Daleko je Bunuševac



SANITARNI I DRUGI ZAKONI



Objekat je, da podsetimo, podignut na parceli u državnom vlasništvu koja se nikako ne može legalizovati i preneti u privatno vlasništvo.

Mladenović, dakle, neposredno pored ove koju je uzurpirao, poseduje i sopstvenu parcelu, ali hladnjaču ipak nije podigao na njoj, već na susednoj broj 12668 u vlasništvu države, na kojoj je, prema „Planu generalne regulacije Zone 3“ iz 2011. godine predviđeno „uređeno gradsko zelenilo“. Osim nelegalne gradnje, ova firma prekršila je i niz  sanitarnih zakona iz oblasti ekologije koji jasno propisuju kriterijume za podizanje hladnjače i uopšte objekata koji imaju vezu sa proizvodnjom i skladištenjem hrane. A podsetićemo da je hladnjača podignuta na mestu na kome se do 2003. nalazila gradska deponija koja još uvek nije sanirana. Sekretarijat za inspekcijske poslove podneo je policiji krajem prošle godine krivičnu prijavu protiv firme „Neša komerc“ zbog privrednog prestupa. Prijava je prosleđena Osnovnom javnom tužilaštvu gde se trenutno odlučuje o njenom statusu.



Mladenoviću smo ponudili da za ovaj broj Vranjskih govori o ovom slučaju, ali je on pristao da to uradi tek sledeće nedelje.

Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave koja je direktno nadležna za rušenje ovog nelegalnog objekta, podseća da su u više navrata nadležne inspekcije, usled nedostatka odgovarajuće tehničke opreme i mašina, bezuspešno pokušavale to da učine.

– Što se tiče prevazilaženja ovog problema, Gradska upava je raspisala tender za izvođača radova na rušenju objekata i taj problem će biti otklonjen u narednom periodu – tvrdi Aritonović.

Od poslednjeg pokušaja rušenja 14. oktobra prošlo je pet meseci, a utisak je da vlasnik Mladenović ne namerava da bilo šta uradi po ovom pitanju. Na drugoj strani, i pored zaklinjanja na poštovanje zakona (koje ne nameravamo da dovodimo u pitanje), čini se da Aritonović ostavlja izvestan manevarski prostor  Mladenoviću kada kaže da mu „rušenje nije cilj po svaku cenu“.

– Radi se o najsavremenijem objektu te rste u ovom delu Balkana, i o privredniku koji zapošljava oko petnaestak ljudi. S obzirom da se radi o montažnom objektu, čija je dislokacija moguća, pozvao sam vlasnika firme i pre dvadesetak dana sam imao sastanak sa njim u mojoj kancelariji u Gradskoj upravi – kaže Aritonović.

Prema njegovim rečima, Mladenović je dobio ponudu o kojoj se nije izjasnio još uvek:

– Ponudio sam mu da objekat dislocira u Industrijsku zonu Bunuševac. Tom prilikom ponudio sam mu odgovorajuću parcelu koja je pogodna za ove namene. On se o mom predlogu tom prilikom nije izričito izjasnio. Načelno je naveo da postoje velike poteškoće da se objekat dislocira, ali je ostavljena mogućnost da mi naknadno saopšti svoju odluku. Do ovog trenutka nemam nikakav odgovor – objašnjava načelnik.

Ipak, kako god odlučio vlasnik, Aritonović tvrdi da sa tim neće imati nikakav problem. Naglašava da mu je nejasno kako neko može da svesno krši zakon očekujući da će to proći nekažnjeno. Osim toga, načelnik dodaje da će sve troškove eventualnog rušenja snositi graditelj:

– Ovo je problem za vlasnika objekta, jer je teško pojmljivo da neko uloži toliki novac, a da prethodno ne reši elementarne stvari kao što je pitanje lokacije i dozvole za izgradnju objekta.U slučaju da se pribegne krajnjoj meri – rušenju objekta, Grad neće imati obavezu naknade štete jer je štetu prouzrokovao nesavesni graditelj – kaže Aritonović.

Mladenović, koji je prema nekim procenama u hladnjaču uložio čitavih milion evra a čitav prostor oko nje pretvorio u slobodnu carinsku zonu, sad pokušava sve da stanje ostane nepromenjeno. Čak i ako bi objekat dislocirao nekoliko metara dalje, do svoje parcele, to izuskuje ozbiljne troškove iako se radi o objektu montažnog tipa.

-Tu su instalacije, oprema, temelji, ogroman je to objekat velike površine, visok sedam metara. Ali, i to je bolje od rušenja – kažu poznavaoci prilika.

HRONOLOGIJA

Ako se podsetimo hronologije od pre skoro godinu dana, potpuno je jasno Aritonovićevo čuđenje kada kaže kako ne može da shvati da neko uloži ogroman novac svesno kršeći sve moguće zakone ove zemlje. Čuđenje je još veće ako se zna da je Neša komerc jedan od najvećih u svojoj branši u distribuciji voća i povrća, sa poslovnim dobitkom od 45,2 miliona dinara u 2015, dok je neto dobitak fime iznosio 24,2 miliona.  

Firma je prvo rešenje o obustavi radova od Građevinske inspekcije dobila još 29. marta 2016, kada je počeo da podiže 18 čeličnih stubove buduće hale. Kao se Mladenović oglušio o rešenje, sledeće stiže početkom maja, ali o rušenju. Naravno, vlasnik je nastavio sa gradnjom, usledio je postizborni period, da bi ga se nadležni ponovo setili oktobra, kada tiže još jedno rešenje za rušenje. Ovaj posao trebalo je da obavi Vodovod, ali su u ovoj firmi rekli da nemaju adekvatne mašine i da bi akcija sa ovima koje imaju trajala danima. Gradska uprava raspisuje tender za firmu koja bi obavila rušenje, a načelnik Aritonović kaže da će najbolji ponuđač uskoro biti poznat. Za sve to vreme Mladenović ne samo da završava halu, već hladnjača počinje da radi, i to na mestu nesanirane deponije, što je posebna priča.

Prema zakonu, postoji jedno jedino rešenje-rušenje-a u praksi još bar tri: da sve ostane ovako, da se dislocira u Bunuševac ili na svoju obližnju parcelu. Na šta vi tipujete?

 

PRITISCI

 

Do Vranjskih su stigle priče po kojima Mladenović sada pokušava da spreči rušenje uz pomoć nekih moćnih političara, ali ove navode niko od relevantnih sagovornika nije mogao da nam potvrdi.

– Što se tiče Vašeg pitanja da li postoje pritisci na mene da se ovo stopira, moj odgovor je naravno da ne postoje nikakvi pritisci, jer je moj stav poznat i jasan, a to je da će u Gradu morati da se uspostavi komunalni red i da u tome neće biti zaštićenih – kaže Aritonović .

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar