DOKTOR NAUKA

Eko Taxi Vranje

Podaci kažu da je za 205 godina, koliko postoji, na Beogradskom univerzitetu zvanje doktora steklo 8.500 pojedinaca (41 prosečno godišnje). Ali, zato je, na dva privatna fakulteta za nekoliko godina  od osnivanja “podeljeno” po 200 doktorata. Takođe, u poslednjih pet godina, fakulteti u Srbiji su „proizveli“ 5.500 doktora nauka!

Dramatičan odatak da ova zemlje prosečno godišnje dobija 1.050 doktora nauka, najbolji su odgovor na pitanje kako se i zašto dogodilo da su neznalice, diletanti, amateri… odavno uzeli Srbiju pod svoje. Na svakih 10, u Srbiji je devet kupljenih diploma. Poslednjih godina, diplomu u Srbiji nije kupio samo onaj ko nije imao novac! U ponudi su sve – od pekara i frizera, učitelja i profesora, preko menadžera do doktora nauka.

Kupovina zvanja, a ne  – znanja, postao je možda najunosniji i najprofitabilniji posao u Srbiji. Zavisno od nivoa i profila zanimanja, to zadovoljstvo košta od 100 do 10.000 evra.

Nema tu nikakve tajne: sadašnji vlasnici privatnih fakulteta te institucije su i osnovali da bi na njima prodavali i znanje i zvanje. Oni sada lude od posla i naravno para, a država sve to gleda, onako sa strane, pa joj prosto milo što se to ovde događa.

Štaviše, država i ti prodavci magle postigli su džentlmenski dogovor. Država je tamo upisala sve svoje mudonje i mutivode, sve tatine i mamine sinove i kćeri, sav podmladak srpskog establišmenta.

Tamo su indekse za pare dobili svi koji imaju pare.

Srpske političke partije tako su rešile svoje goruće pitanje: kako partijska rukovodstva školovati, kako diplomama snabdeti neznalice koje su sudbinu Srbije uzele u svoje ruke.

S obzirom da inspektori Ministarstva prosvete rade sve drugo više nego ono što im je posao, vlada će uskoro morati da formira agenciju za proveru ovih diploma. U njoj će zaposleni padati s nogu od posla.

U ovoj priči jedino ostaje nejasno šta će se dogoditi kada na red za proveru dođe (ako dođe) diploma Fakulteta za ekonomski i inženjerski mendžment i Novog Sada, na kome se školovao jedan ugledni Kragujevčanin.  • Ostavi komentar