“ADET” svojim konkursom spojio Srbe, Rome i Albance sa ciljem očuvanja tradicijeUdruženje građana za promociju i zaštitu kulturnih dobara „Adet“ iz Bujanovca, u saradnji sa udruženjima „Dituria“ i „Ofer“, takođe iz Bujanovca, 21.maja  na Svetski dan kulture raznolikosti  raspisalo je neobičan nagradni konkurs  pod nazivom „Budi deo porodičnog nasleđa tradicije Bujanovca“ – tako što ćeš pretražiti svoj dom i pronaći svoje porodično nasleđe.

Ceo projekat nazvan „Porodično nasleđe Srba, Albanaca i Roma  – izvor tradicije Bujanovca“ koji podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije ima za cilj animiranje ljudi da u prikupljanju porodičnih dobara koji su izvor tradicije ovog kraja, a obezbeđene su i simbolične novčane nagrade za prva tri mesta.–        Nagradni konkurs projekta „Porodično nasleđe Srba, Albanaca i Roma – izvor tradicije Bujanovca“ je ideja koja je proizašla iz naše želјe da Bujanovac jednog dana dobije svoj muzej ili galeriju kulturnog nasleđa. S obzirom da do sada nije pokretano to pitanje u opštini Bujanovac, želeli smo da nam u prikuplјanju i istraživanju kulturnog nasleđa pomognu sami Bujanovčani, obuhvatajući i nacionalne manjine. Kulturno nasleđe jedne multinacionalne opštine kao što je Bujanovac ne bi bilo potpuno ako se u prikuplјanju nasleđa ne bi uklјučile sve zajednice koje godinama žive i funkcionišu zajedno. – kaže Anđela Dudakinović predsednica udruženja “Adet”.

Prema njenim rečima sve takmičare koji će se potruditi i pronaći najlepši i najznačajniji predmet koji će predstaviti kulturno nasleđe svog naroda, motivisaćemo nagradnim fondom od devet nagrada, po tri mesta za sve tri zajednice.–        Prvo mesto osvojiće 20 hiljada dinar, drugo 15 hiljada i treće 10. Nadamo se da će uz finansijsku motivaciju lјudi shvatiti da se radi o značajnom projektu, na kom će biti direktni učesnici u stvaranju kulturnog i porodičnog nasleđa svog grada – kaže Dudakinović

Nadamo se da će uz finansijsku motivaciju lјudi shvatiti da se radi o značajnom projektu, na kom će biti direktni učesnici u stvaranju kulturnog i porodičnog nasleđa svog grada.

Zainteresovani mogu konkurisati fotografijama predmeta iz porodične riznice, a po završetku konkursa nagrađeni učesnici će biti u obavezi da svoje porodično nasleđe ustupe za potrebe izložbe porodičnog nasleđa Bujanovca, koja će biti održana 23. septembra 2024. godine uz kulturni program u Domu kulture Bujanovac.

Konkurs se završava 15. septembra u ponoć.

Sve fotografije van vremenski ograničnog perioda neće biti razmatrane u nagradnom konkursu.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.  • Ostavi komentar