50 NAJMOĆNIJIH ŽENA VRANjA



 



 

1. Ljubinka Buba Milovanović, predsednica NVO „Životna pomoć“:



Od 2001. godine, kada je, u pravo vreme, formirala NVO „Žvotna pomoć“, iz godine u godinu je bila sve prisutnija u javnosti. Za to vreme je, uz pomoć međunarodnih i domaćih donatora, podelila mnogo hrane, lekova, odeće i obuće onima kojima je to bilo potrebno. Sve to vreme od vlasti na svim nivoima nije se rastajala. Svojevremeno je sa ministrom Mlađanom Dinkićem bila „na ti“, a sada Aleksandaru Vulinu, ministru rada i socijalne politike, Buba Milovanović pravi protokol i satnicu kada on krene prema Vranju ili jugu Srbije. Ovde će ostati upamćeno da je na otvaranju njene trafike, vrpcu presekao niko drugi nego Vulin uz činodejstvo kompletne gradske političke elite. Tokom  jednog takvog boravka ministra i njegove svite u Preševu, nekome od prisutnih otela se rečenica „ovo li je drugarica Vulin“.

U poslednje vreme u medijima je bila prilično prisutna zbog nepoznanice kako je firma Tradicija juga, u kojoj je navodno samo menadžer, došla u posed privatne kuće od preko 100 kvadrata Vlajka Jovića, bivšeg direktora Jumka. Ne zna se da li je veća nepoznanica to ili kako su Buba i ova firma dobile lukrativan posao ishrane izbeglica.

 

2. Danijela Trajković, viši javni tužilac:

Ova Surduličanka je pravnim i profesionalnim stazama došla na listu najuticajnijih žena u Vranju i Pčinjskom okrugu, što danas nije ni malo lako. U našem novogodišnjem izboru plasirala se na sedmo mesto u konkurenciji pravih vukova na javnoj sceni kakvi su Miroljub Aleksić, Dragan Stevanović Boske, Slaviša Bulatović…Na tom putu ostaće zapamćena njena borba sa OO SPS u Surdulici i Novicom Tončevim.  Za sve vreme od kada je u pravosudnim institucijama, gospođa Trajković je istrpela silne političke bure i oluje. Ostala je uspravna i neisprljana sa oreolom ekstremno poštenog tužioca, pravnika par ekselans, cenjenog i pedantnog tužioca. Oni koji je bolje poznaju kažu da je Danijeli Trajković drugo ime „Zakon“.

 

3. Zorica Jović, gradska većnica za kulturu i portparolka Gradskog veća:

Ona je, ni kriva ni dužna, „od izvora dva putića“, koji često prate naše sudbine, odabrala onaj pravi – politički. Kao diplomirana ekonomistkinja i profesorica iz Srednje ekonomske škole, na krilima naprednjačke euforije, dolepršala je do fotelje jedne od funkcija u lokalnoj vlasti koja je stalno na oku javnosti: čas kao lokalna ministarka za kulturu, obrazovanje, informisanje i verska pitanja, čas kao portparolka Gradskog veća. Prosto čovek ne može TV da upali od nje. U nedostatku lične harizme za sada još pliva raznim stilovima, mešajući politički i profesionalni

 

4. Jelena Aleksić, menadžerka ljudskih resursa u BAT:

„Ako u Vranju postoji žena-manadžer tako iskrena, odana, predana i posvećena poslu, profesionalac od glave do štikle, onda je to Jelene Aleksić“, zapisala je jedna koleginica. Jelena je do sada, u toj velikoj i moćnoj svetskoj kompaniji pokazala da je menadžer sa velikim slovom „M“ – hladna, odmerena, dostojanstvena, a nadasve suvi profesionalac. Zato je svi cene i poštuju: u kompaniji i gradu podjednako. Jelena je pravi dokaz kako jedna žena, sa preterano velikim spiskom dnevnih obaveza, može stići sve da završi i da povrh svega bude osoba vrlo posvećena porodici.

 

5. Ljiljana Antić, direktorka Bolnice:

Iako je od imenovanja na važnu funkciju proteklo manje od pola godine, Antićka je već sada slavodobitnik: ostaće upisana i upamćena kao prva žena na čelu vranjske Bolnice u njenoj istoriji. Kolege je poznaju kao tihu, odmerenu, vaspitanu osobu, čak laficu, koja je uspela da se takvim vrlinama izdigne među „vukovima u belim mantilima. Kao i svi živi ljudi, i ona u Zdravstvenom centru ima svoju opoziciju

koja joj što-šta imputira.

