Boza- napitak pun vitamina



Boza je poznato osvežavajuće piće koje se dobija iz kukuruza. To je orijentalni napitak, star više od hiljadu godina. Nekada smo u svakoj poslastičarnici mogli da se osvežimo bozom ali danas to je postala retkost. Bozu su mnogi pili u detinjstvu, geseći žeđ tokom letnjih vrućina upravo hladnom bozom.

Za razliku od nezdravih, gaziranih napitaka, prepunih šećera koje današnja deca piju u velikim količinama, boza je prirodan, zdrav i okrepljujući napitak prepun vitamina. Sadrži veliku količinu B vitamina (B1, B2, B3, B6 i B12), vitamine A i E kao i gvožđe, a cenjena je kao napitak koji organizam puni snagom. Boza sadrži veliki broj korisnih bakterija, naročito je dobra za sportiste, trudnice, porodilje. Produkti fermentacije (mlečna kiselina, ugljen dioksid i minimalna količina etanola) daju joj prijatan osvežavajući miris i ukus. Dragocene su i njene organske kiseline,  koje naročito povoljno deluju na organe za varenje.



Prepoznatljiva je po gustini, kiselkastom ukusu i žućkastoj boji koja potiče od kukuruznog brašna, osnovne sirovine za pripremanje. Sadrži još pšenično brašno i vodu, a dobija se fermentacijom u vodi.

Upravo zbog vitaminskog sastava, može se primeniti u dijetama, posebno u onim gde treba obezbediti vitamine B-grupe, u postoperativnom toku, zapaljenskim procesima na koži, poremećaju vida i virusnih infekcija. Osim toga, podstiče probavu (laksativ), leči mamurluk, a preporučuje se trudnicama i porodiljama jer podstiče stvaranje i poboljšava kvalitet mleka.



Boza je jedino osvežavajuće piće koje se troši odmah po spravljanju bez ikakvog konzervisanja. Zbog relativno velikog udela kvasca, boza ne može dugo zadržati slatkasti ukus, jer dolazi do vrenja i pretvaranja mešavine kvasca sa šećerom u alkohol, nakon čega gubi svoj ukus. Zato je obavezno treba držati u frižideru, ali i pripremati količinu koju možete potrošiti u relativno kratkom vremenu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar