Aktivizam i mladi

Aktivizam KROZ vekove: Kako su VRANJANCI osnovali ŠAFŠkola animiranog filma je osnovana 1987. godine kao udruženje građana na temeljima Kluba ljubitelja filmske umetnosti. Cilj škole je da okupi decu oko nekih ideja, da ih nauči animaciji i da oni sami prave filmove.

Prvi animirani film u produkciji ŠAF-a je bio „Kutija“, a nastao je 1987. godine. Danas Šaf vodi radionice animacije, kreativne radionice, organizuje izložbe, putuje na domaće i inostrane filmske festivale i osvaja nagrade.Osim ovih događaja organizovao je i multietničke radionice, radionice sa decom sa posebnim potrebama, sa decom Romske populacije, sa decom iz seoskih područja. Na kraju svake kalendarske godine organizuje i maskenbal.

Kada govorimo o počecima ŠAF-a ne možemo a da se ne dotaknemo Kluba ljubitelja filmske umetnosti gde je sve počelo i gde se “rodila“ naša škola. Daleke 1985. godine osnovan je Klub u kome su se okupljali ljudi koji vole film i filmsku umetnost. Miroslav Simonović i doktor Vukašin Antić, predsednik kluba, organizovali su filmske večeri na kojima su prikazivani (igrani, dokumentarni…) filmovi, a nakon projekcija prisutni su imali priliku da, sa autorima, režiserima, glumcima,… komentarišu i razgovaraju o projektima koje su odgledali, stoji u Monografiji ŠAF-aJedna od najznačajnijih manifestacija je Svetski dečji festival animiranog filma „Zlatni puž“ koja se održava avgusta u Vranju. Ova manifestacija je nastala na temelju Internacionalne dečje radionice animiranog filma, koja se organizuje od 1997.

Učesnici su bili mnogi domaći i svetski animatori, režiseri, profesori i filmski radnici, a organizovane su brojne radionice, tribine, prezentacije i izložbe.

Krajnji rezultat festivala i radionica su animirani filmovi nastali na njima, kao i pozitivna atmosfera koja nastaje u sudaru različitih kultura, govornih područja, društvenih, ekonomskih i socioloških razlika gostiju i domaćina.

Šaf ima odličnu saradnju sa brojnim institucijama na lokalnom i republičkom nivou. Sarađuje sa Ministarstvom kulture i informisanja, Ministarstvom omladine i sporta, UNICEF-om, i velikim brojem nevladinih organizacija.

Kroz Šaf je prošlo više od 2500 polaznika koji su stvorili više od 250 animiranih filmova. Šaf je član ASIFE, svetske organizacije koja okuplja sve animatore sveta.

MS / V. ILIĆ

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.    1. Milorad 22/04/2024

    Ostavi komentar