U igri dinari, marke, dolari, evri



 



GLAMUR

Davnih šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka iz Dinama je u klubove višeg ranga otišlo nekoliko poznatih fudbalskih imena. Slobodan Mitić Čomi, vihorno levo krilo Vranjanaca, najpre je pristupio niškom Radničkom, članu Prve lige SFRJ, a zatim beogradskom Partizanu. Gradimir Vučković, prema nekim anketama najbolji vranjski fudbaler svih vremena, kratko je igrao u Novom Sadu, tada drugom vojvođanskom prvoligašu, u sezoni 1963/64, ostaće upamćen po golu koji je dao Crvenoj zvezdi u meču jesenjeg dela prvenstva tadašnje države. Slobodan Garašanin, ofanzivni vezista Dinama, obreo se tih godina u beogradskom Voždovačkom, članu Druge savezne lige, a Ratomir Leštarević, prefinjeni defanzivac, u niškom drugoligašu Železničaru. Ipak, prvi glamurozniji transfer iz Dinama u niški Radnički dogodio se 1981. godine, kada je odlični fudbaler Dinama Dragan Antić Recko stigao na Čair. Antić potvrđuje da je Dinamo, kao njegov matični klub, dobio od Radničkog visok iznos obeštećenja za njegov dolazak u Niš.



– Meni je Radnički isplatio tadašnjih 7,5 miliona dinara, a Dinamu, koliko se sećam, oko 15 miliona. Moja mesečna plata iznosila je 1,2 miliona, što je, poređenja radi, bilo šest puta veće primanje od radničke plate moje majke – priseća se Antić.

Aktuelni predsednik i trener vranjskog prvoligaša otkriva detalje još jednog svog transfera u osmoj deceniji prošlog stoleća.

– Kad sam iz niškog Radničkog prešao u FK Jumko, gde sam proveo šest meseci, Nišlijama je isplaćeno 100 miliona dinara, isto toliko i meni, a ugovorena mesečna plata iznosila je 15 miliona. Tada mi je Dinamo nudio platu od 1,5 miliona, ali i pored sve ljubavi prema matičnom klubu, presudio je novac – iskren je Dragan Antić Recko.

Drugi veći transfer fudbalera iz Vranja, takođe iz Dinama u niški Radnički, realizovan je 1984. godine kada se Dragan Stojanović Firga preselio na Čair. Najdugovečniji vranjski fudbaler svih vremena, koji je još uvek aktivan fudbaler sa blizu 60 godina života, iznosi manje poznate detalje iz svoje fudbalske karijere vezane za prelazak u klubove koji su bili u većem rangu od matičnog Dinama.

– Prvo sam iz Dinama, koji je bio u Niškoj zoni, pristupio kragujevačkom Radničkom, članu Druge savezne lige, ali oni nisu hteli da plate obeštećenje Dinamu, pa sam se vratio i pristupio niškom Radničkom, članu Prve lige SFRJ.  Mom matičnom klubu je isplaćeno više od 10 miliona dinara, ali mi ni danas nije jasno zašto nije plaćeno Dinamu obeštećenje za Jakšića, Antića „Kapu“ i Osmanovića – pita se Stojanović.

Nenad Jakšić, odlični napadač Vranjanaca, koji je 1986. godine pristupio niškom Radničkom, međutim, tvrdi da je Dinamo obeštećen od strane Nišija prilikom njegove seobe na Čair.

– Koliko znam, i tada je važilo pravilo da matični klub mora da bude obeštećen prilikom transfera igrača u klubove višeg ranga, pa je Dinamo dobio novac od Nišija na ime mog prelaska, u to sam siguran – tvrdi Jakšić.  

Za razliku od Jakšića, Dejan Osmanović, koji je nakon petogodišnjeg igranja za Dinamo, 1996. postao član prvoligaša Hajduka iz Kule u kome se istakao odličnim igrama i golovima, ne seća se da li je klub iz Vranja dobio obeštećenje od Kuljana.

– To ne znam, nije mi poznato – kratko je rekao Osmanović.

Zoran Knežević, jedan od čelnika Dinama 90-ih godina prošlog veka, takođe nije mogao da odgovori na pitanje da li je vranjski fudbalski klub dobio novac na ime obeštećenja za prelazak Osmanovića u Hajduk iz Kule.

