Bazdulj u Vranju: Veliki Bora uticao na Andrićevu estetiku

Eko Taxi Vranje

Veliki Bora je svojim književnim delom značajno uticao na estetsku komponentu u književnom stvaralaštvu Ive Andrića, ocenio je Muharem Bazdulj, književnik, esejista i publicista, na tribini u okviru manifestacije „Borini književni dani“ na kojoj je govorio o uticaju dela Bore Stankovića na Andrića.

Andrić je Boru čitao i pomno proučavao, imaju mnogo zajedničkog u svojim književnim delima, a naročito su bliski kada pišu o ženama u smislu da prenaglašavaju njihovu ulogu u tim vremenima koja su prethodila inicijaciji na polju njihove emancipacije, istakao je Bazdulj.Rođeni Travničanin je svojim izlaganjem pokazao da odlično oseća suštinu književnog dela Bore Stankovića, povlačeći istovremeno paralele između Bore i Andrića.

Za mene je oduvek postojao fenomen romana „Nečista krv“, Bora ga je napisao kada je imao 34 godine, pa se pitam šta li bi i kako pisao da je to radio posle pedesete godine, uostalom, Andrić je sve svoje romane pisao posle pedesete godine, primetio je Muharem Bazdulj.

Slične životne sudbine dvojice velikana uticale su i na sličnosti u njihovom književnom delu, naglasio je Muharem Bazdulj.

Rano su ostali bez očeva, u četvrtoj, odnosno, petoj godini, Bora je ostao i bez majke, dok je Andrić već bio odrastao kada je izgubio majku, ta činjenica je u velikoj meri odredila suštinu njihovog književnog stvaranja, a to je i suština srpske književnosti i kulture, konstatovao je Bazdulj.

Bazdulj je podsetio prisutne u prepunoj maloj sali Pozorišta „Bora Stanković“ na boravak Andrića u Vranju davne 1969. godine, kada je zahtevao da ga u gradskom parku ostave kraj spomenika Stankoviću da bude, kako je rekao, „sam sa Borom“.

Pre tribine na kojoj je govorio Muharem Bazdulj, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je svečano otvorio četvrte zaredom „Borine književne dane“, a goste je pozdravio Zoran Najdić, direktor Javne biblioteke „Bora Stanković“.  1. Nece 22/03/2023
  2. Bora 22/03/2023
  3. Taksista 22/03/2023
  4. dr 22/03/2023
  5. Slobodan M 22/03/2023
  6. Dzikic 23/03/2023

  Ostavi komentar