Bosilegradske dileme: Farma ovaca ili rudnik – Meta i CRKVENO dvorišteStanovnici opštine Bosilegrad strahuju što beogradska firma, kupac ovdašnje firme „Napredak“ u stečaju, u sadejstvu sa predsednikom opštine Vladimirom Zaharijevim kupuje zemljište zbog, kako sumnjaju, „otvaranja rudnika“, a Zaharijev tvrdi da „Beograđani nameravaju da otvore farmu ovaca i revitalizuju klanicu“.

Vladan Vasev, Bosilegrađanin na privremenom radu u Beogradu, u razgovoru za portal InfoVranjske.rs ne krije da je zabrinut zbog „zajedničkog delovanja Zaharijeva i nove firme „Napredak DOO“ iz Beograda“.Strahujemo najviše zbog kupovine zemljišta u Izvoru, gde je na meti i crkveno zemljište, dakle, crkva Svete Trojice podignuta 1835. godine, srećom crkva neće da prodaje zemljište, ali Beograđani kupuju zemljište, a u planu su pet rudnika, u selima Ržani, Izvoru, Resenu, Tlaminu i Karamanici, tvrdi Vasev.

Vaseva najviše brine selo Izvor, četiri kilometra udaljeno od Bosilegrada, uz granicu sa Bugarskom.

Crkva u Izvoru jedna je od najstarijih na jugu Srbije, odavno obećavaju renoviranje, ali uzalud, dok, na drugoj strani, ranija geološka istraživanja utvrdila su da u ataru ovog sela ima uramijuma. I dok crkva propada, Beograđani kupuju zemljište, predsednik opštine Zaharijev igra kolo i kad bukti požar, gnevan je Vasev.

Predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, međutim, u izjavi za portal negira „da on kupuje zemljište u Izvoru“.

Od majke sam nasledio zemljište u Izvoru, a ne pada mi na pamet da kupujem crkveno zemljište, sa vladikom Pahomijem sam u dobrim odnosima. Beogradski biznismen Branko Ćanković je kupio „Napredka“ u stečaju, iz stečajne mase pripala mu je klanica koju će revitalizovati i namerava da otvori farmu ovaca sa 3.000 grla, a u Izvoru pogon za proizvodnju silaže i otkup lekovitog bilja, ističe Zaharijev.

Predsednik bosilegradske opštine poručuje „da su priče o kupovini zemljišta delo zlonamernih ljudi koji ne žele razvoj ovog kraja“.

Ne znam zašto to nekome smeta, čudi se Zaharijev.

Portal InfoVranjske.rs je mejlom uputio pitanje Eparhiji Vranjskoj o crkvenom zemljištu u Izvoru osmog juna ove godine, ali do danas nije stigao odgovor iz vladičanskog dvora u Vranju.  1. Joca 14/06/2022
  2. Daniela 14/06/2022
  3. otac Zoran 14/06/2022
  4. Taka 15/06/2022
  5. Bugarin bosilegrad 15/06/2022

  Ostavi komentar