Bitange ne čitaju novine

Eko Taxi Vranje

Nemam nameru da se pred kraj godine bavim nekim krupnim političkim temama. Pokušaću samo da se osvrnem na rad alternativne političke scene u kafanskom parlamentu kao čovek koji snosi deo odgovornosti za rad istog, a i bez obzira na osvetljenost pojedinih privatnih kuća, uveren da ove godine Deda Mraz neće posetiti naše mesto.

Razvoj ide svojim putem pa polako postajemo mesto koje se bavi kongresnim turizmom. Skoro je bio seminar. Sve poznati i mudri ljudi. Priča jedan parlamentarac: „Da vidiš kako su organizovani. Kao partizani. Pa i po ime se ne zovev, nego po šifre. U zapisnik su i „vojvoda od Rovaca“ i „srećni Canja“ i „Dobri Zoki“ pa čak i neki Milošević iz Uroševca koji se nije pojavio.“Opravdano je bio odsutan onaj vojvoda od Bujkovca, koji je klao svinje i imao opstrukciju od strane gostiju, jer mu je nestao komenjak.Ali da se vratim na rad „parlamenta“ u protekloj godini. Bez obzira na fleksibilni Statut, nedostatak obaveznog kvoruma za rad pa i pravo veta bilo kog člana kome ne odgovara diskusija, rad se odvijao na visokim principima demokratije.  Za to je najzaslužniji vlasnik parlamenta onaj „www.kod suraka“ koji je umesto kazne, nepristojnim članovima ukidao pravo na recku.

Nesporan je i doprinos onog stalnog lika K. koji je osim gabarita, najveći i u toleranciji. Učinjeno je i mnogo na prijemu novih članova, pa je u toku godine za stalnog člana primljen jedan general u penziji (mi ga vodimo kao militantno krilo PUPS-a). Skoro je položio i kolokvijume i vojvoda od Rovaca (epsko krilo PUPS-a) i čekamo samo njegovu vezu, onog Rakovića iz Berana da mu overi člansku kartu. Malo je redovniji i onaj Milošević iz Uroševca jer ima manje obaveza na barikadama. Gostujući član iz Makedonije N.P. je prilično redovan i vrlo konstruktivan. Neki su i napredovali, pa je stalni član Pop postao „prodekan“ za zidno slikarstvo na novoosnovanom univerzitetu. Onu dvojicu N. i Dž. šaljemo na rehabilitaciju u stacionar, mada im je zajednička dijagnoza komplikovana jer je jedan slomio nogu, a drugi nije. U ovoj godini se popravio i onaj „banjski Šešelj“ M.S. koji ne dozvoljava da ga iznosimo iz parlamenta i uporno traži da ga do kuće prebacuje turistički vozić. I na kraju doneli smo odluku da za počasnog člana primimo onog G.M.A. iz Vranja, obzirom na dugogodišnje zasluge u negovanju tradicije kafanskog parlamentarizma i u naknadno zakazanom terminu organizovaćemo koktel uz prigodne poklone (pihtije, prženica i suvo meso).

Možda sam nekoga propustio? Možda će da mi se naljute neki koje stalno pominjem? Oslobodio me onaj K. konstatacijom: „Ovo su drugari, neće da se naljute, a za druge se ne sekiraj, bitange ne čitaju novine.“

Zahvaljujem se jedinoj dami koja ima strpljenja da povremeno poseti i oplemeni kafanski parlament, Tanji K.  • Ostavi komentar