Milan Mandarić ne kupuje Radnik



 



OTAC MI JE PODRŠKA

 Prognoze su se obistinile 2015. a kada je slavlje utihnulo, a jutro postalo pametnije od večeri izvršene su promene – Stanislav, Novičin sin postavljen je na funkciju predsednika FK Radnik:



Otac me zarazio fudbalom, svoj fanatizam preneo je na mene i da nije njega, sigurno ne bih radio ovaj posao. Završio sam građevinski fakultet, razmišljao sam na koji način da pomognem ocu u poslu kako bih opravdao ono što je uložio u mene. Ali, sudbina ima neke svoje zakone i umesto u građevinske, uplovio sam u fudbalske vode. Fudbal je  živa stvar, iziskuje dosta rada i strpljenja. Upoznao sam mnoge značajne ljude u Srbiji, čelnike najvećih klubova poput Zvezde, Partizana, Vojvodine i drugih. Doživeo pregršt lepih trenutaka. Prošle godine našli smo se među osam najboljih ekipa u zemlji. Ove sezone svakako ostajemo superligaši.

 

Pojedinci tvrde da vam je lako da budete predsednik jer je otac pored vas?

Najverovatnije izgleda tako kada se stvar posmatra sa strane, iznutra je sve drugačije. Moj otac nema puno vremena da se bavi klubom. On vodi firmu, tu ima mnogo posla. Ne smem da mu se žalim, ko zna gde bi me poslao. Zato probleme rešavam sam sa svojim saradnicima!

 

Ali Novica je predsednik FS RIS i potpredsednik FS Srbije, nemoguće da vam nije na usluzi?

Jeste, ne kažem da nije. Ali morate mi verovati na reč, njegove funkcije  samo jačaju ugled Radnika. Tvorac je svih napredovanja kluba, uradio je stadion, postavio je reflektore, u Belom Polju obezbedio teren sa veštačkom travom i sve to za kratko vreme. Molim vas, navedite mi još nekog u Srbiji koji je za nekoliko godina  toliko učinio za jedan klub ali i žitelje!

 

Ima i onih koji smatraju da Radniku nije mesto u Super ligi, kako kažu  nikad nijedno dete iz Surdulice neće biti u prilici da obuče dres kluba?

Primedbe takve vrste daje jedan mali i vrlo diskutabilan broj ljudi. Kritika polazi od onih koji su zaneti nekom drugom politikom od one koja je prisutna u lokalnom parlamentu. Svi dobro znamo da politici nije mesto u sportu. Negativni komentari dolaze i od onih koji još žive u prošlosti. Radije bi voleli da Radnik igra u nekakvoj zoni, eventualno Srpskoj ligi. Njihov mentalni sklop nije u stanju da sagleda novo viđenje stvari u fudbalu, no njihov problem. Nelogično je da naše poteze većina hvali, a samo šačica kudi. Što se tiče naše dece, i ona će igrati za Radnik. Činimo sve napore kako bi ove ili možda naredne godine omladinci ušli u Omladinsku ligu Srbije. Eto nama novog mladog kadra za prvi tim. Velike stvari ne mogu preko noći!

 

Kritičari tvrde da vi i vaš otac lepo živite na račun kluba?

To naprosto nije tačno. Onaj ko iole poznaje situaciju dobro zna da se sezona u Super ligi ne može izgurati bez 80 miliona dinara. Iz opštinske kase dobijamo oko 30, dakle fali 50 miliona. Verovatno se pitate kako uspevamo da se takmičimo. Novac se ubire od ugovora sa Arenom sport, FSS i od prodaje igrača – na Samuelu Ovusuu zaradili smo 250 hiljada evra. Tu su i sponzori- Knez petrol, kompanija Banković, Vila Best i drugi. Naš budžet je najmanji u Super ligi i iznosi oko 700 hiljada evra, za razliku od Zvezde i Partizana koji raspolažu sa preko 10 miliona.     

 

Kako gledate na privatizaciju klubova za koju se zalaže država?

Podržavam u potpunosti ideju Vlade Srbije da se klubovi prodaju. Nema ništa bez privatizacije. Uostalom čitav svet funkcioniše po tim pravilima, ne vidim zašto da ne učinimo i mi.

 

Kruži priča Surdulicom da Radnik kupi Milan Mandarić, posredstvom Vite Dimitrijevića?

To su samo nagađanja. Vita je igrao za Radnik, potom za Kosmos, kad god dođe u Surdulicu on nas poseti. Mada, u poslednje vreme slabo dolazi ali smo u stalnom kontaktu sa njim. Njegov dugogodišnji prijatelj Milan Mandarić često ga posećuje u Ljubljani gde živi. Neko je pogrešno povezao konce i smislio priču koja nema osnova u realnosti. Bilo bi lepo da ovaj poznati fudbalski biznismen izrazi želju za kupovinom, ali toga još na vidiku nema.

 

 

POVERENjE U ŽIVKOVIĆA

Klub je za kratko vreme promenio dosta trenera, sa Bratislavom Živkovićem sklopljen je ugovor na 18 meseci?

Započeli smo sezonu sa Goranom Lazarevićem, poznati beogradski trener se nije dokazao i došlo je do razlaza nakon sedam prvenstvenih kola. Na njegovo mesto doveli smo Neška Milovanovića – trenera iz Čačka koji se nije najbolje snašao. Milorad Kosanović je Radnik vodio pet kola, ali nije hteo da nastavi saradnju. Tokom zimske pauze sklopili smo ugovor sa Bratislavom Živkovićem na godinu i po dana. Ima naše poverenje, nadam se da nam uspesi predstoje.

 

U Radniku su i dva reprezentativca Srbije?

Igor Zlatanović do 21 godine i golman Ognjen Čančarević,  koji je postao reprezentativac selekcije Super lige. Nije to mala stvar. Naša želja je da se igrači afirmišu, intenzivno radimo na tome, za uzvrat imaćemo zaradu od koje će klub živeti.

 

Kakvo je, po vašem mišljenju, stanje fudbala u Pčinjskom okrugu?

Nije baš najsjajnije. Žao mi je što se u Bujanovcu ugasio BSK, to nije smelo da se dogodi. U Vladičinom Hanu, Vranjskoj Banji, Trgovištu klubovi  igraju u zoni. Kad je u pitanju Vranje, Dinamo je u Prvoj ligi, iskreno bih voleo da  Vranjanci postanu superligaši i tako stanu nama uz rame. Pa Vranje je    od vajkada bio fudbalski centar Srbije! Potrebno je i da se podigne nivo fudbalske infrastrukture, lepo je što će Gradski stadion u Vranju dobiti moderan teren sa veštačkom travom. Bolji uslovi doneće boljitak i na rezultatskom planu.

 

RANO JE ZA EVROPU

Da li vidite Radnik u Evropi?

Ne! Moramo najpre postati neko i nešto u Srbiji, pa tek onda možemo razmišljati o izlasku na evropsku scenu. Gajim nadu da ću za vreme trajanja mandata taj korak učiniti bližim. Ko ima nadu – ima sve!

 

PROFIL

Ime i prezime: Stanislav Tončev

Datum i mesto rođenja: 1.6.1989  u Nišu

Obrazovanje: Završen Građevinski fakultet

Funkcija: Predsednik FK Radnik

Ostale funkcije: član Predsedništva FS RIS, član Skupštine FS Srbije i član Izvršnog odbora Zajednice superligaša.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar