Bolje je umeti nego imati

Eko Taxi Vranje

Pitanje glasi: Zašto su i vranjske demokrate, na talasu đurđevdanskih izbora, doživele poraz i otišle u opoziciju?

Odgovor je lak, do bola smešan, čak naivan: zato što su, kada su se dokopali vlasti, na svim nivoima, toliko uobrazili, toliko se pokondirili, čak i sebe ubedili da je njihov dolazak na vlast, vrh demokratskih promena u Srbiji, započetih 5. oktobra 2000. godine  – poslednji čin demokratskog sazrevanja birača. Ovi u Vranju su posebna priča. Oni ni danas nisu svesni da su maja 2008. na vlast došli na talasu demokratskih promena u Srbiji, a nikako zbog toga što je recimo Stefanović, sa svojim timom, građanima Vranja ponudio punije frižidere.Sve posle toga je prirodni proces: čelnici demokrata, na svim nivoima, izgubili su politički kompas do te mere, pa su se okružili patentiranim diletantima.

Vranjske demokrate bi, na sopstvenom primeru, morale da naprave sociološku studiju, koja bi im dobro došla u procesu edukacije ovih četiri godine koliko će biti opozicija. Svi oni, manje više (ja lično izdvajam samo Igora Andonova i Dragana Stojkovića), preko noći su, od maja 2008. godine, postali pametni, mudri, elokventni, nedodirljivi. Prisetite se demokrata – članova Gradskog veća, dakle opštinskih ministara, članova gradske Vlade? Šta su oni uradili za protekle četiri godine? Koja su to njihova epohalna dela zbog kojih građani Vanja danas žive kvalitetnije? Pogledajte  potom njihove direktore u državnim sistemima, javnim preduzećima, ustanovama…

Dolaskom u vlast, vranjske demokrate su izgubile kontakte sa građanima. Zaslepljeni tom novom stvarnošću, od onih koji su ih tapšali po ramenima, oni nisu umeli, ali ni hteli da vide ostatak pučanstva. Oni su zaboravili na onu mudrst po kojoj je „bolje je umeti, nego imati“. I ono nagore, što im ni vreme ni istorija neće oprostiti: oni su bili glavni promoteri novih društvenih vrednosti po kojima je partijska knjižica bila dokument jači od svake druge diplome.

I, kada su 6. maja stali na kantar, usledila je – kazna! Ona je utoliko opasnija što nije iz glave, već iz stomaka građana.

No, život piše romane. Za one koji u politici istinski hoće da uče, ima dovoljno vremena. Prve lekcije tog novog političkog udžbenika za demokrate, upravo na svim nivoima, ispisuju oni koji su im pokazali put u opoziviju – naprednjaci.  • Ostavi komentar