Život kao kolateralna šteta

Eko Taxi Vranje

Mislili smo da su bombe prošlost, mislili da je pred nama budućnost. Kako smo se grdno prevarili.

Poslednjih 12 godina, što se poklapa sa „demokratizacijom“ zemlje, Novi Sad je imao više žrtava u požarima nastalima zbog nečije nemarnosti i pohlepe, no što je imao za četiri meseca bombardovanja. Pre tačno 12 godina gorio je Radnički univerzitet. Poslednjih šest spratova je buknulo. Poginula je jedna osoba. Našli su je ugljenisanu u liftu. U hotelu „Putnik“ 2007. godine u požaru su stradale tri osobe, a iako se smatra da je požar podmetnut niko nije odgovarao zbog navodnog manjka dokaza. Godinu dana posle u kafiću „Lounge“ stradalo je osam mladih ljudi, takođe zbog podmetnutog požara i na kraju u diskoteci „Kontrast“ baš ovog vikenda ugušilo se još šestoro mladih ljudi. Sve skupa u 12 godina brojač ljudskih života se zaustavio na 18.Još na prvom slučaju moglo se štošta naučiti. Razlog požara na zgradi Radničkog univerziteta bio je preopterećenost elektro-sistema jer su na tih šest spratova bile smeštene lokalne televizijske i radio stanice koje je delio jedino zid od šperploča. Za tu nesreću i 12 godina posle nema odgovornih, iako je protiv vlasnika jedne opskurne lokalne televizijske stanice vođen sudski postupak on nikad nije osuđen, pa je čak i oslobođen odgovornosti .

Hotel „Putnik“ je navodno zapalio nezadovoljni klijent kazina koji se nalazio u hotelu. Zbog nedovoljne količine dokaza ni on, ali ni niko drugi nije odgovarao.

I kafić „Lounge“ je zapaljen. Počinilac je osuđen na 12 godina, a vlasnici na sedam godina zbog nepoštovanja protupožarnih propisa.

Poslednji slučaj diskoteke „Kontrast“ već sad ukazuje da je do požara došlo zbog neispravnih električnih instalacija, a do mogućnosti da takav lokal radi došlo je prethodno tako što je neko zatvorio oči pred činjenicom da diskoteka nije imala upotrebnu dozvolu „sa stanovišta zaštite od požara“, kako je to rekao Predrag Marić, načelnik sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije. Dodao je čak da je je kontrolni pregled „Kontrasta“ izvršen krajem 2011. godine i da je tada napisana prekršajna prijava zbog nesprovođenja zakonskih odredbi zaštite od požara.

Pohapšene su četiri osobe, odnosno vlasnici i zakupci lokala, a policija je brže, bolje na teren poslala izviđače i to čak 250 komada ne bi li ustanovili kakvo je stanje u ostalim novosadskim lokalima i diskotekama.

Šta je zajedničko u ova četiri slučaja? Osim što je reč o istom gradu ni za jedan od navedenih slučajeva nije odgovarao niko sa „višeg nivoa“, niko ko je bio zadužen da izda upotrebnu dozvolu, ili u slučaju „Kontrasta“ niko da zabravi lokal jer je očigledno da ne zadovoljava minimum uslova za funkcionisanje. Još gore, kao što smo videli u dva slučaja nije odgovarao ni neposredni izvršilac zbog nedostatka dokaza.

Jasna je odgovornost vlasnika ili zakupaca, ali kao što ni ubica i raznih rodova kriminalaca ne bi bilo toliko da zemlju kojom hodaju ne smatraju pogodnim tlom za razvoj, tako ni ovakvih slučajeva ne bi bilo da smo se samo rukovodili, ah, tim besmislenim zakonskim normama.

A tu treba da krenemo od samih sebe, od našeg shvatanja tih zakona i od one narodne „bolje sprečiti nego lečiti“. Sve je ostalo samo na praznim rečima i, na žalost, sve punijim grobovima mladih ljudi. Korupcija, javašluk, bahatost, nepostojanje solidarnosti…to smo mi, u takvom društvu živimo, a kad je već tako onda je život samo kolateralna šteta. Do neke sledeće prilike.  • Ostavi komentar