Bura NAKON IZBORA SUDIJA U BUJANOVCU: Albanci nezadovoljniNakon što je Visoki savet sudstva  objavio da je od dvadeset kandidata iz cele Srbije koji su konkurisali za pozicije sudija u u bujanovačkom sudu odlučio je da će sudije Osnovnog suda u Bujanovcu biti Olivera Manić i Nataša Ćuković  iz Bujanovca, očekivano nije izostala reakcija Albanaca koji su verovali da će jedan sudija biti Albanac.

Najpre je predsednik nacionalnog saveta Albanaca Nevzad Lutviu, na društvenim mrežama ovu odluku prokomentarisao kao “diskriminaciju Albanaca”, te izneo tvrdnju da “institucije i dalјe krše Ustav i zakone”.–        Tokom predloga izbora sudije i prilikom izbora sudije zabranjena je diskriminacija u bilo kom obliku“, navodi se u Zakonu o sudu, kojim je potrebno posebna pažnja obrati na  nacionalni sastav stanovništva,  nužno je pravilno uklјučivanje nacionalnih manjina priznanje stručne pravne terminologije manjinskog jezika koji je u zvaničnoj upotrebi u tom Sudu. Znači, zakon se krši upravo prilikom izbora na sudijske pozicije. Kad su Albanci u pitanju, institucije ne poštuju ni sopstvene zakone. Pošto je diskriminacija dotakla granice rasizma, pozvaću političke aktere da razgovaraju o situaciji u zemlјi – napisoa je Lutviu na svom profila na Facebook -u koji inače koristi kad se obraća javnosti.

Ništa blaži u iznošenju stavova nije bio ni Šaip Kamberi  jedini predstavnik Albanaca u Skupštini Srbije, koji je još zahtevao  hitan odgovor  odgovor ambasadora SAD i predstavnika OEBS-a.–        Izbor sudija u Bujanovcu suprotno zakonu i principima jednakosti je jasno kršenje prava nacionalnih manjina. Tražio sam hitan odgovor od američkog ambasadora u Beogradu i pripadnika OEBS takođe u Beogradu zbog punog poštovanja nacionalnog sastava u pravosudnim institucijama. U drugom pismu sam zahtevao od predsednika Srbije da zaustavi ovu diskriminaciju Albanaca i počne sa sprovođenjem plana od sedam tačaka, jer manjine moraju podjednako biti predstavlјane u državnim institucijama – napisao je Kamberi.

Podsećamo Visoki savet sudstva (VSS) odlučio je prošle nedelje da nove sudije budu Bujanovčanke Olivera Manić i Nataša Ćuković, a na listi kandidata nalazile su se i dve Albanke, Merlinda Murati i Lemane Mustafa.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. milan nakić 09/07/2024
  2. Slavko 10/07/2024
  3. Vranjanac 10/07/2024
  4. Tričko Prvi 10/07/2024
  5. Muna 10/07/2024
  6. Milorad 12/07/2024

  Ostavi komentar