Aktivisti iz KOMŠILUKA: Vranju je potreban KUTAK ZA MLADE

Eko Taxi Vranje

Tokom prethodnog vikenda odžan je trodnevni “Trening o aktivizmu” koji je organizovalo udruženje “Aktivisti iz komšiluka” na kojem su učestvovali trinaestoro mladih. Oni su na ovom treningu prošli put od upoznavanja sa osnovama aktivizma i načina za participaciju u društvu, preko predstavljanja aktera koji učestvuju u omladinskom radu na republičkom i lokalnom nivou, pa sve do razvoja svojih, autentičnih ideja i inicijativa.  

Interaktivni trening, prepun novih znanja i iskustava za ove mlade ljude ispunio je svoj cilj, a neke od utisaka sa treninga sa nama su podelile i dve učesnice:Imala sam priliku da prisustvujem treningu o aktivizmu, gde sam kroz igru i na zabavan način stekla neka nova znanja. Svi su imali slobodu govora, delili smo svoja iskustva, mišljenja i ideje. Svaka igra koju smo igrali bila je veoma poučna. Timski rad bio je ključ treninga, čovek je spreman da radi bolje ako zna da nije sam. Ova tri dana su prošla veoma brzo, bilo je zanimljivo, dinamicno i korisno. Mislim da je potrebno što vise ovakvih treninga kako bi mladi mogli da promene nešto, rekla je Andrea Jović.

Utisci sa treninga su isključivo pozitivni. Prezadovoljna sam načinom prezentovanja, organizacijom programa i pozitivnom energijom koja je vladala u toku ova tri dana. Mnogo toga interesantnog sam čula, mnogo novog naučila i sigurna sam da će mi stečeno znanje koristiti u buducem radu u lokalnoj zajednici. Ovakvi treninzi potrebni su mladima, treba ih organizovati sto ćešće i obuhvatiti mnogo interesantnih tema u oblasti aktivizma mladih, rekla je Emilija Arsić.

Glavni utisak sa treninga, pored toga da imamo sjajne mlade ljude, koji su puni energije i ideja, je to da su mladima neophodna znanja o delovanju u lokalnoj zajednici kako bi mogli da realizuju svoje ideje i time doprinesu poboljšanju uslova za život mladih u Vranju. Sa druge strane, ukoliko želimo da pomognemo mladima tako što ćemo im stvoriti uslove za kvalitetno odrastanje u gradu, neophodno je da čujemo te mlade kako bismo saznali šta im je to potrebno, rekao je Uroš Ilić predsednik udruženja.

Tokom samostalnog rada na svojim idejama i inicijativama, mladi su prepoznali da u Vranju nedostaje prostor za mlade za koji su i predložili naziv – “Kutak za mlade”, a takođe, ukazali su na potrebu preuređenje otvorenih sportskih prostora na kojima mladi često borave ili bi mogli da borave (teren iza Gimnazije, sportski centar, skijalište Besna kobila, izletište “Aleksandrovačko jezero”).

Trening je organizovan u okviru projektu „Aktivizam i mladi: Da južnije ne bude tužnije!“ koji realizuje udruženje Aktivisti iz komšiluka sa ciljem da osnaži mlade da povećaju svoju participativnost u društvenom životu lokalne zajednice. Rad udurženja podržava Švedska u okviru programa Beogradske otvorene škole „Mladi i mediji za demokratski razvoj“.

NIV  • Ostavi komentar