Aktivizam i mladi

Bilo jednom u Vranju: Kako je UNIŠTEN Omladinski SAVEZOmladinski savez u Vranju okončao je svoje delovanje pre šest godina kada su i većnici doneli odluku o gašenju njihovog podračuna, čime prestaje svojstvo indirektnog korisnika budžeta.

Time je određeno da mogu samo da konkurišu programima kad lokalna samouprava raspiše oglas za projektno finansiranje. Ostale organizacije poput Sportskog, Dečjeg saveza, sportskih klubova su se takođe našle u kandžama gradskog rukovodstva koje na konkursu prihvata jedino podobne, a društveni značaj je nebitan.Iz Omladinskog saveza su na ugrožavanje prava radnika i neodobravanje projekta upozorili još 2017. godine.

Od novembra 2016. godine započelo je sistematsko uništavanje i ugrožavanje normalnog funkcionisanja Omladinskog saveza Grada Vranja i 10 zaposlenih radnika, najpre neodobravanjem projekta predloženog u oblasti društvenog i humanitarnog rada, što je revanšizam zbog tužbe zaposlenih za neisplaćene lične dohotke i naknade putnih troškova, rekli su tada u savezu.Bonus video: Pogledajte kako danas izgleda OKCE

Ovaj savez se tom prilikom osvrnuo i na otimanje sale OKCE.

Znamo da je OKCE svojina Grada i svesni smo da „gradski oci“ mogu da ga daju na upravljanje kome hoće, ali smatramo da ne bi smeli da zaborave da su u kreiranju tog prostora i manifestacija u njemu svih ovih godina, ukupno 27, učestvovali radnici Omladinskog saveza, poručili su radnici Omladinskog saveza.

Još uvek aktuelna vlast je vozilom Vodovoda iselila Omladinski savez iz Doma kulture u podrum ispod zgrade Odeljenja biblioteke u ulici Partizanski put u Donjem Vranju.

Radnici saveza nisu dobijali zarade od 2016. godine, dok su 2018. skinuti sa budžeta. Nekada „davno“ ovoj organizaciji su iz budžetskih sredstava dodeljivani i po četiri puta viši iznosi od celokupnih izdvajanja za omladinsku politiku sada.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Petar 25/04/2024

    Ostavi komentar