 

6. Sunčica Denić Mihailović, dekanica Pedagoškog fakulteta:

Ovde je došla kao pesnikinja sa Kosova, da bi potom učenjem i samo učenjem, dosegla do doktora nauka i fotelje dekana Pedagoškog fakulteta. Dakle, treba reći i podvući da je gospođa Denić školski primer akademske građanke koja je bogatu stvaralačku karijeru izgradila isključivo strpljivim, mudrim i odmerenim radom, sve stepenik po stepenik. Takvom ličnom strategijom uspela je da u javnosti izgradi svoje ime, zvanje i titulu, svoj prepoznatljiv kod,

čime je zatvorila usta stručnjacima opšte prakse koji su je oslovljavali sa „Cerina žena“, što je inače tipično za palanačko Vranje.

 

7. Dragana Nakić, funkcionerka GrO Jedinstvene Srbije:

Za relativno kratko vreme, gospođa Nakić, diplomirana politikološkinja, uspela je da se, na javnoj sceni, vine „nebu pod oblake“. Na popločanoj političkoj stazi, putu koji je sama odabrala, zarad sopstvenog cilja, nije razlikovala ni vreme, ni sredstva, ni ljude. Zato je, javili su mediji, zaradila dve krivične prijave. No, taj misteriozni politički hod Nakićevu je doveo do vrhova lokalnog establišmenta. Ona je trenutno u čekaonici odaje na čijim vratima piše „pomoćnik gradonačelnika“. Za sada joj, na tom putu, kladionice nisu baš naklonjene. No, Nakićeva je i mlada i ambiciozna, ko zna šta ona još može da smisli.

 

8. Mirjana Dodić, direktorka TV Vranjska plus:

Ne može se reći da Mirjana Dodić ima iole uspešnu novinarsku ili menadžersku karijeru, ali joj to nije smetalo da otvori  moćnu televiziju za koju se priča da je naprednjačka. No, po principu „tiha voda breg roni“, ili još bolje da „voda uvek nađe put“, Dodićeva je dobila mnogo više od onoga što u životu nije tražila. Onima, kojima pamćenje nije bolja strana života, treba podsetiti da je ova „gazdarica Vranjske plus“ počela kao Titova pionirka  i predsednica omladine u lokalnom SPS. Sledeća njena stepenica zvala se „Slobodna reč“.

 

9. Dragana Ilić Marković, kandidatkinja za predsednicu Višeg suda:

Uz njeno ime u ovoj priči ne stoji bez razloga da je kandidat za najvišu funkciju vranjskog Višeg suda. Ona je pre svega dugogodišnji iskusan sudija krivičar, koja ima najmanje ukinutih i preinačenih odluka.

Oktobra prošle godine, sa još četvoro kolega, konkurisala je za upražnjeno mesto predsednika Višeg suda. Taj predlog je Visoki savet sudstva stavio u proceduru. On je sada u čekaonici Skupštine Srbije, a prema dosadašnjem iskustvu, trebalo bi da se dogodi čudo a da ona ne bude izabrana za predsednika.

 

10. Jovana Antić, načelnica Imovinsko pravne službe:

Za Jovanu zlobnici kažu da je u Vranju poznatija kao supruga Nenada Antića, aktuelnog zamenika gradonačelnika Vranja ili jednostavnije – „Antina žena“. Upućeni međutim kažu da je to greh, „jer je Jovana deset puta sposobnija od svog supruga“ i dodaju da je fakultet završila sa visokim prosekom, da je dobar arhitekta koju kolege cene i uvažavaju, da je iz dobre porodice. Njen najjači adut je da je to izuzetno sposobna žena, jako operativna, posvećena svom poslu i koja za napredovanje u nije koristila politiku, kao njen muž.

Šta više, oni koji je dobro poznaju kažu da je pred Jovanom blistava karijera, ali nikako ona politička.

 

 

 

11. Slađana Stojanović, direktorka filijale Poreske uprave

12. Dragana Aleksić, suvlasnica porodične Vinarije „Aleksić“

13. Suzana Mišić Stanković, direktorka Gimnazije „Bora Stanković“

14. Maja Janjević Siviero, direktorka Fabrike nameštaja „Top Sofa“

15. Ivana Djorđević Medodijev, vlasnica TV Info puls

16. Milica Petković, vf osnovnog javnog tužioca

17. Jelena Stojković, dopisnica Večernjih novosti

18. Bobana Stanimirović, predsednica GO SRS

          19. Danijela Mikić, predsednica Foruma žena GO SPS

20. Gordana Dimitrijević, direktorka Radničkog univerziteta

………………………………………………

21. Vesna Miletić, šef Odseka za informisanje u  gradskoj upravi

22. Miljana Okiljević Nikolić, šefica Dopisništva RTS

23. Gordana Salatić, vlasnica Pedijatrijske ordinacije „Medisan“

24. Maja Mitić, gradski ombudsman

25. Marina Stojanović, načelnica. Odeljenja za opšte poslove

26. Lidija Petrović, direktorka filijale Sosijete ženeral banke

27. Svetlana Trajković, direktorka Visoke škole primenjenih strukovnih studija (VŠPSS)

28. Dragana Arsić, direktorka Centra za socijalni rad

29. Svetlana Rajačić, direktorka za ljudske resurse u Fabrici obuće „Geox“

30. Tanja Strhinjić Nikolić, menadžerka Programa UNDP

………………………………………………

31. Marija Janićijević, sudija Osnovnog suda

32. Radmila Djorđević, glumica Pozorišta „Bora Stanković“

33. Marija Manasijević, vlasnica Oftamološke ordinacije „Lens“

34. Danijela Milosavljević, gradska većnica za socijalna pitanja

          35. Nela Cvetković, izvršna direktorka JP Komrad

36. Vesna Mihajlvić, direktorica filijale Poštanske štedionice

37. Nela Dimitrijević, profesorica, potpredsednica GO DS

38. Katarina Ristić, šef marketinga u preduzeću Plavi kamenu

39. Ivana Hadži Stošić, predsednica Romskog centra za demokratiju

40. Ana Petrović, kapiten ŽOK Vranje

………………………………………………

41. Iva Laković, etnolog u Narodnom muzeju

42. Dragana Ristić Mladenović, direktorka Muzičke škole

43. Gordana Jovanović, direktorka Medicinske škole

44. Ivana Kostić, direktorka Apotekarske ustanove

45. Svetlana Stojanović, direktorka Zavoda za javno zdravlje

46. Milena Stanković, javna beležnica

47. Maja Jović, šefica  lokalne poreske administracije

48. Dejana Bogdanović, direktorka Centra za lokalne usluge socijalne zaštite

49. Danijela Civkarovski, vlasnica Velnes centra       

50. Vesna Marinković Stanković, slikarka

 

 

 

U KONKURENCIJI SU JOŠ BILE:

Marina Djorđević (većnica), Vesna Terzić (PU), Lidija Ristić (Petnik), Ljubica Zdravković Džonov (RTV), Slađana Aleksić (Vranjska plus), Jadranka Ajanović (zdravstvo), Milena Antić (zdravstvo), Nada Stošić (zdravstvo), Elizabeta Beta Manasijević (Apoteka), Spomenka Stoilković Djurović (zdravstvo), Mirjana Saviv (obrazovanje), Vesna Djorić (obrazovanje), Aleksandra Manić (obrazovanje), Suzana Alar (obrazovanje), Vesna Petric (Biblioteka), Ljiljana Strize (slikarka), Ružica Stošić (SSS) itd.

 

 

 

NAJMOĆNIJE ŽENE U SRBIJI

Nedeljnik „Blic“krajem aprila objavio je tradicionalnu listu 300 najmoćnijih u Srbiji. Sa te liste izdvajamo 10 najmoćnije žene. Broj ispred imena je mesto kandidatkinje na toj listi.

2. Jorgovanka Tabaković, guvernerka narodne banke;

12. Viktorija Boklag, gen. direktorka kompanije SBB;

13. Zorana Mihajlović, ministarka i p. predsednica Vlade;

16. Draginja Djurić, predsednica IO Banke Inteza;

19. Ana Brnabić, ministarka za državnu upravu;

21. Silvija Verneti, gen. direktorka FCA grupavije;

23. Dragana Markovič, direktorka Preske uprave;

24. Ingebor Ofsthus, gen. direktorka Telenora;

25. Nela Kuburović, ministarka pravde i

36. Marija Ruseva, predsednica IO Sosijete ženeral banke

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar