Advokat Petar Mitić: Referendum bez cenzusa je BESMISLEN

Eko Taxi Vranje

Petar Mitić, poznati vranjski advokat, u izjavi za InfoVranjske poručuje da je referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa besmislen bez cenzusa izlaznosti od 50 odsto.

Cilj svakog referenduma, kao izjašnjavanja građana o pitanjima od opšteg interesa, pre svega je što veća izlaznost, više od polovine birača, kako bi se čuo i uvažio glas građana, a ukidanjem cenzusa odlučivaće o promenama Ustava manji broj građana birača, objašnjava Mitić.Iskusni advokat ocenjuje kao pravni non sens ukidanje cenzusa za izlazak na referendum.

Umesto da Zakon o referendumu bude usklađen sa Ustavom, vlast je učinila obrnuto, usklađivala je Ustav sa pomenutim zakonom, što je pravno nonsens, smatra Mitić.

Petar Mitić upozorava da će politika moći da se meša u pravosuđe i ako na referendumu budu izglasane promene Ustava u oblasti pravosuđa.

Ko može da garantuje da će Visoki savet sudstva biti nezavisan u izboru sudija, o tužiocima i da ne govorim, zato nisam ubeđen u delotvornost ustavnih promena koje će ukinuti izbor sudija u Skupštini Srbije, ističe Mitić.

Advokat Petar Mitić nije hteo da se izjašnjava o tome da li građani treba da izađu ili bojkotuju referendum 16. januara.

To je pravo građana, pa neka sami odluče da li će izaći ili ne i kako će se izjašnjavati na referendumu, jasan je Mitić.

S. Kostić  1. Petar 10/01/2022
  2. Sajko 10/01/2022
  3. Darko 10/01/2022
  4. Бањка 10/01/2022
  5. Čedomir 10/01/2022
  6. Slobodan 13/07/2022

  Ostavi komentar