Brže, jače, lepše



,

Ne znam da li ću moći da vas pustim“, reče momak iz obezbeđenja dok odmerava novinara od glave do pete; posebnu pažnju obrati na legitimaciju.



Među prvima, od zvaničnih faca, direktor „Novog doma“ Goran Petrović uđe u ograđen prostor, pozdravi se sa bezbednjacima, tipovima u fluorescentnim markerima, i tu se oni nešto domunđavaju. Pedesetak minuta do početka završne ceremonije izbora za najlepše Karanfil devojče. Sve je spremno. Na platou kod restorana „Kičer“ postavljena bina, instrumenti u pozadini repetirani i čekaju muzički deo večeri, kada će pevač Željko Vasić Banjčane razgali svojim hitovima. Pre toga, k’o što red i tradicija nalažu, treba izabrati laureate. U ograđeni prostor metnuli stolice, očekuje se da dobar deo njih zauzmu političari i ovi iz javne sfere – iz Vranja, Banje i okoline.

DUH MLADOSTI I LEPOTE: Više je ulaza, ali samo jedan glavni. Ovde su skoncentrisani sekjuriti, biće da će tu očitavati svečane propusnice i dočekivati zvanice. U oči upada velika fontana, sagrađena na mestu već postojeće. Ljudi vele interesantna im, neobičnog oblika, a menja i boje. Skoro kao ona na Slaviji. Samo što ova banjska ne peva. Svakog se trenutka očekuje dolazak naših manekenki. Balkon restorana je i dalje prazan. Načusmo da će ta mesta popuniti gosti iz Beograda, prijatelji narodnog poslanika Slaviše Bulatovića, inače rođenog Banjčanina. Sa terasa Specijalne bolnice se takođe promatra okolina i željno iščekuje da lepotice počnu svoj defile. Pristižu ljudi, instaliraju se uz onu ogradu. Sad već govorimo o nekom pristojnom broju, dok se navala, pre svega meštana Banje, tek očekuje.



Oko 19.20 časova – eto ti devojaka, zvezda večeri, njih 10. Prođoše na glavni ulaz i kroz špalir ljudi, te pravac bina. Neke u džinsu, druge u helankama ili „vrućim pantalonicama“, tek počeše pripremu. Čisto da „osete“ teren pre zvaničnog početka. Sad se i pažnja sveprisutnih usmerila ka ovim mladim damama. Sve je manje slobodnih stolica. Stigoše i članovi žirija, sa sve predsednikom Vladom Mandićem, proslavljenim rukometašem. Sudije se nalaze baš uz samu binu, odakle će imati najbolji pogled na naše gracije. Prošetaše one dva-tri puta, pa odoše u Stacionar na šminkanje i finalne pripreme. Jedan od predstavnika vranjske vlasti, šeretski i uz osmeh upita novinara da li može da maše stranačkim obeležjima.

Sada su i prvi redovi popunjeni. Među onima koji fale su i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, ali su svoje mesto pod banjskim nebom zauzeli njegov zamenik Antić koji je, kao i poslanik Bulatović, došao sa suprugom. Odmah pored njih je Dragan Sentić, predsednik Gradske opštine Vranjska Banja. Na finale je stigao i direktor Turističke organizacije Vranje Saša Ivanov i njegov kolega iz „Parking servisa“ Marjan Stanković, Milenkovićev pomoćnik za lokalni privredni razvoj Zoran Velinović, kao i većnici Ivan Stanković, Mića Mladenović i Miroljub Stanković. Mnogo je poznatih imena, iz vlasti ili sveta biznisa, sadašnjih i pređašnjih.

Posle nešto više od pola sata svetla se prigušiše i usredsrediše na binu, te poče nadmetanje za naj-lepoticu. Najpre se prisutnima obrati Dragan Sentić, prvi čovek Vranjske Banje, zahvalan svima koji su došli na završno veče ove kulturno-turističke manifestacije.

„Vranjska Banja je, između ostalog, poznata po Danima karanfila koji se održavaju već 54. put zaredom. Želim da se zahvalim svim prijateljima manifestacije koji su nam pomogli da organizujemo ovo veče. Banja je večeras u duhu mladosti i lepote. Iskreno se nadam da ćete uživati u programu koji smo pripremili, a nadam se da će devojke koje su se prijavile poneti lepe utiske sa takmičenja. Gotovo sam siguran da će žiri imati izuzetno težak posao. Nadam se da ćete uživati“, reče Sentić.

