JA PSE PO NDËRTOJNË: Asfalti në Serbi është MË I SHTRENJTI NË BOTË!

Investimet e shtetit serb në autostrada janë të padiskutueshme, por një kilometër në vendin tonë kushton së paku dy herë më shumë se një rrugë e ngjashme në Evropë, gjë që tregon se shteti shpenzon miliarda euro për rrugë pa kontroll dhe pa transparencë, njofton gazeta Nova.

Korridori 11, për shembull, kushton pothuajse 10 milion euro për kilometër, kështu që ai u ka kushtuar shtetasve të Serbisë më shumë se 2,6 miliardë euro, ndërsa një rrugë me një peshë të ngjashme në Greqi kushton pak më shumë se tetë milion euro për kilometër.

Korridori i Frushka-Gorës Novi Sad-Ruma i ka kushtuar shtetit 12,5 milionë euro për kilometër, ndërsa një autostradë e ngjashme në Kroaci i kushtoi shtetit pesë milionë euro për kilometër.

Korridori i Moravës ka kushtuar 7,2 milionë euro për kilometër, ndërsa rruga Divaça-Dane në Slloveni ka kushtuar 2,3 milion euro.

Rruga e unazës Beograd-Surçin ka kushtuar 8,9 milion euro për kilometër dhe një rrugë e ngjashme Shentil-Resnica në Slloveni ka kushtuar 3,4 milion euro.

Eksperti ndërtimor Goran Radiq ka thënë në një deklaratë për gazetën Nova se „nëse „vidhet“ një kilometër asfalt në një kilometër longjitudinal autostrade, mund të blihet një „Mercedes“ i mirë nga kjo.

Mendoj se kjo shpjegon gjithçka – ka përfunduar Radiq.

Serbia ka nënshkruar marrëveshje me disa vende, duke përfshirë Kinën, Rusinë, Turqinë, Azerbaixhanin, Francën dhe Greqinë, për projekte dhe ndërtimin e korridoreve rrugore dhe hekurudhore, duke u mundësuar kompanive nga këto vende të gjejnë punë pa tendera apo konkurrencë, pa rënë dakord për çmimin më të favorshëm, megjithëse gjithçka paguhet nga shtetasit e këtij vendi.