PSG: Zašto su usluge JK „Komrad“ morale da poskupe?



GrO Pokret slobodnih građana objavilo je saopštenje za javnost. Portal InfoVranjske.rs saopštenje prenosi u celosti i bez dodatnih izmena.

Dok kućni budžeti naših sugrađana ovih dana primaju novi udarac, ovog puta od našeg javno-komunalnog preduzeća „Komrad“, pokušali smo da pronađemo uzroke ili čak opravdanja za ovakav potez rukovodstva Komrada i gradskog rukovodstva, koje je ovu odluku moralo da odobri.



Zvanična stopa inflacije u Srbiji je prošle godine iznosila 4,5%, ekonomisti kažu 7,8% (građanima ostavljamo da sami procene kakva je situacija u njihovim novčanicima) a osnovna usluga JK „Komrad“ – iznošenje smeća, poskupela je 10%!

Inflacija je činjenica, dobrim delom i nije prouzrokovana greškama naših vlasti, međutim, svako preduzeće, posebno ono u javnom vlasništvu i sa javnim interesom kao osnovnim ciljem poslovanja, može samo, iz sopstvenih rezervi, u najvećoj meri amortizovati inflatorni udar a ne celokupan trošak prebacivati na krajnje korisnike.



Može, ukoliko se njime upravlja na domaćinski način i ne može, ukoliko se posmatra kao partijski plen.

FOTO: PSG

Od 2017. godine pa do prošle godine (zvanični podaci za 2021. godinu još uvek nisu objavljeni), poslovni rashodi JK „Komrad“ beleže rast od preko 36% dok poslovni prihodi beleže rast od oko 15%.

Jednostavnim ukrštanjem ova dva podatka dolazimo do zaključka da rashodi JK „Komrad“ rastu brže od prihoda, da od 2019. godine rashodi postaju veći od prihoda (koincidentno sa smenom Stojiljkovića i postavljanjem Dimitrijevića za direktora), te da ovo naše javno preduzeće, od polovine 2019. godine posluje sa poslovnim gubitkom!

Građane Vranja, pa i nas iz Pokreta slobodnih građana, interesuje kako je moguće da preduzeće koje objedinjava desetak delatnosti i u svakoj ima monopolski položaj na lokalnom tržištu, može poslovati sa gubitkom?

Možda se odgovor krije u „burazerskim dilovima“ prilikom izbegavanja javnih nabavki, stranačkom i „Simpovskom“ zapošljavanju, isisavanju javnih finansija u stranačke svrhe, rečju – snsovskom čerupanju ovog javnog preduzeća?

Sigurni smo da će građani Vranja dobiti odgovore na ova pitanja od odgovornog rukovodstva grada i JK „Komrad“.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



    1. Lopovi 23/02/2022
    2. Zalosno 23/02/2022
    3. Cistac 23/02/2022
    4. Jes 23/02/2022
    5. Komšija 23/02/2022
    6. Komrad 01/03/2022

    Ostavi komentar