Djumbir protiv alkoholizma



Djumbir se koristi već hiljadama godina kao lek, začin, hrana i sredstvo za ulepšavanje. Ova biljka je poreklom iz Kine, ali sada se uzgaja u mnogim zemljama.  Djumbir je veoma popularan u kuhinji zbog svog posebnog ljutkastog ukusa, što je upravo zasluga eteričnih ulja, koja sadrži koren đumbira. Koren đumbira je dostupan u sirovom obliku, u prahu, ušećeren ili ukiseljen, u obliku sirupa ili tinkture u prodavnicama zdrave hrane i supermarketima. Aroma korenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svež. Djumbir je veoma ukusan kao začin pa se koristi u razne svrhe, kao dodatak jelima, za kolače, za pivo i likere. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprečava nastajanje ugrušaka krvi, delotvoran je lek protiv migrene i protiv gripa. Djumbir poboljšava pamćenje, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora jer podiže energiju u organizmu. Djumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mleka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospešuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Čaj od đumbira je veoma dobar kod želudačnih problema, dok su eterična ulja iz đumbira odlična kod odvikavanja od alkohola, smanjuju stres pa se koriste i za masažu. U kombinaciji sa drugim biljkama pojačava njihovo dejstvo. Mogu ga uzimati i bolesnici sa čirom na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Smanjuje povećani holesterol kao i trigliceride u krvi. Sprečava zgrušavanje krvi i stvaranje tromba.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar