Ceo Bosilegrad i Trgovište na kazanu



Koliko upućene u ovu materiju ne iznenađuje podatak da Bujanovac i Preševo imaju najviše korisnika socijalne pomoći, opravdano se postavlja pitanje kako to da u Bosilegradu i Trgovištu ima samo 201, odnosno 147 korisnika. I odnos korisnika prema ukupnom broju stanovnika, 2,5 odsto u Bosilegradu, a 6,5 odsto u Trgovištu, najbolje govori da tu sa matematikom nešto nije u redu.



„Biće da siromašni građani ovih dveju opština, kojih je najmanje onoliko koliko ih ima u drugim sredinama, ne poznaju dovoljno dobro svoja prava iz oblasti socijalne zaštite i nisu toliko bučni kao građani drugih opština“ , komentar je iz službe Centra za socijalni rad u Bosilegradu.

 



U tom kontekstu se postavlja opravdano pitanje kako to, da daleko bogatije opštine kao što su Vladičin Han, a posebno Surdulica, koje imaju samo duplo više stanovnika od Bosilegrada, imaju po pet puta više korisnika socijalne zaštite. Tim pitanjem bi mogli ozbiljno da se pozabave i dvojica čelnika tih lojalnih samouprava: Vladimir Zaharijev u Bosilegradu  Nenad Krstić u Trgovištu.

S druge strane, prosečan iznos socijalen pomoći po stanovniku od 3.550 dinara u Bujanovcu, odnosno 5.654 dinara u Bosilgradu, posebna je priča. Prvo i osnovno pitanje koje bi i tamošnji vrapci zacvrkutali glasi, šta realno za taj iznos može jedan korisnik sebi da priušti, odnosno koju rupu posle stomaka prvo da začepi?

 

UGLEDATI SE NA BOSILEGRAD

 

Deo socijalne politike država je prebacila na opštine i gradove.

Po tom osnovu u Pčinjskom okrugu je planirano da se iz lokalnih budžeta, u ovoj godini, utroši 386, 7 miliona dinara (tabela 2). Kako ne bi bilo zabune, na početku treba reći da su ta sredstva namenjena za ukupno funkcionisanje socijalne zaštite: za plate. materijalne troškove, socijalna davanja…

Kao i kod prve, i u ovoj tabeli primećuje se šarenilo u koje je ugrađeno više lokalnih kompanenti.

Tako, na lokalnom nivou, za socijalnu politiku najviše izdvaja opština Bosilegrad – 138 miliona dinara ili 17 odsto projektovanog budžeta za 2017 godinu. Sve druge lokalne samouprave su daleko od te granice, pa bi se spravom mogle ugledati na Bosilegrad.

Grad Vranje je za socijalnu zaštitu ove godine budžetom planirao 140,6 miliona dinara, ali je to skromnih 4,6 odsto u odnosu na ukupan iznos budžeta u ovoj godini. Iza Bosilegrada i Vranja, najviše brige za socijalnu zaštitu, gledano kroz prizmu budžeta, pokazuju Vladičin Han i Preševo (3,6 odsto), te Trgovište (3,2) itd.

I, tu se negde završava ova teška socijalna priča.

Država kad joj god padne na poamet najavljuje niz promena u socijalnoj politici, a „narod nije spreman na promene. I dalje bi da jede“, kako reče aforističar Dejan Pataković

 

 

 

DRAGANA ARSIĆ: OD NOVE GODINE 283 KORISNIKA

Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad u Vranju, kaže da je toj ustanovi od januara do maja stiglo 666 zahteva za jednokratnu socijalnu pomoć.

“Komisija Centra za socijalni rad, u kojoj su dva socijalna radnika, dva pravnika i dva lekara, na osnovu validne dokumentacije, pozitivno je rešila 283 zahteva. Po tom osnovu tražiocima pomoći je isplaćeno ukupno 3.513.988 dinara”, kaže direktorka.

Ona podseća da je institut “jednokratne socijalne pomoći” od januara ove godine, sa gradskog nivoa, prešao u nadležnost Centra za socijalni rad, a da komisiju, koja zaseda jednom mesečno, formira Gradsko veće.

“Korisnici svoje poravo na jednokratnu pomoć, mogu da ostvare novčano ili u nature (drva, hrana, lekovi…), a maksimalan iznos pomoći je do visine jedne i po prosečne zarade u Vranju za prethodni mesec, uz napomenu da jedno lice, shodno Pravilniku o ovoj pomoći, može da konkuriše majviše tri puta godišnje”, kaže na kraju Dragana Arsić, direktorka vranjskog Centra za socijalni rad.

 

OD 2.451 DO 8.168 DINARA

Rešenjem o iznosima novčane socijalne pomoći („Sl. glasnik RS“, br. 39/2017) koje se primenjuje od aprila 2017. godine, novčana socijalna pomoć utvrđena je u sledećim iznosima:

1) za pojedinca, odnosno nosioca prava u porodici u visini 1 od osnovice ili 8.168,00 dinara;

2) za svaku narednu odraslu osobu u porodici u visini 0,5 od osnovice ili 4.084,00 dinara;

3) za dete do 18 godina u visini 0,3 od osnovice ili 2.451,00 dinara.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar