Bujanovac: Dve nove grupe za decu albanske nacionalnosti u Domu kultureVišemensečni dogovori i pregovori oko otvaranja novih grupa Predškolkse ustanove  u Bujanovcu, dobijaju po malo čudan epilog.

Iako se od početka tvrdilo da se deca ne dele na srpsku , albansku i romsku, na zvaničnom sajtu Koordinacionog tela objavljeno je  da je sredinom  u Domu kulture u Bujanovcu  održan sastanak u vezi sa rešavanjem pitanja dopunskih grupa u PU „Naša radost“ za decu iz albanske zajednice. Ovo je treći sastanak koji je organizovala Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, a na zahtev Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, sa cilјem rešavanja pitanja obezbeđivanja uslova za dodatne dve grupe dece iz albanske zajednice.Nenad Mitrović je na sastanku konstatovao da će problem obezbeđivanja uslova za dodatne dve grupe za decu iz albanske zajednice biti privremeno rešen, na način da će Dom kulture u Bujanovcu ustupiti prostorije koje će biti privedene toj nameni, te da će opština rebalansom obezbediti sredstva za opremanje prostorija, a Predškolska ustanova didatičku opremu.

Sastanku su prisustvovali v.d. direktora Službe Koordinacionog tela Nenad Mitrović sa saradnicama, predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Nevzad Lutfiu, predsednik SO Bujanovac Enver Ramadani, zamenik predsednika opštine Bujanovac Šćiprim Musliu, načelnica ŠU Leskovac Marina Ilić sa saradnicima, direktor PU „Naša radost“ Milovan Aleksić sa saradnicima.Nenad Mitrović je na sastanku konstatovao da će problem obezbeđivanja uslova za dodatne dve grupe za decu iz albanske zajednice biti privremeno rešen, na način da će Dom kulture u Bujanovcu ustupiti prostorije koje će biti privedene toj nameni.

Otvaranje novih grupa se očekuje u maju, dok će, u narednnom periodu, paralelno sa ovim procesom, biti ortganizovane aktivnosti sa cilјem trajnog rešavanja ovog problema. Na sastanku je predloženo da opština Bujanovac angažuje projektantsku kuću koja će izraditi projektno – tehničku dokumentaciju za rekonstrukciju postojećeg/izradu novog objekta. Takođe, kao jedno od rešenja je i objekat Karakačka, u vezi sa kojim će se nastojati da imovinsko – pravni odnosi budu precizno definisani.

Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine Nevzad Lutfiu koji je bio i inicijator otvaranja novih grupa na albanskom jeziku  je izrazio zadovolјstvo povodom brzog rešavanja ovog izuzetno važnog pitanja.

Podsećamo da je prvi čovek Nacionalnog saveta tražio otvaranje novih grupa za decu albanske nacionalnosti, da je tada odgovoreno da se deca u vrtiću ne dele po nacionalnosti te da su na listi čekanja, Srbi, Albanci i Romi. Ipak , na kraju čini se da je došlo do popustanja te kako stoj na pomenutom sajtu ove novootvorene grupe su za decu iz albanske zajednice.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Boki 29/04/2024

    Ostavi komentar