Advokat Petar Mitić: Referendum bez cenzusa je BESMISLENPetar Mitić, poznati vranjski advokat, u izjavi za InfoVranjske poručuje da je referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa besmislen bez cenzusa izlaznosti od 50 odsto.

Cilj svakog referenduma, kao izjašnjavanja građana o pitanjima od opšteg interesa, pre svega je što veća izlaznost, više od polovine birača, kako bi se čuo i uvažio glas građana, a ukidanjem cenzusa odlučivaće o promenama Ustava manji broj građana birača, objašnjava Mitić.Iskusni advokat ocenjuje kao pravni non sens ukidanje cenzusa za izlazak na referendum.

Umesto da Zakon o referendumu bude usklađen sa Ustavom, vlast je učinila obrnuto, usklađivala je Ustav sa pomenutim zakonom, što je pravno nonsens, smatra Mitić.Petar Mitić upozorava da će politika moći da se meša u pravosuđe i ako na referendumu budu izglasane promene Ustava u oblasti pravosuđa.

Ko može da garantuje da će Visoki savet sudstva biti nezavisan u izboru sudija, o tužiocima i da ne govorim, zato nisam ubeđen u delotvornost ustavnih promena koje će ukinuti izbor sudija u Skupštini Srbije, ističe Mitić.

Advokat Petar Mitić nije hteo da se izjašnjava o tome da li građani treba da izađu ili bojkotuju referendum 16. januara.

To je pravo građana, pa neka sami odluče da li će izaći ili ne i kako će se izjašnjavati na referendumu, jasan je Mitić.

S. Kostić

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  1. Petar 10/01/2022
  2. Sajko 10/01/2022
  3. Darko 10/01/2022
  4. Бањка 10/01/2022
  5. Čedomir 10/01/2022
  6. Slobodan 13/07/2022

  Ostavi komentar