 

KURSADžIJA: Nakon nastupa KUD „Vrelac“ iz Vranjske Banje, usledi ono što svi priželjkuju – defilovanje pistom. Prvo prošetaše u nešto elegantnijim „krpicama“, u suknji i majici koja otkriva ramena, boje breskve, a onda i u ležernijoj odevnoj kombinaciji. U pauzama, u toku kojih su se

devojke „premenjuvale“, nastupio je glumac Saša Pantić. Sve je išlo svojim tokom, Saša, alijas Ajdemi, koristi se humorom iz „Kursadžija“, ali u nekoliko navrata Vranjsku Banju prekrsti u Ribarsku! Da je sve to bilo spontano, potvrdio je glumac nakon jednog od povratka na binu:

„Kažu mi da sam rekao Ribarska Banja. Pa, kako i ne bi, vidite koliko ima riba ovde!“, donekle zamaskira Ajdemi svoj gaf.

Često se čuju povici iz publike, koja sve eksplicitnije podržava svoje favorite.

“Triii! Peeeeeet! Triiii! Jedaan! Jedan”, glasni su iz mase.

U pitanju su sve druželjubive, vredne i skromne devojke, sklone kuvanju, a u ovaj šou prijavile su se zbog druženja i sticanja novog iskustva. Vole da putuju i čitaju. Studiraju na Pravnom ili Ekonomskom fakultetu, a ima i onih koje su srednjoškolke.

Na kraju, negde oko 22 sati, proglasiše najlepše. Titulu mis karanfil devojče za 2017. u Vladičin Han nosi 21-godišnja Anđela Arsić. Za prvu pratilju žiri je odabrao Vranjanku Ljubicu Ilić (27), a kao drugu – Lidiju Stojanović, takođe iz Vranja. Najšarmantnija među 10 kandidatkinja je Sandra Djorđević (23). Metnuše im lente i zakitiše silnim poklonima sponzora.

Slučajno ili ne, ali je gotovo sve večeras u znaku SNS-a. Od obezbeđenja, članova žirija, pa sve do samih takmičarki. Na kraju i pobednice i još jedne od četiri prvoplasirane! Misica Anđela Arsić ne skriva svoju pripadnost Srpskoj naprednoj stranci, toliko da na zvaničnoj fejsbuk stranici Gradskog odbora SNS u Vladičinom Hanu ponosno podržava predsednika Aleksandra Vučića.

Slična je situacija i sa drugom pratiljom Lidijom Stojanović, koja zajedno sa Stefanom Filipovićem, koordinatorom Kancelarije za mlade, pozira u majici sa simbolima i bojama naprednjaka.

Usledi naposletku i vatromet. Kruna večeri je Željko Vasić, koji je prisutne kod restorana „Kičer“ uveseljavao do ponoći.

Dušan Pešić

Mis Karanfil devojče: Anđela Arsić (1996) iz Vladičinog Hana, studentkinja je Pravnog fakulteta, a volela bi da se bavi advokaturom. Voli da pliva, trči i kuva, a interesovanja su joj još i muzika i putovanja. Prijavila se zbog sticanja iskustva, novih poznanstava i druženja. Odgovorna je, pažljiva i vredna.
Druga pratilja: Lidija Stojanović (1997) iz Vranja, studentkinja je Visoke škole primenjenih strukovnih studija, a hobi joj je sport i čitanje romana. Kaže da je vesela, komunikativna i društvena osoba.
Prva pratilja: Ljubica Ilić (1990) iz Vranja je specijalista strukovni inženjer prehrambene tehnologije. Od interesovanja ističe sport, putovanja i vožnju bicikla. Obožava filmove i muziku, a na ovo takmičenje se prijavila da bi stekla novo iskustvo.
Mis šarma: Sandra Djorđević (1994) iz Vranja, završila je srednju Poljoprivredno-veterinarsku školu, hobi joj je slušanje muzike, pomoć i briga o životinjama. Prijavila se zarad sticanja novog životnog iskustva. Za sebe kaže da je vrlo iskrena i druželjubiva osoba. Obožava putovanja, a od svoje sedme do 17. godine aktivno se bavila folklorom u KUD „Sevdah“.

STRUČNI ŽIRI

Vlada Mandić, bivši kapiten rukometne reprezentacije Srbije

Bratislav Stoilković, stručnjak za međunarodnu saradnju

Branislav Trajković, direktor kompanije Jumko AD

Milan Marinović, predstavnik Betek resources D.O.O.

Jasminka Manić, predstavnica Diva Divani D.O.O.

Jasna Pavlović, direktorka Zavoda za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju „Visan“

Bojan Stojanović, predstavnik firme Nameštaj Mladenović D.O.O Vranje

Stefan Filipović, koordinator Kancelarije za mlade u Vranju

Goran Petrović, direktor JP „Novi dom“ Vranje

Darko Janković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar