Bujanovac: Lokalni izbori, problemi globalniLokalni izbori u Bujanovcu predstavljaju veliki politiki izazov, jer u multietničkoj sredini se obično kalkuliše nacionalizmom promoviše “jedinstvo” u cilju osvajanja vlasti.

U prethodnom mandatu Srpske političke opcije su bile opozicija, a vlast je imala i ljute protivnike u redovima albanskih stranaka.Još pri najavi lokalnih izbora krenule su spekulacije na temu predizbornih koalicija sa jedne strane svealbanska lista, a sa druge jedinstvena Srpska.

Sastančilo se i sa jedne i sa druge strane, ali kada su izbori zvanično raspisani pojavilo se mnogo više od dve liste.Naime stanovnici multietničke sredine na predstojećim izborma biraće između čak devet opcija, a jedinstvo su pokazali samo Romi.

Pod rednim brojem jedan na glasačkom listiću biće lista Demokratske partije aktuelnog predsednika opštine Nagipa Arifija. Listu Stranke pravde i pomirenja (SPP), koja u Bujanovcu okuplja sve Rome, proglašena je druga po redu. Inače, ova lista jedina ima status manjinske, a nosilac je Adem Salihi. Treća lista koju je proglasila Opštinska izborna komisija je lista koalicije okupljene oko SNS pod nazivom „Aleksandar Vučić – Bujanovac sutra“.

Pokret za demokratski progres Šćiprima Muslijua, sadašnjeg zamenika predsednika opštine, četvrti je podneo svoju listu kandidata za odbornike, a peta po redu je koalicija albanskih opozicionih stranaka i pokreta pod nazivom „Front za promene – Driton Redžepi“.

Na broju 6 biće lista „Promene sad, za naše selo za naš grad“ koalicije srpskih opozicionih stranaka koju predvodi Saša Arsić iz Narodnog pokreta Srbije (NPS).

Sedma je lista grupe građana koju vode Nenad Tasić Tasa i Goran Tašković Šilja: Srpska lista – za Bujanovac, biraj poštenje.

Na izbore izlazi i doktor Dejan Stojanović Meče sa svojom grupom građana i listom Biraj budućnost, pod rednim brojem 8.

Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija poslednja je podnela svoju listu, a predvodi je Ragmi Mustafi.

Na kraju pokazalo se da građane na lokalu muče globalni problem, a ne nacionalistički pristupi.

Srbe, Albance i Rome muče uglavnom problem ekonomske prirode, nedostatak investitora, skoro nepostojeća privreda, nezaposlenost, nepotizam i korupcija. 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.