Za sport mora da ima



Iako je lane, u vreme promene vlasti, bilo najviše povike po sportu, ispalo je na kraju da SS i dalje dobija pare „na keca“, dok ostali savezi moraju da pišu projekte kako bi iskamčili koji dinar od gradske vlasti. Vrednuju im se samo projekti „od javnog interesa za grad“. Ako projekat prođe, prošao je, pa se nekako preživi, ali ima i slučajeva potpunog kolapsa i blokade saveza, kao u slučaju Omladinskog, kome pare nisu odobrene na poslednjem konkursu za sufinansiranje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada iz budžeta Grada Vranja. Desetoro zaposlenih tamo od oktobra ne prima platu. Dolaze na posao i imaju još jedino nadu da se neće dogoditi najgore, iako ih gradski oci više i ne primaju na razgovor.
Povrh svega, Sportski savez, osim za plate zaposlenih (posle reorganizacije, tamo je 11 radnika), za razliku od drugih saveza dobio je novce i da isplati otpremnine za zaposlene koji su proglašeni tehnološkim viškom (a nisu hteli da pređu na platu u klubove, što je jedan broj zaposlenih u SS iskoristio kao mogućnost da ne izgubi posao), kao i da se ratosilja starih dugovanja prema dobavljačima. Takođe, SS dobija iz gradske kase novac da plati sve račune (struja, komunalije, telefonski računi), te za tekuće aktivnosti (organizaciju turnira i takmičenja; kupovina nagrada, pehara, medalja, lopti – za ovu stavku tražili milion, a dobili 300.000 dinara). Sve to zajedno staje 17,5 miliona dinara, na koliko su u SS projektovali vlastiti budžet (za sada im odobreno 14 miliona, što se rebalansom svakako da dopuniti).
To je petina ukupnog budžeta za sport (70 miliona), dok ostatak ide sportskim klubovima kojima se odobrava u skladu sa uverenjem organa grada i nalogodavca budžeta do koje se dolazi procenom predloženih programa i aktivnosti, te šansama pojedinih klubova za postizanje vrhunskih rezultata. To takođe nije projektno, već budžetsko finansiranje.
Predsednik SS Nebojša CVETKOVIĆ naglašava da ta organizacija novcem koji dobija iz budžeta u ovom momentu servisira sve – plate, dugove, aktivnosti, materijalne troškove.
„Smanjili smo izdatke. Devetoro radnika je otišlo u klubove, petoro nije htelo nigde (otpremnina), dva radnika su otišla u penziju, a još dvojica koji ispunjavaju uslov za penzionisanje u roku do dve godine imaju pravo na naknadu do penzije preko Nacionalne službe za zapošljavanje“, navodi Cvetković.



On dodaje da i pored redukcije kadrova, 14 miliona dinara nije dovoljno za funkcionisanje SS u ovoj kalendarskoj godini i da se nada dopuni kase posle rebalansa gradskog budžeta.
„Nadamo se rebalansu. Na gubitku smo od starta. Petoro radnika koji su trebali da napuste SS nakon isplate otpremnina, nisu odmah otišli, jer nismo mogli da obezbedimo novac za socijalni program na vreme. Ostali su i februara, za šta im sleduje februarska plata, i to je neplanirani zahvat iz našeg budžeta. Zato će nam verovatno faliti još neki milion“, navodi Cvetković.

Izvor Vranjskih iz jednog sportskog kolektiva, koji je insistirao na anonimnosti, kaže da reorganizacijom SS zapravo nisu napravljene nikakve uštede po budžet.
„Moja je teza da se sada više troši. Zasposlene iz SS su prebacili u klubove. Oni su i dalje na plati. Stvorili veći trošak. SS ih finansira, a ne vodi knjigovodstvo klubova. Po mojoj računici, gradski budžet samo za knjigovodstvene usluge izdvaja godišnje dva, do dva i po miliona dinara“, navodi ovaj izvor.



Na opaske u javnosti da je finansiranje Sportskog saveza presipanje iz šupljeg u prazno, čelnik SS kaže da to nije istina i da je obim finansiranja SS smanjen.
„Uplate klubovima ne idu više preko nas. Svaki klub aplicira za sredstva kod grada svojim programom ili projektom, a naša je obaveza samo da primimo i pregledamo projekte i preporučimo ih gradu. Onda grad direktno sa klubovima sklapa ugovore i uplaćuje im sredstva iz budžeta“, kaže Cvetković.

On podseća da je preko SS klubovima lane transferisano 140 miliona dinara, a da je sada ceo budžet za sport 70 miliona.
„Ako grad smatra da nema interes da nešto finansira, neće im uplatiti sredstva. Ako klubovima nedostaje novac, moraju da se snalaze, da pronađu sponzore, da konkurišu projektima kod drugih fondova za neki novac“, objašnjava Cvetković.

Ono što ne važi za Sportski savez, važi za druge lokalne saveze. Naime, prema objašnjenju resora za finansije, koji vodi lokalni većnik Ivan STANKOVIĆ, udruženja u Vranju, koja u svom nazivu imaju reč „savez“, finansiraju se na osnovu člana 38. Zakona o udruženjima (Službeni glasnik RS 51/09 i 99/11), Pravilnika o kriterijumima i postupku dodele sredstava iz budžeta grada Vranja za realizovanje programa i projekata udruženja u oblasti društvenog i humanitarnog rada (“Službeni glasnik grada Vranja br. 23/2016), Pravilnika o radu Komisije za dodelu sredstava udruženjima iz oblasti društvenog i humanitarnog rada (Sluzbeni glasnik grada Vranja, broj 23/2016).
U prevodu, finansiranje ide isključivo putem konkursa sufinansiranja koji objavljuje Gradsko veće Vranja početkom godine za programe i projekte koje predlažu udruženja. Tipičan primer dvostrukih aršina u finansiranju je Omladinski savez (OS). Oni su predali projekat za finansiranje polugodišnje aktivnosti, otkriva za Vranjske predsednik OS Dragan NISIĆ, ali su, za razliku od 2016. godine (vidi tabelu), ostali kratkih rukava. Prethodno im je, za razliku od Sportskog, u potpunosti uskraćeno finansiranje rada iz gradskog budžeta.
„Ne dobijamo od oktobra ni dinara iz budžeta za plate i programske aktivnosti. Imamo deset radnika, sa statusom „stalno zaposleni”, još iz vremena bivše vlasti. Za svakog radnika postoji rešenje o tom statusu koje je potpisano sa ranijim gradonačelnikom, uz saglasnost organa grada“, navodi Nisić.

Kada je došla nova vlast, objašnjava, niko iz gradskih struktura nije izložio nikakvu ideju o reorganizaciji OS.
„Samo su ponavljali da moramo sami da zaradimo, a mi smo neprofitna organizacija. Rečeno nam je da nam više neće davati pare iz budžeta, osim preko projektnog sufinansiranja. Nama je na polugodišnjem nivou, pošto se konkurs rapisuje dva puta godišnje, potrebno oko 4,5 miliona dinara, da pokrijemo plate i sve programske aktivnosti. Dakle, 9 miliona za godinu dana“, otkriva Nisić.

NEVOLjNI VOLONTERI

Obrazloženja zašto projekat OS ne valja, nije bilo, osim u cirkularnom pismu za sve odbijene da imaju “nerealan predlog budžeta”.
„Od oktobra funkcionišemo na dobrovoljnoj bazi i samo mi znamo kako nam je. Radimo, a ne primamo nikakve pare. Tražimo prijem kod gradonačelnika, on ne odgovara na naše molbe”, navodi Nisić.

On dodaje da OS ne zarađuje od sale OKCE, na čemu navodno insistira gradonačelnik.
„Imamo odluku nadžornog odbora po kojoj se sala ne naplaćuje javnim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, humanitarnim organizacijama, udruženjima koja imaju neke svoje redovne neprofitabilne aktivnosti. Pozorište kod nas igra dečje predstave i održava probe, ovde se održavaju probe KUD Sevdah, plesnih škola i sl. Mi smo deo i servis svake kulturne manifestacije u gradu. Svima dajemo salu besplatno“, navodi Nisić.

On dodaje da OS zarađuje samo u pet odsto slučajeva, kad neki pojedinac dođe a zahtevom da napravi žurku ili kada muzički bend koncertom želi da prihoduje.
„Čak i kada zaradimo mi, kao neprofitna organizacija, taj novac možemo da koristimo za realizaciju aktivnosti unutar same organizacije, a ne recimo za isplatu plata. Svrha našeg postojanja i nije da zarađujemo, nego da pre svega našim prostorom i tehničkom podrškom budemo servis mladima u kulturnim, obrazovnim i drugim sadržajima. Vranje nema drugi sličan prostor za takve aktivnosti”, kaže Nisić.

OS sam plaća telefon i interent i kupuje sredstva za održavanje higijene u sali. Ne prolaze bolje ni ostali savezi na području grada (vidi okvire).  
Ne može se reći da sva ova dešavanja nisu politički motivisana. Recimo, kada je novinar ušao u prostorije Omladinskog saveza, mogao je čuti samo reči – politika, revanšizam, osveta, katastrofa, bezumlje! Zaposleni su besni, jer su bez plata šest meseci. Kažu da sada vlast želi da im uzme i salu OKCE. „Samo preko mene mrtvog“, poručio je jedan od zaposlenih.
„Lagali su nas decembra da će plate biti januara, odmah posle Božića. I ništa. Na naše dopise više i ne odgovaraju. Kako da se ne nerviramo. Godinama smo bili nosioci nekih od najznačajnijih omladinskih manifestacija, ali i kulturnih, dečjih, Dana Vranja, festivala folklora. I sada hoće tek tako da nas otpišu. Sramota. Sve je ovo politika“, govore svi gotovo u jedan glas.

