Brojne kolege, saradnici i prijatelji oprostili se od Saše Stojkovića BabačkaBrojne kolege, saradnici i prijatelji uputili su telegrame saučešća redakciji portala InfoVranjske.rs povodom smrti glavnog i odgovornog urednika Saše Stojkovića Babačka.

Reditelj Željko Hubač je u pismu saučešća istakao da je Saša Stojković bio „jedan od retkih ljudi kome je beskompromisna borba za istinu bila imperativ življenja”.“Kao retko ko umeo je da me nasmeje i na sceni i van nje. I kada smo se slagali i kada nismo, poštovali smo jedan drugog jer je Saša verovao da je poštovanje osnov za svaki dijalog. Vranje je puno izgubilo njegovim odlaskom, ali se nadam da će njegova velika energija opstati u gradu kojem je Saša posvetio svoj zivot”, istakao je Hubač u pismu, koje je pročitano na komemorativnom skupu koji je održan u nedelju u pozorištu “Bora Stanković”.

Od Stojkovića se u emotivnom govoru oprostio njegov dugogodišnji kolega Aleksandar Mihajlović Klinčar, koji je evocirao uspomene na njihov zajednički rad i istakao da se Saša Stojković Babačko borio za kolege i da je bio veliki čovek i ljudina.Novinar Nikola Lazić, koji je sa Stojkovićm dugo radio u nedeljniku „Vranjske“, istakao je da je Saša Stojković uvek bio sa druge strane i u svom novinarskom radu nije štedeo „ni crvene, ni žute, ni crne“.

„Nisu te voleli ni razumeli oni koji to nisu ni zaslužili, kao da nisu znali sa kim imaju posla. Zato tamo gore budi ponosan što si bio neprijatelj besprizornicima“, rekao je Lazić na komemoraciji.

Novinar Dejan Ristić ukazao je na njegov rad u OK radiju.

„Imao je viziju Vranja koja možda nikad neće biti ostvarena, a to je vizija za koju je verovao da vredi živeti i boriti se. Ja ću Sašu lično pamtiti kao markantnog gradskog lika koji u svakoj prilici svojom pojavom, glasom i onime što govori izazivao nepodeljenu pažnju. Pamtiću ga kao podržavaoca rokenrola i svih alternativnih kulturnih dešavanja. On je bio sve to, a ponajviše Saša Babačko – autentičan i neponovljiv, unikat“, rekao je Ristić na komemoraciji.

Saučešće su izrazili brojni novinari i Nezavisno udruženje novinara Srbije i Udruženje novara Srbije.

Dugogodišnji partneri i prijatelji redakcije iz Građanskih inicijativa istakli su da će Saša Stojković ostati upamćen kao veliki prijatelj, saradnik, hrabri novinar i borac za istinu.

„Upućujemo najiskrenije saučešće i izražavamo duboku žalost i saosećanje u ovim teškim trenucima. Neka mu je večna slava i hvala“, navodi se u telegramu koji su uputile Građanske inicijative.

Saučešće je izrazio i OEBS.

“Vranje je Babačkovim odlaskom ostalo bez vrsnog medijskog hroničara i impresivne umetničke ličnosti. Saučestvujemo u žalosti sa redakcijom i porodicom. Odeljenje za medije”, navodi se u pismu koje je uputio OEBS.

Saučešće su izrazili i British council i Beogradska otvorena Škola.

Povodom smrti Saše Stojkovića oglasio se i Pokret slobodnih građan koji ga je okarakterisao kao borca za slobodu, demokratiju i vladavinu prava.

“Babačko nam u amanet ostavlja obavezu da ove vrednosti ustoličimo u našem gradu i našoj državi! Neka mu je večni pomen”, naveo je Gradki odbor PSG u Vranju u objavi povodom smrti Saše Stojkovića.

Stranka slobode i pravde oglasila se saopštenjem i istakla da je Stojković bio „prijatelj, dugogodišnji borac za demokratiju i slobodu mišljenja“.

„U Vranju je Sašinim odlaskom nezavisno novinarstvo izgubilo mnogo, okrnjena je novinarska kreativnost, ali i hrabrost da se bez uvijanja kaže istina“, istakao je gradski odbor SSP u Vranju.

U saopštenju se navodi i da je često meta napada režima i da je činio sve kako bi ukazao na ono što je bilo pogrešno.

„Poslednji pozdrav Saši, neka mu slobodarska duša počiva u miru“, navodi se u saopštenju SSP Vranje.

Saučešće je izrazio i gradski odbor pokreta Dveri u Vranju koji je istakao da je Stojković bio hrabar, istrajan i originalan i da će ostaviti ogromnu prazninu na medijskoj sceni grada Vranja, gde je „njegova reč imala težinu i uvek pogađala u centar, oštro i bez pardona“.

„Gradski odbor pokreta Dveri izražava najiskrenije saučešće zbog prerane smrti dugogodišnjeg urednika portala, glumca, novinara, aktiviste i našeg dragog saborca za neko bolje i pravednije društvo, Saše Stojkovića Babačka. Iako se ideološki nismo uvek slagali postojalo je poštovanje i razumevanje da želimo istu stvar, a to je da Vranje bude bolje mesto za odrastanje naše dece. Neka je Saši večna slava i pokoj duši“, poručile su Dveri u pismu saučešća.

Žaljenje zbog smrti Saše Stojkovića izrazili su i brojni drugi saradnici i kolege.

Redakcija Info Vranjskih i Tim za razvoj i integracije izražavaju zahvalnost svima na rečima podrške i utehe i izvinjavamo se ako je neko nenamerno izostavljen.

NIV

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Radojka 29/11/2021
    2. Tuga 29/11/2021
    3. Mačak 30/11/2021

    Ostavi komentar