ČUVAJTE SE KISEONIKA



Mnoge naše nevolje sa zdravljem izazvane su štetnim delovanjem kiseonika. Da, reč je upravo o elementu koji nam omogućava život, ali nam ga može i ugroziti. To je veoma važna činjenica. Naime, molekuli kiseonika vole da su u paru. Ukoliko je slobodan, on kruži po organizmu tražeći svoj par. Pri tom kruženju on razara svaku zdravu ćeliju koja mu se nađe na putu i uništava je.

Slobodni molekuli kiseonika mogu da prouzrokuju razvoj zapaljenskih procesa , zatim povišenje krvnog pritiska, uništavanje i oštećenje nervnih ćelija, oštećenje genetskog materijala što je prvi korak u nastajanju karcinoma.Oštećene ćelije ne mogu da funkcionišu normalno. Deo tog lošeg funkcionisanja dovodi do pojave astme, artritisa, katarakte, depresije.



Da bi se sprečilo štetno dejstvo slobodnog kiseonika, moraju se unosti antioksidansi-materije koje se nalaze u hrani. Namirnice biljnog porekla, naročito voće i povrće, izvor su različitih, veoma važnih antioksidanasa. Uneti antioksidansi prodiru u tkivo i telesne tečnosti i pomažu borbu protiv invazije slobodnog kiseonika. Kada je otkrivena velika potencijalna  moć antioksidanasa, naučnici su prionuli na proučavanje namirnica, kako bi otkrili gde ih sve ima. Istraživanje je već otkrilo pregršt potencijalnih biljnih antioksidanasa neobičnih imena kao što su: kvercetin ( jabuke, maslinovo ulje, luk, crno vino), likopen ( paradajz), ubihinon ( kupus), lutein ( spanać, kelj, grašak), ali i poznatih hranljivih sastojaka kao što su vitamini Ci E, selen , cink. Selen zaustavlja nastajanje kancerogenih materija i podstiče odbambreni sistem, te tako štiti organizam od nastajanja tumora. Unosom vitamina C i E smanjuje se mogucnost pojave moždanog i srčanog udara.

Kada se kupuje voće ili povrće, odabira se ono koje ima tamniju boju. Što je boja tamnija, to je nivo antioksidanasa viši. Sveže i zamrznuto voće i povrće sadrže više antioksidanasa od konzerviranog, prerađenog ili kuvanog. U principu unosi se više antioksidanasa ako se jede crno grožđe umesto belog, crveni grepfrut umesto žutog, sirovo voće umesto sokova, hladno ceđeno ( nerafinisano) maslinovo ulje, što tamnije zeleno lisnato povrće.



Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar