Čekajući datum

Eko Taxi Vranje

Da li sam dobro upamtio? Prošle jeseni u Londonu je obeležena 115. godišnjica tamošnjeg metroa. Kako u Beogradu (čitaj – Srbiji) još nije počela njegova izgradnja, a želeli bi što pre da ga imamo, znači li to da je Srbija najmanje 115 gdina iza kraljevstva Velike Britanije? Kako god ko razumeo ovo pitanje, vredi nam razmisliti zašto smo tu gde jesmo? Zašto  u svakome od nas nedostaje delić onog što zovemo – Evropa? A primera oka nas ima na svakom koraku. Evo jednog.

Prošlog meseca u sobi zagrebačkog hotela Four Points Shereton (bivša Panorama), na trgu Krešimira Ćosića, primećujem da nešto nije uredu sa internetom. Popodne, uveče, sutradan do podne čačkam, ali neće. Onda tražim pomoć od gospođe sa recepcije hotela.„Ljubazno vas molim da nam oprostite što ste cjeli jedan dan bili bez interneta. Budite u sobi naš serviser stiže koliko za tri minute. Ukoliko ne rešimo problem, dobit ćete odmah drugu sobu“ – kaže gospođa gostu iz Srbije. I zaista je bilo tako. Gospodin serviser stiže posle za od tri minuta. I on se najpre izvinuo zbog „propusta“ koji mi je „priređen“. Posle dva-tri minuta veza je uspostavljena. Na odlasku iz sobe gospodin se još jedanput ljepo izvinio.

Ostajem u sobi, konektujem se i „ulazim“ u poštu. Poruka je mnogo jer sam više od 24 sata bio odsutan. Tek što sam klikno na prvu poruku, zvoni mi lokalni hotelski telefon. „Dragi gospodine, u ime uprava hotela još jednom vam se želimo izviniti zbog propusta koji smo vam priredili“, kaže gospođa sa recepcije hotela.

Kako je poznato, Hrvatska će 1. jula postati 28. zemlja članica Evropske unije. Taj dugogodišnji mukotrpan postupak doveden je do kraja. Još četiri zemlje, Nemačka, Holandija, Danska i Slovenija treba da ratifikuju sporazum i stvar je gotova – Hrvatska je odavno u transu. Hrvati odavno žive u maniru EU. Kažu da su taj put izborili muški, da su ga zaslužili i da je priključenje Evropi koštalo milione kuna. To tako dobro znaju građani Hrvatske. Zato primer ove gospodje sa recepcije hotela nije usamljem u „lipoj njihovoj“.

Dakle, šta je to EU? Po čemu se 500 miliona stanovnika onih 27 zemalja članica razlikuju od, recimo, nas i preostalih 230 miliona stanovnika koji žive u 23 zemlje koje nisu članice EU? Razlikujemo se upravo po tome što je ova gospodja pokazala: u poimanju slobode, pravde i sigurnosti na čemu počiva zajednica sjedinjenih država Evrope i obavezama koje svaki građanin preuzima na sebe.  • Ostavi komentar