Закрпа на достојанству државе

Eko Taxi Vranje

Цони…

Данас је дан инаугурације новог педседника Чешке Републике Милоша Земана. На свим зградама државних институција вијоре се заставе Чешке Републике. Кроз мој прозор баш гледам куполу највеће сајамске зграде у Чешкој. На самом врху застава пансловенских боја, које симболизијују слободу чешког (па и словачког и рускинског) народа за слободу од Аустро-Мађарске. Иако се на том месту никад не вијори затава, данас је ту постаљена баш због дана инаугурације.Овде људи имају поштовања према застави, она им је донела слободу, и била симбол отпора и током Другог рата, али и током Совјетске интервенције. За најзначајнији празник Дан независтности, па и Дан Републике грађани чак и на својим терасама постављају државну заставу.  

Мене је само занимало да направимо један пресек, ДА ЛИ ВРАЊАНЦИ УМЕДЈУ ДА КОРИСТЕ ЗАСТАВУ СРБИЈЕ? Како на који начин, да ли правило или неправилно врањанци на својим институцијама користе заставу земље у којој живе.

Српска тробојка је много старија од чешке заставе. Застава Србије први пут се завијорила у ослобођеном Врању јануара 1878. године. Та иста застава али изливена у бронзи и даље је у Врању – Чика Микте је дри чврсто својом десницом, док под ногама гази и ломи османски барјак.  Што би за такву симболику ми млађи рекли – непроцењиво!

Написаћу овај текст по сећању и ономе како ја, као грађанин који шета градом, видим „проблем“ коришћења Државне заставе Републике Србије у Врању.

Као прво навешћу неке основне чињенице из Закона. Застава Републике Србије постоји и користи се као Државна застава и као Народна застава, са размерама 3:2. Разлика између ових застава је та што Државна застава садржи Мали грб и истиче се на зградама органа државне управе, покрајинске аутономије и локалне самоуправе и јавних служби. Новчаном казном од 40.000 до 400.000 динара прописана је казна за правно лице ако истакне заставу Републике Србије који су оштећени или неподобни за употребу.

Најлепша зграда у граду Зграда начелства округа Врањског, има укупно 4 јарбола. Два су изнад лукова, а два постоља за заставе су поред прозора. У постољае од кованог гвожђа уметнута је застава Репиблике. Ово је одличан пример коришћења заставе Репбилике.

Зграда Градске управе је посебна прича… Ја сам по хобију већ 10 година хералдичар – стручњак за грбове, па самим тим и вексилолог аматер. Вексилолог му дође нешто као стручњак за заставе. Е па као вексилологу матеру мени се окрене у стомаку сваки пут када прођем поред зграде Градске управе.

Поред три велика јарбола који су деведесетих направљени уз саму зграду, на којима се врло лепо вијориле заставе огромних размера – СРЈ, Србије и тада Општине Врање, некоме је скоро пало напамет да ионако нарушен изгред зграде (кречењем фасадне опеке) још више наружи постављањем металне конструкције изнад самог улаза у зграду. Ту је пободена синтетичка Државна застава Репбилике Србије. То је у ствари неуспели покушај прављења Државне застава додвањем пришивке малог грба Републике Србије на изворну тробојку Народне заставе.  Из даљине, сем горе поменутог нарушавања изгледа зграде, добили смо мокру крпу која виси изнад улаза. Та синтетика јој увек даје тај wet look. Још да не помињем конструкцију за николико камера поред тој постоља за заставу, или новогодишњи украс који је задњи пут радио за дочек 2000. године, а и идаље стоји на згради ко зна зашто.

Код зграда судова иста прича нема ту шта много да се дода. То су такође су заставе са пришивкама, да не рекнем закрпама јер сам неколико пута приметио да је застава од памучног, а пришивка од неког синтетичог платна. Исто је тако и на заградама фондова, и осталих републичких и градских институција. Ваљда је неко то набаљао на велико за све… Од ЈУМКО, разуме се. Имали старе тробојке, додали закрпе са грбом и продали неком референту за набавку кога за његову плату и 20 година (не)радног стажа баш забрига како застава треба да изгеда.

Сетих се да се на згради Основног суда за прекршаје годинама вијорила застава Руске Федерације. Неко паметан није знао распроед боја заставе земље у којој живи цео свој живот па ју је поставио наопако, распоредом који тробојку чини државном заставом мајке Русије.

Сећам се давно 2003. године, једно је јавно предузеће покушало да од југословенске тробојке направи српску… Да не би раставњали целу заставу, само су плаву боју преместили изнад црвене и мислећи да су решили ствар поставили су заставу у на своју зграду у самом центру града. Месецима се тако у центру Врања вијорила народна застава Лужичких Срба, западнословенског народа који живи у источним деловима Немачке, а чија тробојка има плаву изнад црвене и беле. Милисм да ће врањанцима наша запанда браћа бити захвална, ко што су нам парижани због оне улице Париске комуне.

Данс бре постоје специјализоване компаније које се баве постављањм застава. Оне вам за разлику од референата, направе добре пропроције јарбола ради бољег вијорења, окаче тегиће о платно да би застава увек била развучена, штампају и шију заставе на платну које се не кваси на киши итд. Где је проблем да их платите? Какве глупости све плаћате, што не би платили и за достојанство државе. Сад све може да се купи.


ПС: Хтео сам да се у овом тексту бавим и Заставом града (ако тако можемо да назовемо оно избледело платно), али сам ипак решио да се да њој посветим неки наредни и много шири текст.

До читања!

   • Ostavi komentar