Arsić i Sokolović dobitnice više nagrada na takmičenju „Dani ĆIRILICE“Na ovogodišnjem takmičenju „Dani ćirilice“ koje se svake godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, održava u Bavaništu, učenice osnovne škole „Radoje Domanović“ iz Vranja osvojile su šest nagrada.

Sofija Arsić, učenica šestog razreda je laureat dva prva mesta od ukupno pet kategorija, u trećoj je osvojila treće mesto a u četvrtoj dobila pohvalu.Sofija je prva u Srbiji u kategoriji izrada lutaka i tradicionalne nošnje kao i prva u kaligrafskom radu (pesma „Nebo u mom zavičaju“ Desanke Maksimović).

Mentor u kategoriji izrada lutaka i tradicionalne nošnje je nastavnica tehnike i tehnologije, Marina Zafirović, a mentor u kaligrafskom radu je Dejan Janjić, nastavnik srpskog jezikaPored dva prva mesta Sofija je osvojila i treće mesto u kategoriji inicijal, gde je mentor bio Dejan Janjić i pohvalu u kategoriji vez mentorke Marina Zafirović.

Kako je u vreme digitalne tehnologije jedna moderna tinejdžerka motivisana za rad na očuvanju narodne tradicije , Sofija objašnjava

„Ovo nije prvi put da učestvujem i osvajam nagrade na „Danima ćirilice“ ali ono što ovo takmičenje čini posebnim jeste da je svake godine konkurencija sve jača, a samim tim izazov veći. Za mene je to kao prelazak novog nivoa igrice. Sada sam osvojila dva prva mesta i baš sam zadovoljna. Tradicija i istorija su važna jer ako znamo odakle potičemo znamo i gde bi trebalo da stignemo“, izjavila je Sofija Arsić.

Vila Sokolović je učenica četvrtog razreda ove škole i prvi put učestvuje na ovom prestižnom takmičenju. Ona je osvojila drugu nagradu u kategoriji literarni rad za pesmu „Zavičaj“ i specijalnu nagradu za kaligrafski prepis i video prikaz rada .

Njena učiteljica i mentorka Ana Mikić ne krije zadovoljstvo zbog uspeha svoje učenice.

„Vila je divna i talentovana učenica, naročito nadarena za pisanje. Nema većeg priznanja za učitelja od uspeha njegove dece i ja sam presećna što još jedna generacija odlazi iz mog okrilja ovenčana nagradama iz svih oblasti. Dodela nagrada je bila u subotu. Vratili smo se puni utisaka o odličnoj organizaciji i srdačnim prijemu, rekla je mentorka ove učenice.

Na takmičenju je učestvovalo preko 300 škola, 460 mentora (nastavnika i profesora) i preko 4500 radova.
„Dani ćirilice“ je sabor dečjeg stvaraliaštva i nalazi se u Kalendaru školskih takmičenja i republičkih smotri Ministarstva prosvete.Osim osnovnih i srednjih škola iz Srbije, na takmičenju učestvuju i zemlje u okruženju, Evrope, Australije i Amerike, gde postoje škole na srpskom jeziku.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Milorad 20/05/2024

    Ostavi komentar