Aktivizam i mladi

B’š prirodno: Vazduh u Vranju je ekstremno zagađen



Desetodnevni izveštaj o zagađenosti vazduha u Vranju Saradnjom Ekološko-planinarskog udruženja “B’š prirodno“ i udruženja “Eko Surdulica“ nabavljeno je više mernih stanica za merenje zagađenosti vazduha,koje su postavljene na različitim lokacijama u gradu.

Danas je napravljen desetodnevni presek stanja vazduha u našem gradu,pa o tome obaveštavamo građane.



  • Zaključci su sledeći:
  • -vazduh u Vranju je ekstremno zagađen,a naš grad se nalazi na vrhu liste gradova sa najzagađenijim vazduhom u Srbiji,
  • -najzagađeniji deo grada je Donje Vranje, gde za deset dana nije zabeležen ni jedan jedini sat čistog vazduha. U centru grada bilo je svega četiri sata čistog vazduha,u naselju Tekija pet, u Oglednoj stanici deset, u Balinovcu 20,a u Ćoški 27 časova čistog vazduha za 10 dana(240 sati)!

Zagađenost vazduha se meri u mikrogramima po metru kubnom vazduha ,a meri se prisustvo suspendovanih čestica (PM), većih od 2,5 mikrometra.

U periodima najveće zagađenosti,vrednosti su se kretale i do 700 mikrograma(!!!) po metru kubnom vazduha što je 15 puta više od maksimalno dozvoljene količine čestica vazduha bezbednog po zdravlje!



Prema Evropskoj agenciji za zaštitu životne sredine, smatra se da je vazduh opasan po zdravlje ako su vrednosti zagađenog vazduha veće od 100 mikrograma po metru kubnom vazduha.

U takvim slučajevima nema otvaranja prozora, treba izbegavati aktivnosti na otvorenom i potrebno je nositi gas maske na otvorenom!

Nažalost,ovakvi dani su najčešći u našem gradu,o čemu govori i tabela broja prosečnih dana (u procentima) ,svrstanih u nekoliko kategorija zagađenja.

Kao što se može uočiti,dana sa vazduhom bezbednim po zdravlje,u proteklom periodu,gotovo da nije ni bilo. Izuzetak je Balinovac gde je zabeležen jedan “zeleni dan“, dok u ostalim gradskim naseljima nije bilo dana sa čistim vazduhom,kao ni dana sa prihvatljivim vazduhom.

Zagađivači su u najvećoj meri domaćinstva ,toplane,fabrike i izduvni gasovi automobila,a prema “Uredbi za monitoring i zahtevima kvaliteta vazduha“, nadležni organi su dužni da o stepenu zagađenosti vazduha obaveštavaju građane,a toga,nažalost, nema.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar