Ceđeni sokovi za zdravlje i osveženje



Dolaskom vrelih dana javlja se potreba za većom količinom tečnosti, kako kod odraslih, tako i kod najmlađih. Značaj vode je neprikosnoven i ona uvek mora biti na prvom mestu. Ono što se deci i odraslima može ponuditi su 100% ceđeni sokovi, koje je lako napraviti kod kuće.

Osim što osvežavaju, napici od sveže ceđenih plodova oslobađaju organizam od toksina, jačaju imunitet, vraćaju energiju, pomažu u slučaju prehlade, otklanjaju kašalj…



Sveže isceđeni sok od šargarepe ima mnogo beta-karotena, vitamina grupe B, kalijuma, kalcijuma, kobalta i drugih mineralnih materija. Sve to čini da je sok od šargarepe naročito koristan za decu i osobe sa slabim imunitetom i problematičnom kožom. Upotrebom soka od šargarepe prilikom sunčanja ili solarijuma postiže se bolji efekat preplanulosti. Sa sokom od cvekle u kombinaciji je najbolji graditelj crvenih krvnih zrnaca, odnosno eritrocita.

Po hemijskom sastavu sok od limuna je veoma bogat, pre svega kalijumom, koji je neophodan za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i bubrega. Sok od limuna blagotvoreno deluje na oksido-redukcione procese u organizmu i daje snagu i elastičnost krvnim sudovima. Nedavno su otkrivena nova svojstva limunovog soka, kao što je razlaganje mokraćne kiseline kod reumatizma, gihta, kamena u bubregu i drugih bolesti.



Sok od jabuka koristan je za srce i krvne sudove, naročito licima koja se intenzivno bave umnim radom. Kod gojaznosti preporučuje se smeša sokova: od jabuke 100 ml, od dinje 50 ml, od paradajza 5 ml, od limuna 25 ml. Sok od jabuka koristi se i kod avitaminoze i malokrvnosti.

Ovi napici nisu zamena za vodu, već samo povremena osvežavajuća sredstva u vrelim letnjim danima.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar