom miljeu i kadove koji za sobom imaju zavidne rezultate. Najbolja potvrda društvenog renome te škole su dosijei njenih polaznika u vranjskoj Policijskoj upravi.

Plan i program ove škole je istovetan programima beogradskih navijačkih grupa “Ultra bojs”, “Alkatraz”, “Zabranjeni”, “Ekstremi”… ili sa programima “Nacionalnog strpoja”, “Obraza” ili SNP “1389”. Iz tih programa u Vranju se regrutuju oni koji umeju tako efikasno da menjaju sadržaje delovanja državnih institucija na očigled policije.

Ispada, da nas prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić obmanjuje, da priča jedno, a da na terenu, barem u Vranju, imamo drugo. Vučić kaže da je država iznad svih nas i da ni jedna sila ne može biti jača od sile države. A u Vranju, jadac: državu je ponizila i obrukala grupica 13-godišnjaka.

Bilo kako bilo, sada su na potezu jedan direktor u prosveti, prosvetna inspekcija, gradonačelnik lokalne samouprave i šef policije. Individualno ili skupa, oni javnosti u Vranju duguju saopštenje zašto se, kada, gde i kako dogodilo, da ta grupica huligana državu bacila pod noge, kao krpu potiraču.  • Ostavi komentar