Beli most – ZAPUŠTENI simbol GRADABeli most, simbol Vranja, koji stoji i na gradskom grbu, 2022. godinu dočekao je u ne baš reprezentativnom stanju, a prostor oko njega je zapušten, dok iz Muzeja grada kažu da nisu nadležni za pokretanje inicijative za bilo koji oblik zaštite, već da je to nadležnost Grada.

Osvetljenje na mostu ne radi, kamena ograda mosta je klimava, a zelenilo pored reke, kao i samo korito veoma su zapušteni.Na pitanje portala InfoVranjske.rs da li postoji plan o rekonstrukciji i adaptaciji mosta i sadržaja oko mosta, v.d. direktora Muzeja Maja Aleksić izjavila je da muzej nije nadležan za pokretanje inicijative za restauraciju i bilo koji oblik zaštite već jedinica lokalne samouprave, odnosno Grad Vranje. 

Ona je pojasnila da je Narodni muzej Vranje ustanova zaštite koja se bavi pokretnim kulturnim dobrima, odnosno muzejskim predmetima, a da je Beli most nepokretno kulturno dobro koje je na listi regionalnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.To znači da se svaka vrsta evidencije u vezi sa spomenikom i njegovim spomeničkim karakteristikama nalazi u pomenutoj ustanovi zaštite. Budući da se spomenik nalazi na teritoriji Grada Vranja, rekonstrukciju, restauraciju ili bilo koji drugi vid zaštite obavlja odnosno inicira jedinica lokalne samouprave tj.Grad. Muzej zato nije u mogućnosti da Vam pruži traženi podatak“, istakla je Maja Aleksić.

Most je u vreme kada je Vranje bilo deo Osmanskog carstva, pre 178 godina, sagradio Selim-beg u sećanje na tragičnu smrt svoje kćeri Ajše, koja je stradala na mestu gde se danas nalazi most.

„Prolaznici, prođite jedanput preko mosta i vratite se: Videćete da je sagrađen za dobro svakog čoveka”, deo teksta sa kamene bele ploče na mostu koji se kroz legendu vezuje za tragičnu ljubav Srbina i Turkinje.

Portal InfoVranjske.rs pitao je građane da li je potrebna rekonstrukcija mosta i da li su zadovoljni sadašnjim izgledom.

Anđelka P. smatra da je potrebno da sa obe strane mosta budu drvoredi, a ne samo sa jedne, da nije u redu da se pored mosta parkiraju automobili i da je potrebno uraditi rekonstrukciju korita reke, a uz sam natpis na mostu postaviti ostvetljenje.

„Da se u kulturu sugrađana uloži godišnje kolko u Dinamo pa će most da sija sam od sebe“, rekao je jedan od stanovnika ovog dela grada.

Sa druge strane jedan od sagovornika smatra da je izgled mosta već reprezentativan, ali da most treba zaštiti „od izjava ljubavi preko grafita“, kao i da most i reku treba redovno čistiti i postaviti klupice.

Milan Đ. Smatra da su potrebni „putokazi do Belog mosta, bilbord sa pričom o Ajši i Stojanu i još osvetljenja“.

Da podsetimo most je 2020. godine očišćen od grafita kojima je bio išaran, a 2006. godine izvršena je i obimnija rekonstrukcija mosta koju je sprovela „Direkcija za izgradnju Vranja“ u saradnji sa „Zavodom za zaštitu sponmenika kulture iz Niša“.

M. Stanković

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Sajince 13/01/2022
  2. Бањка 13/01/2022
  3. nebeski narod 13/01/2022
  4. Ivana 13/01/2022
  5. Ajša 2022 13/01/2022
  6. Može i drugačije 14/01/2022

  Ostavi komentar