Biblioteka: Program posvećen MOMČILU ZLATANOVIĆUU četvrtak, 23. maja od 13 sati u prostorijama Biblioteke „Bora Stanković“, biće održano predavanje u znak sećanja na prof. Momčila Zlatanovića.

Predavanje pod nazivom „Pesma i pevanje: doprinos Momčila Zlatanovića proučavanju Stankovićeve proze“ održaće dr Bojan Čolak, viši naučni saradnik na Institutu za književnost i umetnost (IKUM) u Beogradu.Biblioteka „Bora Stanković“ je prošle godine ustanovila program posvećen prof. dr Momčilu Zlatanoviću, sa nazivom Dijalog sa tradicijama: Inspirisano istraživačkim radom prof. dr Momčila Zlatanovića, koji se
održava svake godine u maju mesecu.

Ideja i koncept ove manifestacije simbolično predstavlja nameru da se ukaže na značaj naučno-istraživačkog doprinosa prof. Momčila Zlatanovića (1934–2022) u oblasti jezika i književnosti, ali i u širim kulturološkim studijama.Već za života prof. Momčila Zlatanovića bilo je jasno, a po svemu sudeći to će nadalje biti još očiglednije, da je on jedan od najvažnijih stvaralaca u oblasti kulture koje je naš grad i jug Srbije iznedrio, i da je on u našoj zemlji bio jedan od najsvestranijih proučavalaca i sakupljača folklora južne Srbije.

Zahvaljujući njemu zabeleženi su antologijski primeri usmenog narodnog stvaralaštva juga Srbije. Prof. Zlatanović se takođe bavio izučavanjem srpske književnosti, a posebno zavičajne književnosti, jezika i
kulturne istorije.

Pisao je o gradskoj pesmi, obrednim i običajnim pesmama, analizirao turcizme i arhaizme u jeziku i folkloru, ali razmatrao je i književna dela, posebno delo Bore Stankovića. Profesor Zlatanović bavio se različitim tradicijama koje su oblikovale područje juga Srbije (u smislu žanrova koje je istraživao, kao i kulturnih uticaja, jezičkih prožimanja, konfesija, seoskih i gradskih tradicija i sl.).

Na temelju njegovog ogromnog opusa, moguće je jasno sagledati bogatstvo, raznovrsnost i specifičnost narodnog stvaralaštva juga Srbije.

Namera je da ovaj kulturni događaj, iako posvećen prof. Zlatanoviću, ne bude isključivo usmeren na njegov naučni doprinos, već da njegov naučni doprinos posluži kao inspiracija za nova istraživanja i promišljanja tradicije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar