Vranjanke imaju prirodnu južnjačku lepotu



 



NEPROSPAVANE NOĆI

U Vranje vas je, kažete, dovela ljubav…



– Moj suprug je Vranjanac i zaljubljenik u svoj grad. Upoznali smo se u Beogradu 2006. godine. Pričao mi je mnogo o Vranju, i svake nedelje smo čekali da nam njegova majka pošalje autobusom “Vranjske” novine. Jasno se sećam toga, to je bila neka vrsta tradicije. Pa smo tako bili u toku sa svim dešavanjima u gradu. Dolazak u Vranje 2012. godine pamtim po zebnji, strahu i prva pomisao mi je bila kako ću se snaći tamo gde nikog ne poznajem.

Složićete se da je početak, kao i svaki, težak.

– Apsolutno. Uvek sam bila optimista. Najvažnije je da volimo ono što radimo. Jedan deo mog bića je ispunjen jer radim posao koji volim. Mnogo su mi pomogle i moje drage Vranjanke koje znaju da pohvale rad i upornost. Bilo je i neprespavanih noći, da li je dobro to što sam uradila, da li je klijentkinja zadovoljna… Za uspeh u ovom poslu je važno biti ukorak sa novitetima. Uvek se trudim da naučim što više, da moje klijentkinje budu zadovoljne i da sa osmehom izađu iz mog salona.

Šta sve obuhvata vaš posao?

– Kozmetička struka je u stalnom razvoju. Tokom studija, stekla sam redovno teorijsko i praktično znanje o koži, kozmetičkim sastojcima i njihovoj primeni. Vođena kasnije iskustvom u radu i stalnim usavršavanjem, danas klijentima mogu da ponudim široku paletu profesionalnih tretmana za negu kože lica i tela uz adekvatne savete o tome kako i čime treba da održavaju, neguju i ulepšavaju svoju kožu.

Da li ste oduvek znali čime ćete se baviti?

– Želja prema ovoj profesiji javila se još u detinjstvu. Tada, a i sada, nakoh deset godina rada, znala sam da ova lepa i zahtevna profesija može da bude prihvaćena i postavljena na mesto koje joj kao nauci pripada, jedino obrazovanjem. Zato sam se prvo odlučila za studije na Višoj medicinskoj školi u Beogradu. Još tokom studija, bavila sam se inovacijama u svetu wellness čime sam od Udruženja kozmetičara 2006. godine bila nagrađena priznanjem Wellnes Award, što je kasnije preraslo u jedan od srpskih Spa brendova.

U Beogradu ste radili sedam godina.

– Po završetku škole, sa zvanjem višeg estetičara-kozmetičara, počela sam da radim u Beogradu u Anti Aging centru na Slaviji. Znanje i veliko iskustvo koje sam tada imala priliku da steknem u radu sa poznatim, javnim ličnostima i danas koristim. 

Da li izdvajate nekog posebno?

– Princezu Jelisavetu Karađorđević. Veliki broj poznatih sa estrade bili su naši klijenti.

Koliko se Vranjanke neguju?

– Nema žene koja ne voli da izgleda lepo i negovano. A Vranjanke su baš takve, drže do sebe. One imaju onu prirodnu južnjačku lepotu o kojoj je i Bora pisao, ali je treba negovati kako bi trajala i istaći da bi je svi primetili. Prvenstveno zbog sebe, žena koja bolje izgleda, bolje se i oseća. Izgled utiče na samopouzdanje, posebno danas kada se propagira model lepote i mladosti.

Šta žene najčešće traže kada dođu u vaš salon?

– Različite su želje klijentkinja. Pre svega, zavise od njihovog načina života, godina starosti, tipa kože, građe tela… A, moj posao je, pored profesionalne usluge usklađene sa njihovim željama, da im pomognem i da se opuste i uživaju u vremenu koje su posvetile sebi.

S obzirom na to da ste isti posao radili u Beogradu, koliko se razlikuje od posla u Vranju?

– Kada bi trebalo da uporedim posao u Beogradu i ovde u Vranju, a imajući iskustvo sa ženama iz visokog društvenog staleža, razlike velike nema, jer svaka žena želi najbolje za sebe.

Šta treba da poseduje i da zna dobar, profesionalni kozmetičar? Čuju se komentari devojaka „ako ne nađem posao u svojoj struci, otvoriću salon i biću kozmetičarka“. Kako komentarišete to?

– Dobar kozmetičar treba da ima pre svega osnove o dermatologiji, kozmetologiji, ako radi tretmane aparatima (ultrazvuk, visokofrekventne struje, laser). Potrebno je znanje iz fizikalne medicine, anatomije i fiziologije kože. Istina, ima takvih komentara – da salon može da otvori svako ko ne zna čime bi se u životu bavio ili je bez posla u struci za koju se usavršavao. Ne shvatajući ozbiljnost, devojke počinju da se bave ovim poslom, stavljaju nisku cenu usluga radi bržeg prometa koju prati još niži kvalitet, pa time stvaraju veliki problem svima koji žele da se ozbiljno bave ovim kompleksnim poslom. Ovo je problem kako u mojoj, tako i u svim drugim profesijama.

Koliko je, po vama, ovo zahtevan posao?

– Kao svaki privatni, ozbiljno shvaćeni posao, zahteva maksimalnu posvećenost, dvadesetočasovni rad, sedam dana u nedelji, ne poznajući praznike. Ovaj posao zahteva preciznost, koncentraciju, greške se ne tolerišu. Trudim se da svakom sledećem danu postavim novi izazov i zahvalna sam svojim klijentima na poverenju.

Postoji li nešto što ni po koju cenu ne sme da uradi onaj ko se ozbiljno bavi ovim poslom?

– Kozmetičar ni po koju cenu ne sme da stavi svoj lični interes ispred zdravlja klijenta.

Šta mislite, koje zablude postoje kod žena kad je u pitanju odlazak kozmetičaru?

– Zabluda kod žena je da cena bilo kog kozmetičkog tretmana ne prati kvalitet u koju se osim potrošenog profesionalnog, kvalitetnog materijala, računa i profesionalna, savetodavna usluga, kao i uložen trud i tendencije za dalje usavršavanje. U cenu jednog tretmana ulazi kompletna usluga.

STAZA ZA ROLERE

Po vama, šta ovom gradu nedostaje, a videli ste kao kvalitet i prednost u nekim od drugih gradova?

– Rekla bih da svakako nedostaje bioskop, pozorište… To ne bi trebalo da bude slučaj u gradu kao što je Vranje. Zatvoreni bazen, staza za rolere, kreativni i edukativni centri za decu predškolskog uzrasta.

Koji je još karakterističan problem u ovom gradu, i uopšte u Srbiji na koji se malo obraća pažnja, a trebalo bi da bude u fokusu celog društva? Ili šta vas lično najviše zabrinjava?

Karakterističan problem ovog društva, posebno u manjim sredinama je zatvorenost za prevenciju zdravlja. Negu lica i tela treba shvatiti kao brigu o zdravlju. Adekvatna ishrana, fizička aktivnost i trenuci koji vam pomažu da se opustite, veoma su važni za kompletan organizam. Smatram da bi dom zdravlja svojim imenom trebalo da opravda svoje značenje i postojanje, kao i otvorenost za alternativne metode kvantne medicine koje su u svetu konvencionalne.

Šta vas zanima u dokolici? Kako lenčarite?

– Volim putovanja i vrlo često volim da otputujem sa porodicom.

Kakav ste utisak i mišljenje stekli o Vranjancima?

– Zahvaljujući njima, našla sam sebe u ovom lepom gradu koji ima dušu za svakog ko nije iz Vranja.

Na šta ste najviše ponosni?

– Nisam od onih koji ističu svoj rad, to ostavljam drugima da kažu, ali mnoge stvari sam žrtvovala zbog svog usavršavanja. Ponosna sam na sebe jer radim posao sa ljubavlju i prenosim je svojoj deci. Pored dve moje princeze, Vere i Danice, koje se već sada interesuju za moj posao i traže da rade sa mnom, ja sam najsrećnija. Njihovi inicijali su i ime mog salona VD Kozmetik jer su i one zaslužne za moj uspeh. Dozvolile su mi da radim na sebi, budem uspešna i da mislim na budućnost.

 

 

U VRANjU MOŽE DOBRO DA SE POSLUJE

Da li ste zadovoljni poslovanjem u Vranju?

– Posla ima i smatram da svako ko želi da ozbiljno radi ono što voli u bilo kojoj branši, može naći svoje interesente. Jer, ako nema ponude nema ni potražnje. Kao majka dvoje male dece, prija mi život ovde. Prvenstveno zbog prednosti manje sredine. Dolazeći iz grada koji ima dugu istoriju, doživljavam Vranje kao svoj grad na sebi svojstven način. Živim jedan miran i lep život. I vranjski dijalekat mi je interesantan i simpatičan (ali zavisno od koga se čuje), jer postoje različiti poddijalekti.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar