Vučić mora da ode



PRAGMATIZAM



Vranjske: Da li ste za koordinatora izborne kampanje za Vuka Jeremića na području Pčinjskog okruga postavljeni na lični zahtev ili je to u skladu sa odlukom SDS i Borisa Tadića da podrže Jeremića kao predsedničkog kandidata?

Pejić: U pitanju je i jedno i drugo. Najpre sam lično odlučio da podržim Vuka Jeremića iz pragmatičnih razloga, jer sam uveren da on u borbi protiv Aleksandra Vučića ime veće izglede od ostalih kandidata, pa sam prihvatio poziv prijatelja iz njegovog izbornog štaba da pomognem u kampanji na jugu Srbije. Kao član SDS poštujem odluku centrale i predsednika stranke Borisa Tadića da podrže Jeremićevu kandidaturu, pa je prihvatanje uloge koordinatora u skladu sa stavom vrha stranke.



SDS je na levom centru, Vuk Jeremić politički na umereno desnoj poziciji, kako je vaša stranka odlučila da podrži baš njega na predsedničkim izborima?

Već sam rekao, SDS je u Vuku Jeremiću prepoznala kandidata koji može bolje od drugih da ugrozi Vučića na predsedničkim izborima i eventualnom pobedom okonča njegovu autokratsku vladavinu. Ovde je pragmatizam važniji od ideoloških granica koje su u Srbiji izgubile na značaju. Na drugoj strani, potrebno je ujediniti sve koji se bore protiv aktuelne vlasti i vladavine jednog čoveka i u toj borbi ideološko određenje je u drugom planu.

Zar SDS nije politički bliži Saša Janković, nekadašnji zaštitnik građana?

Mogu samo da kažem da je Saša Janković odličan kandidat. Stoga ne čudi izjava Jeremića u kojoj poručuje da će ako Janković uđe u drugi krug dobiti njegovu podršku. U SDS je, ipak, prevladao pragmatičan stav koji polazi od činjenice da Jeremić može da dobije podršku ideološki šireg spektra glasača na izborima.

SDS podržava Jeremića, u čemu je razlika između Vučića i vašeg predsedničkog kandidata?

Razlika je ogromna, u svakom smislu, jer je Vuk Jeremić školovan i obrazovan čovek, visoke kulture u komunikaciji sa političarima i medijima, međunarodno uticajan i poznat, predsedavao je sednicama Ujedinjenih nacija, ugledan u svetu i demokratski opredeljen, privržen elementima pravne države. Poseduje, dakle, sve one političke osobine koje Vučić nema i koji u svojoj autokratskoj vladavini ne poštuje ulogu institucija u društvu i odlučuje o svemu sam, a njegovi saradnici samo sprovode te odluke, kao onu kojom je suspendovao rad parlamenta. To Vuk Jeremić nikad ne bi uradio

 Ne pamtimo, ipak, da je pre kandidature za predsednika Vuk Jeremić kritikovao Vučića?

Možda, ali zar sama kandidatura ne pokazuje šta Jeremić misli o aktuelnoj vlasti SNS i Vučića, pa sama kandidatura i njegova rešenost da mu izađe na crtu odražava stav o autokratskoj vladavini naprednjaka i njihovog lidera.

TADIĆEV IZUM

Da li Vuk Jeremić ima definisan stav prema Kosovu?

Svakako, najpre Jeremić smatra da je proglašenje nezavisnosti Kosova loša odluka vlasti u Prištini, jer Srbija ima mogućnost privrednog pritiska na Vladu Kosova da odustane od nezavisnosti, budući da je njihovo tržište u velikoj meri zavisno od robe iz naše zemlje. Kao realan političar, Jeremić, ipak, ne isključuje i mogućnost podele Kosova iako Srbija to ne želi i ta opcija nije i njegov stav.

Šta Jeremić najviše zamera Vučićevoj vlasti kad je u pitanju problem Kosova?

U razgovoru za „Nedeljnik“ Vuk Jeremić podseća da je Zapad pustio Srbiju niz vodu kao Čerčil 1943. godine Jugoslaviju komunističkom uticaju. Vrhunac te hipokrizije je što taj isti Zapad sada tapše po leđima Vučića, nezavisno od zavođenja lične vlasti, jer im on čini ustupke oko Kosova u Briselu, ali bez ikakvog reciprociteta, kao što je, primera radi, formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu. To je najveća zamerka Jeremića na odnos aktuelne vlasti u Srbiji prema Kosovu.

Ako znamo da je sintagma „i Kosovo i Evropa“ izum Borisa Tadića, gde se tu nalazi Vuk Jeremić sa dosta tvrdim stavom i prema Evropi i prema statusu Kosova?

Vuk Jeremić zauzima slično stanovište, Tadić sa tom idejom nije usamljen. Ali, to sada nije najvažnije pitanje, već stanje u Srbiji, kriminalizovano društvo, nekompetentni ljudi koji vode Vranje i Srbiju, nemoć institucija, bežanje mladih iz zemlje… Borba protiv takvog stanja u Srbiji su prioritetni ciljevi Vuka Jeremića, što ne znači da Kosovo nije u nekom drugom planu, naprotiv, čeka nas borba i za nacionalne interese.

AMBIVALENTNOST

Da se vratimo prilikama na lokalu, kako će izgledati kampanja za Vuka Jeremića u Vranju i na jugu Srbije?

U svim opštinama Pčinjskog okruga imamo koordinatore za vođenje kampanje, krenuli smo sa prikupljanjem potpisa, dogovorili smo se oko rada na terenu, prisutnosti u medijima, a poseban osvrt biće na kontroli izbora. Jer, ne zaboravljaju se lako „bugarski voz“ i kupovina glasova na izborima u junu prošle godine i okolnosti koje su pratile te izbore, pritisci na birače i ostatak naprednjačkog izbornog folklora.

Da li će se članovi SDS naći u ambivalentnom položaju u Vranju, jer će eventualno Igor Andonov i drugi članovi agitovati za nekog drugog kandidata, a ostali za Vuka Jeremića!?

Ne znam za koga će glasati i koga će podržati Andonov, ali sam siguran i ubeđen, skoro svi članovi SDS ispoštovaće odluku vrha stranke i glasati za Vuka Jeremića.

Kako će biti finansirana vaša kampanja, u Srbiji i Vranju?

Isključivo iz domaćih i legalnih izvora, budući da svaki kandidat za predsednika ima pravo na sredstva iz budžeta. Finansijski, naša kampanja biće skromna.

Ko su sponzori, imali tajkuna, evo, vaša prostrana kancelarija u Vranju je u centru grada, koliko to košta i ko plaća?

O tome ne bih mogao ništa da kažem, jer su finansije za predsedničku  kampanju centralizovane.

Pristankom da vodite kampanju za Vuka Jeremića na jugu Srbije i odbijanjem da uđete u lokalnu vlast sa naprednjacima juna prošle godine, za razliku od Igora Andonova i Slavice Sotirović, iskazali ste odanost vrhu SDS, ali i dosledan antinaprednjački stav!?

Uvek ću poštovati odluke vrha stranke, a što se tiče antinaprednjačke pozicije, i tada i sada mislim da je to nemoguća misija i bez dugoročnije perspektive. Vreme će vrlo brzo, možda već za manje od mesec dana, pokazati da sam bio u pravu, a da su oni koji su ušli u savez sa naprednjacima pogrešili.

Pomalo čudi da ste ranije, kao DS, mogli sa SPS od 2008. do 2012, a sada ne možete sa SNS, zašto?

Tada smo kao DS bili u poziciji da menjamo stvari u Vranju, prema rezultatima izbora i sa svojih 16 odbornika u Skupštini Grada, a posle poslednjih izbora, na kojima smo nekako prošli cenzus, više nismo imali tu političku snagu, pa je bilo bolje da smo ostali u opoziciji. To se najbolje vidi iz učinka aktuelne vlasti u Vranju, gde nema ama baš nikakvog pomaka , a u Vranjskoj Banji je stanje još gore.  

Ima li sada razlike između SNS i SPS u Vranju?

Mislim da nema, vlast, funkcije i lična dobit važniji su im od interesa građana Vranja, zato se neću začuditi kada uskoro opet budu zajedno na vlasti, jer će preko noći zaboraviti ratove saopštenjima i iskazanu netrpeljivost.

U kakvim ste odnosima sa Igorom Andonovim i Slavicom Sotirović, članovima SDS koji nisu ispoštovali odluku vrha stranke i ušli su u savez sa naprednjacima u Vranju i Vranjskoj Banji?

Lično, nemamo nikakvih problema, politički, definitivno sam se razišao sa njima iako su oni u suštini demokratski orijentisani.

Gradski odbor SDS u Vranju i Opštinski odbor u Vranjskoj Banji raspušteni su juna prošle godine zbog saradnje dela tih odbora sa SNS. Ko je i gde je taj poverenik iz Leskovca i šta je učinio na normalizaciji stanja u pomenutim odborima SDS?

Posle izbora povukao sam se iz javnosti i političkog života, ali sam ostao član SDS. Zato ne znam šta je sa tim poverenikom. Trenutak Srbije me ne ostavlja spokojnim, pa sam odlučio da u skladu sa svojim mogućnostima pomognem u kampanji za Vuka Jeremića i tako se politički reaktiviram.

Može li doći do reanimacije aktivnosti SDS u Vranju koja je zamrla posle raspuštanja lokalnog odbora?

Svakako, jer je Boris Tadić izuzetno talentovan političar a podrškom Jeremiću pokazao je da je normalan i racionalan čovek. Zato je šteta da sa srpske političke scene nestane jedan takav političar, a da u Vranju ne funkcioniše odbor SDS koja se zalaže za demokratsko društvo i pravnu državu.

 

 

NEVERA DAČIĆ

Fijoka i mrtav čovek

Nedavno je Ivica Dačić poručio da je Boris Tadić politički  „mrtav čovek“, vaš lider nije svojevremeno uvažio epsko upozorenje Vuka Draškovića „nevjera ti sjedi uz koleno, ispod skuta pije rujno vino“, pa kako ocenjujete ovaj „ispad“ lidera SPS?

Svi znamo ko je Dačić i kako ga Vučić drži u pokornosti, da ne kažem u „fijoci“, pa iako nisam nikad bio blizak Vuku Draškoviću, rado  i često citiram njegovo dramatično upozorenje predsedniku naše stranke. A vrlo brzo će se videti ko je stvarno politički mrtav!

 

JEREMIĆ I NATO

Partnerstvo za mir i vojna neutralnost

Kakva je pozicija Vuka Jeremića u odnosu na članstvo Srbije u NATO paktu?

Jeremić je pristalica vojne neutralnosti Srbije i saradnje sa NATO alijansom u okviru projekta Partnerstvo za mir.

 

AMERIKA I RUSIJA

Gde je pozicija Vuka Jeremića između Amerike i Rusije?

Vuk Jeremić je realan političar, svestan moći i uticaja i SAD, Rusije, Kine, Evropske Unije… Iz onoga što smo do sada čuli od njega, zagovornik je uravnoteženog balansa u odnosima sa velikim silama, s akcentom na zaštitu nacionalnih interesa Srbije, ali to nikako ne možemo da svedemo na Titovu politiku nesvrstavanja, to je nešto sasvim drugo u odnosu na vreme blokovskih podela.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar