Brusketi ukusno predjelo



Prva stvar koju treba zapamtiti je da se ne sudi samo po izgledu. Brusketi, koji su važan deo toskanske istorije i koji mogu izgledati samo kao ukrašeno parče hleba, su zapravo jedan od najvažnijih i najukusnijoh recepata iz Italije. Čak i najugledniji kuvari iz celog sveta, predlažu svoje varijacije ovog sendviča.

Pretpostavlja se da su bruskete nastale u centralnoj Italiji u 15. veku, međutim pojedinci idu čak i do starog Rima, gde su proizvođači maslinovog ulja koristili parče prepečenog hleba i maslinovo ulje da bi probali svoj proizvod.



Ovi ukusni zalogajčići su hranljivi i ne previše kalorični, a nekoliko brusketa će zasititi u potpunosti i okorele gurmane i „mesojede“. Spremanje je vrlo jednostavno, traje oko 15 minuta, a sa tacne kad ih poslužite nestaju za kraće vreme.

Bruskete se sastoje od prepečenog hleba sa belim lukom koji je preliven maslinovim uljem, začinjen biberom, solju, bosiljkom i preko hleba se stavi paradajz. Ovo je osnovni recept. Međutim, danas se javlja u različitim varijacijama i kombinacije su beskonačne. Može da se pravi sa sirom, suvim mesom, pasuljem.



Recept- Zagrejati rernu na 180-200 stepeni. Iseći hleb na kriške debljine do 1 cm ( može i stari hleb). Poređati hleb na tepsiju obloženu papirom za pečenje i peći ga oko 10 minuta. Dok se hleb peče mogu se pripremiti ostali sastojci za bruskete. Oljuštiti nekoliko čena belog luka. Vruć, prepečen hleb natrljati belim lukom. Luk se ne secka, već se ceo čen luka koristi da se „premaže“ površina hleba. Posoliti i pobiberiti, ako želite i posuti sitno seckanim bosiljkom i staviti sitno iseckane kockice paradajza ili sira ili suvog mesa. Ostaje još samo da se preliju sa nekoliko kapi maslinovog ulja i brusketi su gotovi.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar