Biblioteka u Vranju javnosti izlaže LEGAT Vere CenićJavna biblioteka „Bora Stanković“ u Vranju na svečanosti u subotu 26. novembra učiniće dostupnim javnosti legat dr Vere Cenić, profesorke književnosti i pisca iz Vranja koja je preminula 2020. godine, saopštila je ova ustanova kulture.

Legat Vere Cenić, prve žene u Vranju doktora nauka, sadrži 1.800 knjiga, monografija i ostalih publikacija i 1.400 brojeva raznih časopisa.Vera Cenić je rođena u Vranju 1930. godine, magistrirala je i doktorirala na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za srpskohrvatski jezik i jugoslovensku književnost i više decenija se bavila naučnim radom.

Radila je kao profesor Učiteljske škole u Vranju, kasnije Pedagoške akademije i Pedagoškog fakulteta.Pisala je eseje i oglede, najpoznatiji su „Ogledi o Borisavu Stankoviću, knjige, „Kanjec filjma“ o sopstvenom golootočkom stradanju, udžbenike i tekstove o književnosti.

Dobitnik je Specijalnog javnog priznanja „31. januar“ Grada Vranja i Specijalne povelje Pedagoškoog fakulteta.

Vera Cenić zajedno sa suprugom dr Gradimirom Cenićem, poznatim vranjskim hirurgom, sudski je rehabilitovana 2013. godine zbog montiranog suđenja i presude zbog koje je na Golom otoku provela od 1950. do 1951. godine.

Svečanost javnog izlaganja legata Vere Cenić biće održana u subotu 28. novembra u prostorijama Biblioteke i počeće u 12 sati.

Podsećamo, Nebojša Mitić, jedini naslednik Vere Cenić, Vranjanac koji živi u Beogradu, poklonio je njen legat Biblioteci u Vranju jula ove godine.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar