Biblioteka: Otvoren LEGAT dr Vere CenićLegat dr Vere Cenić, profesorke, naučnog radnika i pisca, svečano je otvoren i izložen javnosti u Javnoj biblioteci „Bora Stanković“ u Vranju, u subotu 26. novembra.

U atmosferi svečanijoj i sa mnogo emotivnog naboja nego što je uobičajeno za slične događaje, pred velikim brojem poštovalaca lika i dela dr Vere Cenić, Zoran Najdić, direktor Biblioteke, zahvalio je porodici Nebojše Mitića, naslednika njene zaostavštine, na izuzetnom poklonu koji su ova ustanova kulture i Grad Vranje dobili.Veliku zahvalnost dugujemo naslednicima uvažene profesorke Vere Cenić što su ovaj legat poklonili Biblioteci, a time i Gradu Vranju, jer će sa 1.800 knjiga i 1.400 brojeva časopisa predstavljati veliku dragocenost i zbirku kojom se možemo ponositi, istakao je direktor Najdić.

Izabela Savić, gradska većnica za kulturu, pozdravila je u ime Grada Vranja svečano otvaranje legata dr Vere Cenić.

Nemerljiv je značaj ovog poklona za Biblioteku u Vranju i naš grad, kao i za čitavo područje juga Srbije, to će predstavljati dragocenu zbirku sveukupne zaostavštine Vere Cenić koja je bila prva žena doktor nauka u Vranju, napomenula je većnica Savić.

Dr Zoran Dimić, filozof rodom iz Vranja, iskoristio je priliku da ukaže „da je profesorka Cenić u svojim „Ogledima o Borisavu Stankoviću“»“ otkrila drugačiju istinu o likovima iz njegovog književnog dela.

Čitajući „Oglede“ Vere Cenić shvatio sam da su svi likovi Bore Stankovića u njegovom delu u stvari tragične ličnosti, zaključio je Zoran Dimić.

Izlaganje Sunčice Denić, književnice i profesorke Pedagoškog fakulteta, o liku i delu dr Vere Cenić bilo je nadasve nadahnuto i sa emocijama do suza, posebno kada je Denićeva poručila „da će nas upoznati sa nenapisanom oporukom njene najveće prijateljice koju je upoznala kada je došla u Vranje 1986. godine“.

Neka ova zaostavština do predvidivosti nepredvidive Vere Cenić donese veći broj čitalaca, jer nam to ostavlja mogućnost da svako od nas otkriva na svoj način mnoge tajne umetnosti i nauke i da poštujući njen amanet sačuvamo prave vrednosti, potencirala je Sunčica Denić.

Jadranka Mitić, član porodice Mitić koja je legat Vere Cenić poklonila Biblioteci u Vranju, pročitala je fragmente iz njenih neobjavljenih priča i dnevničkih beležaka pod nazivom „Ostaju daljine“.

Zahvalna sam direktoru Zoranu Najdiću koji je prepoznao našu ideju i značaj legata Vere Cenić, a takođe i Aleksandri Antić kroz čije je ruke prošla svaka od ovih knjiga, rekla je Jadranka Mitić.

Legat Vere Cenić u Biblioteci u Vranju svečano je otvorila dr Dragana Milunović, zamenica direktora Narodne biblioteke Srbije Vladimira Pištala.     • Ostavi komentar