Širom zatvorenih očiju

Eko Taxi Vranje

Prethodna nedelja obeležena je izborom, zamalo ne napisah za Miss J, bilo je i lepih žena ali ipak biralo se najbolje vino Srbije. Pardon, ne samo jedno najbolje, mada imamo i njega, već najbolje vino u šest različitih kategorija. Opet, nije trebalo da bude tema, ali naprosto ne možete ostati uskraćeni za osnovne podatke jednog takvog vinskog dešavanja koje je još «vruće» i o kojem  bruji ceo vinski svet u regionu.

Naime, redakcija jedne od najpopularnijih vinskih elektronskih novina iz Srbije vino.rs okupila je nekolicinu svetski poznatih ocenjivača vina i dovela ih u Beograd da sa nama ocenjuju kvalitet domaćih vina. Sastavljena je ocenjivačka komisija od deset vinskih eksperata, među kojima je bila i moja malenkost pored prepoznatljivog Jamie Gooda iz UK.Sigurno se pitate, kako to uopšte može da se radi? Svakome je najbolje vino ono koje mu najviše prija. I niste u krivu, ali ipak postoji i nešto više kada se profesionalno bavite vinom.

Kao što se kvalitet karoserije i bezbednost vozača automobila proveravaju tako što se kola sa 200 kilometara na sat zakucaju u zid, a preformanse u vožnji mere ludačkom vožnjom po krivinama, isto tako može da se odredi i kvalitet svakog vina po univerzalno propisanim standardima i procedurama u celom svetu.  Ono što je svakako važno napomenuti jeste da se vina ocenjuju «na slepo». Naime, ocenjivači ne znaju koja vina se ocenjuju jer jedino tako mogu biti objektivni. Jer ukoliko vidite etiketu vina ne možete rasuđivati racionalno. Sva vina su zavedena pod šiframa i umotana u foliju ili neprovidne kese, te se iznose i sipaju ocenjivačima u čaše. Ipak, testiranje vina nije tako ekstremno kao testiranje sigurnosti i otpornosti čelika za automobile, ali isto tako ima svojih draži, uzbuđenja i specifičnosti.

Vina koja budu najbolje ocenjena,  po svetu često dostižu vrlo visoke cene po zakonu ponude i tražnje, jer odjednom kada dobiju onih čuvenih 100 poena (od 100 mogućih) svi žele da ih probaju.

Ovaj put u Srbiji nijedno vino nije dobilo tih čuvenih 100 poena, ali je to potpuno opravdano, jer smo mlada vinska zemlja. Mladi su nam vinogradi i vinari, makar većina njih. Ali, mladost nije sprečila vinariju Matalj iz Negotina i njihovog tehnologa Mladena Dragojlovća da kreiraju crveno vino Kremen Kamen 2011, koje je bilo apsolutni šampion na ovom ocenjivanju. Još jednom potvrda da je sveža krv neophodna Srbiji kako bi išla napred, ne samo u vinu već u svim sferama života i privrede, uz savete onih iskusnih naravno.

Za najbolje belo vino Srbije proglašen je Trijumf Gold iz dobro poznate vinarije Aleksandrović, najbolji roze iz vinarije Temet, gde je tehnolog takođe mlad čovek, zajedno smo završili fakultet, Srđan Lukajić. Slatko belo vino je kasna berba Traminac iz vinarije Qyet, gde je tehnolog mlada Monika. Najbolje pojačano vino je beli Bermet iz vinarije Kiš, već tradicionalno prepoznat, a vlasnik je opet jedan mlad čovek, Peđa Crnković, koji vina radi uz pomoć dede Kiša, te najbolje penušavo vino iz vinarije Kovačević sa Fruške gore.

Ono što takođe mora da se napomene jeste da su vina vinarije Aleksić iz Vranja, koju vode dve sestre, a vina kreira mlada Jelena Živanović, pobrala medalje za Kardaš-kaberne sovinjon i Bonacu Limited-polusuvi barikirani šardone, vina koja svakako treba da probate jer su autentična za kraj u kojem živite i svakako ih ponesete na poklon kada negde putujete ili vam stranci dolaze u goste jer vino na najautentičniji način može da dočara mirise i ukuse jedne zemlje, vino je deo kulture življenja, a ponekad i stvar prestiža. Ceo vinski svet se ponosi originalnošću i autentičnošću vina iz svojih krajeva i nesebično ih promoviše u svakoj prilici i na svakom mestu jer veruje se, ko zna vino, taj zna filozofiju života. Spoznajte je i vi.

vaša Vinska Dama  • Ostavi komentar