Brate, Srbine, ne može to tako!

Eko Taxi Vranje

Pre nogo pročitate kolumnu, da se podsetimo gradiva: kakva je razlika između prosečnog Srbina i prosečnog (recimo) Nemca? Srbinu je skoro u genima da eskivira zakone, a Nemcu da ih poštuje. I, to tako traje bogami više od jednog stoleća.

Sada se vratimo priči: ponedeljak, ovaj poslednji. Na Trgu Staniše Stošića  – „vranjkog Pavarotija“, samo što je završeno otkrivanje spomenika jednom od ambasadora Vranja i vranjskog kraja. Poštovaoci doajena vranjske pesme raziđoše se, a onako lep trg ostade da se kupa i blista na prijatnom majskom suncu.Kad, vidi vraga: u 12,55 plavi „pežo“ 303 sa oznakom Crvenog krsta na vratima, dolazi Pionirskom ulicom i parkira se, verovali ili ne, baš na pomenutom trgu! Znate li odakle je vozilo? Da, iz Gnjilana. Vozač „pežoa“ je smislio matematiku: nije želeo samo pet metara dalje da parkira svoje vozilo u glavnoj ulici i da plati SMS-om 30 dinara.

Dakle, vozač je rešio da prevari državu Srbiju, da radi onako kako su ga tata i mama učili: da ništa u životu ne radi po zakonima, jer je njegovo zanimanje – patriota.

Na sreću, sve  to gledali su  građani koji ne daju da jedan saobraćajni huligan menja propise i uvodi neka svoja pravila. Ti građani su pozvali policiju. Posle pet minuta „marica“ je bila na mestu incidenta. Iz Direkcije javljaju da je „pauk“ u kvaru. Policiji je ostalo da sačekaju vozača i da mu „uzmu meru“. No, njega nema pa nema.

– Ima vremena, čekamo ga. Znam da me sada gleda s nekog prozora i čeka da me izda strplejnje. Ako ne dođe do dva sata, dolaze kolege iz druge smene. On će ga sačekati da se upoznaju – komentariše policajac dok čeka vozača.

On se pojavio u 13,45. Policija uzima njegova dokumenta i počinje „obrada“ predmeta. Gnjilanac počinje da se nervira: dobitak je veliki, a njemu ostalo samo „pozovi prijatelja“. Mobilnim zove šefove, inspektore, nečelnike…! Neki dođoše, ali ne biva – uzeta mu je mera.  • Ostavi komentar