Gensek vranjskih socijalista Branimir STOJANČIĆ ne želi da se upušta u ocene o uplivu politike u neke odluke u pogledu funkcionisanja saveza i udruženja, ali naglašava da je ključni problem, kada je reč o konkursima, nesnalaženje resornog većnika Dejana Bajramovića.
„On treba da se bavi tim pitanjima. Napravljene su neke greške u startu prema Omladinskom savezu i KUD Sevdah. Luta se, nema adekvatne koncepcije. Po mom mišljenju, mora da se sedne, da se vidi koji je interes grada, odnosno koja je politika finansiranja sporta, omladine i mladih. I da se na osnovu toga napravi strategija finansiranja“, kaže Stojančić.

Predsednik Sportskog saveza Cvetković kaže da taj savez može dugoročno da funkcioniše na način koji je uspostavljen nakon reorganizacije.
„Ako se ljudi uozbilje i shvate da posao mora da se radi profesionalno, sudbina saveza je stabilna i izvesna. Sa duplo manjim budžetom za sport, rezultati su praktično isti kao i prošle godine“, kaže Cvetković.

Lako je sportistima. Oni su i dalje na gradskim jaslama. Možda zato što naprednjaci smatraju da im je sport nekako posebno važan. Kao što je bio i socijalistima. A ovi ostali mogu samo da sanjaju uklapaju se njihovi snovi u gradski budžet. I zašto ne?
Dejan DIMIĆ

SAVEZ SLEPIH
MANjE OD POTREBNOG
Sekretar Saveza slepih i slabovidih u Vranju Maja DjORDjEVIĆ otkriva da se ovaj savez fiansira isključivo projektno.
„Od projekata dobijamo sredstva, doduše ne redovno i onoliko koliko nam realno treba. Za prvu polovinu godine prošao nam je projekat na 600.000 dinara. Od toga finansiramo samo plate dvoje zaposlenih. A potrebno nam je godišnje 1,7 miliona“, navodi Djorđevićeva.

SUBNOR
IZ BUDžETA SAMO JEDNA PLATA
Predsednik vranjskog Saveza udruženja boraca (SUBNOR) Stojan MLADENOVIĆ podseća da je to neprofitno, vanstranačko udruženje koje ostvaruje prihode samo od članarina.
„To je prošle godine bilo 44.000 dinara. Iz budžeta Grada dobijamo novac samo za jednu platu (sekretar udruženja). Naš sekretar je nekada bio radnik Gradske uprave, detaširan je ovde, jer svakog dana servisiramo usluge borcima, veteranima i invalidima, kao i u vezi sa obeležavanjem značajnih datuma. Ta jedna plata na godišnjem nivou budžetu odnosi nešto preko 700.000 u bruto iznosu. Dobijamo od Grada i sredstva za materijalne troškove i račune, to je dvadesetak hiljada mesečno. Javqamo se i na konkurse. Ukupno na godišnjem nivou koštamo Grad oko 1,6 miliona dinara. Procena je da ovako možemo da opstanemo“, kaže Mladenović.

DEČJI SAVEZ
KROZ IGLENE UŠI
Predsednik Dečjeg saveza Goran JANjIĆ kaže da to udruženje ima samo dva zaposlena, ali da Grad od prošle godine više ne izdvaja novac iz budžeta za njegovu i platu Tijane Arsić.
„Projektno se finansiramo. Materijalne troškove i račune plaćamo sami. Ove godine dobili smo preko projekta 150.000 dinara. Sa tim parama opstajemo kroz iglene uši“, navodi Janjić.
Smatra da savezi mogu i sada da funkcionišu, uz malo dobre volje gradskih otaca.
Dečji savez sprovodi aktivnosti za decu i mlade do 18 godina. Organizuje tribine, radionice od koji su neke tradicionalne, zatim sekcije, konkurse (realizuju tri konkursa na republičkom nivou na kojima učestvuje 1.500 dece), sarađuje sa školama i institucijama kulture na području grada.

PROJEKTNO FINANSIRANjE SAVEZA 2016/2017

Druga polovina 2016:

1. Dečji savez  – „Deca su narod poseban” (618.630 dinara)
2. KUD Sevdah – „Promocija kulturnog nasleđa i tradicije Vranja i juga Srbije“ (155.042 dinara)
3. Omladinski savez  – „Pričajmo o tome“ (2.600.000)

Prva polovina 2017:

1.KUD Sevdah – „Promocija kulturnog nasleđa i tradicije Vranja i juga Srbije (700.000).
2.KUD Sevdah – „Međunarodni festival folklora Vranje 2017” (70.000).
3.SUBNOR – „Sedamdeset godina slavne prošlosti i brige o ljudima” (600.000)
4. SUBNOR – „Monografija 70. godina Saveza boraca Vranja” (60.000).
5. Dečji savez – „I deca su deo ovog sveta” (150.000).

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar