МОЋНИЦИ ПРОТИВ УРБАНИСТА

Eko Taxi Vranje

Исцрпљени чињеницом да годинама безуспешно обилазе општинске прагове и да нико у градским службама не решава њихове проблеме, грађани су све мање у стању да се рационално боре за своје интересе. То је једно опасно, годинама гомилано незадовољство, али очигледно да у нашем граду о томе нико не брине.
Док грађани постају све инертнији, желим да скренем пажњу на један од кључних проблема који је протеклих година мучио наш град, а вероватно ће тако бити и у годинама које долазе. Живимо у једном урбанистичком хаосу, а да истовремено наше власти не показују озбиљну намеру да се суоче са том чињеницом. Имамо парадоксалну ситуацију у којој новопечени локални тајкуни слободно граде где им се прохте, користе земљиште у намене који нису предвиђене урбанистичким планом, док одговорни у надлежним градским службама пилатовски перу руке и пребацују одговорност; једни на друге.
Тако је у Врању могуће да у ширем центру града имамо стовариште грађевинске опреме, из стамбених зона се дубоко у ноћ чује музика из кафића и дискотека смештеним у новоизграђеним објектима за које су власти тајкунима издале сумњиве дозволе. Локални неимари, обично капиталом сумњивог порекла, граде вам даноноћно пред носем, не поштујући прописане габарите, дајући себи много више градитељске слободе од оне коју су им дали власт и прописи.
Вишегодишњим избегавањем да строго примењују урбанистичке законе и писане прописе, надлежне градске службе дозволиле су да се наш град урбанистички потпуно запусти. Зато ми данас не знамо ко је у последњих неколико деценија урбанистички и архитектонски обликовао град у коме живимо; локални моћници и грађевински тајкуни, или стручни и компетентни људи у надлежним службама.

  • Ostavi komentar