Šta kriju nalazi obaveštajnih službi

Eko Taxi Vranje

Država je, kako i dolikuje, konspirativna i nije objavila detalje iz izveštaja bezbednosnih službi o zbivanjima na Kosovu i incidentina na prelazu Jarinje. Ali, zapanjujeće je da je ostala nema i nakon što je u javnost „procurelo“ da su nalazi iz tih izveštaja u potpunoj suprotnosti sa onim što možemo čuti od naši političara i saznati iz medija. O tome je javno govorio Vuk Drašković, a u privatnim razgovorima potvrđuju ljudi koji, po pozicijama koje zauzimaju, moraju biti upućeni u detalje izveštaja.

Ukratko, java je tajna da u tim izvešrtajima piše da je pucnjava na barikadi kod Jarinja usledila krivicom srpskih aktivista koji su prišli vojnicima Kfor-a i napali ih (jednom je, navodno, oteta puška). I niko od političara i državnih funkcionera da se na to osvrne, da kaže da nije istina, ili da potvrdi da je istina. Kao da je glavna funkcija podataka koje prikupljaju bezbednosne službe da ostanu tajna, a ne da služe definisanju koraka koje treba preduzeti.Istina koju treba zastupati i koraci koje treba preduzeti su, izgleda, utvrđeni pre nalaza službi bezbednosti. Političari i domaći mediji tim nalazima se i ne bave, a u opticajuj je teza o oružanom napadu na goloruki narod, ista ona na kojoj je Miloševićev režim jahao godinama. Ponovo se uspostavlja uproštena šema u kojoj su na jednoj strani nevini i nenaoružani, ali odlučni i hrabri naši, a na drugoj svi drugi, izuzev bratske Rusije, koja je takođe naša.

A ako nam je zaista stalo do istine i pravde (u šta nas političari uveravaju), bilo bi sasvim logično da se problem reši tako što bi se sa izbeštaja o kojima je reč, ili makar sa nekih njihovih delova, skinuo pečat „strogo poverljivo“. Ovako, čak i po bezbednosni sektor tradicionalno neugodni Drašković, govori uopšteno, bez previše detalja. Neće niko da rizikuje da ga izvedu pred sud i strpaju u zatvor zbog odavanja državne tajne.

Nije teško pogoditi šta naše vlasti hoće – pokušavaju da stvore uslove za podelu Kosova, a ključna uzdanica u tom poslu im je odlučnost Srba na severu. U skladu sa tim ciljem, nije uputno da se domaćoj javnosti predočavaju informacije nepovoljne po srpsko stanovništvo. Em oni na severu mogu da se iznerviraju i postanu manje odlučni, em stanovništvo u „ostatku Srbije“ može da postane još manje zainteresovano za celu priču.

Dešavaju se ovakve stvari, naročito u moćnim zemljama, kada žele da prikriju stvarne razloge za početak nekog rata ili bombardovanja, uverili smo se i sami. Ali, pravilo je da svaka na sebe preuzima eventualne posledice takve politike i da ih nosi u skladu sa svojom ekonomskom i vojnom snagom. To pravilo važi i za nas, a činjenica da nemamo ni ekonomsku ni vojnu snagu ni odgovarajuću međunarodnu podršku izglede na uspeh čini prilično mršavim.  • Ostavi komentar