Disciplina kičme

Eko Taxi Vranje

Ko o čemu, ja o životnoj sredini. Sudbina ili splet okolnosti opet su me doveli u Vranje ove nedelje. Uvek se osećaš dobro u mestu u kome poznaješ neke ljude, neke ulice, neke kafane. Iako je bilo dosta posla i malo vremena da se baza naokolo, ipak sam našao vremena da se prošetam centrom varoši. U poslednjih godinu dana gradska je uprava malo sredila ulicu u kojoj su hotel Vranje i nepostojeća kafana Kubura, uveli su parking zone, vidim da se sporo ali ipak obnavlja kolovoz u Beogradskoj. Kafići su standardno popunjeni uglavnom omladinom, u kafanama se dobro jede, otkrio sam konačno gde je najbolji burek u gradu (ako će da plate reklamu Vranjskim napisaću koje je mesto u pitanju). U Vranju je kao i u većem delu Srbije: kada živiš tu ne primećuješ da se išta menja, jer nema velikih „radova“, ali ako dolaziš sporadično vidiš neke promene. I to je za pohvalu.

Ono po čemu je Vranje takođe nalik na neke druge varoši u Srbiji jeste apsolutni nemar kada je u pitanju zaštita životne sredine: grad je preplavljen plastičnim flašama, papirićima i ambalažom svake vrste, opušcima, staklićima, jednom rečju štrokom. Da, Vranje je poprilično štrokav grad i tu bi uprava i građani mogli nešto da urade.Dok sam prolazio parkom kod gimnazije pomislio sam da li gradonačelnik prolazi ponekad tim delom grada, ili samim centrom. Ajde što ulično osvetljenje ne radi, možda je neko republičko preduzeće „nadležno za to“ ali mislim da nije velika stvar angažovati ljude sa metlama i kantama da počiste ulice i ono malo zelenih površina u gradu. Šta se dogodi tim ljudima kada sednu u fotelje? Da li smo ih toliko namučili u kampanji, da li su se toliko plašili da neće biti izabrani, pa nam se sad svete svojim neradom? Da li gradonačelnik i članovi gradske uprave razmišljaju o tome na šta liči grad u kome oni stoluju ili je samo zaista važno da se „lapi“, pa ako te uhvate nikom ništa? Tu nije važno ko je iz koje partije, u ovom slučaju, đubre je zajedničko i treba ga se rešiti.

Pored toga, vi građani Vranja bi trebalo da savijete kičmu ponekad i počistite oko svojih lokala i ulaza, a ne samo da gurate đubre od sebe. Neće kičma da vam se polomi, čak ćete malo da se rekreirate. Dakle, evo dajem ideju za džabe: Vranjske će da pozovu, a gradonačelnik sa upravom i sami građani izaći će jednom mesečno i čistiti svoj grad. Bar jedna vrsta đubreta da se ukloni.  • Ostavi komentar