– Prilikom transfera Osmanovića, 1996. godine, predsednik FK Dinamo bio je Božidar Ilić, a moje predsednikovanje trajalo je dve godine, 1993. i 1994. godine, tako da nisam u mogućnosti da odgovorim na vaše pitanje – jasan je Knežević.

MARKE, DOLARI I EVRI

Davor Tasić, aktuelni trener omladinske selekcije Dinama, kao fudbaler vranjskog kluba pristupio je 1995. godine beogradskom Obiliću, članu Prve „B“ lige SR Jugoslavije.

– Dinamo je za mene dobio oko 15.000 maraka, kao matični klub koji je uložio u moj razvoj – kaže Tasić.

Obeštećenje Dinamu isplaćeno je i za prelazak Dragana Mladenovića, doskorašnjeg trenera kadetske selekcije, u beogradsku Zvezdaru koja je tada igrala u Drugoj ligi SR Jugoslavije.

– Dinamo je za mene tada dobio 9.000 dolara, tu valutu je imao moj novi klub te 1999. godine – seća se Mladenović.

Ipak, najveći iznos obeštećenja, 42.000 evra, realizovan je 2007. godine kada je Dejan Stefanović, nekadašnji igrač Dinama i Crvene zvezde i više inostranih klubova, Šefilda (Engleska), Peruđe (Italija), Vitesea (Holandija), te engleskih Portsmuta , Fulama i Noriča, iz Portsmuta gde je igrao od 2003. do 2007. godine, prešao u Fulam za iznos od 800.000 funti. Tadašnji predsednik Dinama, koji je iz poslovnih razloga zahtevao da ostane anoniman, otkriva sve detalje oko naplate obeštećenja za ovaj transfer, tumačeći da je vrlo brzo nakon toga odlučio da se povuče iz domaćih fudbalskih voda.

– FK Dinamo, zbog dobrih odnosa sa FS Srbije i vodećim klubovima u zemlji, nije u prethodnom periodu kada ja nisam bio predsednik tražio obeštećenje za Stefanovića, a po nekoj inerciji ni kada je otišao u inostrane klubove. Te 2007, međutim, odlučili smo da raščistimo s tom praksom, polazeći od Pravilnika FIFA o ulaganjima matičnih klubova u razvoj igrača – objašnjava sagovornik.    

On ukazuje da je engleski premijerligaš Fulam bio stavljen pred svršen čin kada je advokatska kancelarija iz Milana, licencirana od strane UEFA, predočila ovom klubu kompletnu dokumentaciju iz koje se videlo da je Stefanovićev matični klub FK Dinamo iz Vranja, a ne beogradska Crvena zvezda za koju je igrao dve godine.

– Pomenutoj advokatskoj kancelariji iz Milana dostavili smo registracije fudbalera Stefanovića koje nam je obezbedio FS Srbije, ali moram da kažem da to nije bilo ni lako, ni jednostavno, jer se za ovaj transfer interesovala i Crvena zvezda, moćna i uticajna u nacionalnom fudbalskom savezu – ističe sagovornik.

Ipak, fakta su bila neumoljiva i apsolutno na strani Dinama, pa je epilog ovog transfera bio pozitivan za fudbalski klub iz Vranja koji je tada postao član Prve lige Srbije, drugog ranga po snazi u zemlji.

– Na ime obeštećenja za Stefanovića, dobili smo ukupno 60.000 evra, ali smo 30 odsto, 18.000, morali da izdvojimo za advokatsku kancelariju iz Milana koja nam je pomogla da ovaj posao uspešno okončamo – kaže sagovornik, dodavši „ da se posle tog slučaja sa obeštećenjem za Stefanovića povukao iz fudbala, rešen da nikada više ne upliva u domaće fudbalske vode i posveti se svom osnovnom poslu“.

Osim obeštećenja za odlaske svojih fudbalera u klubove višeg ranga, FK Dinamo je nedavno pokazao umešnost i kada su u pitanju transferi fudbalera koji nisu poniklu u klubu. Tako je Uprava kluba na čelu sa predsednikom Borivojem Antićem u takmičarskoj 2015/2016 godini raskinula ugovore sa fudbalerom Stefanom Radovanovićem koji je prešao u Radnik iz Surdulice za 200.000 dinara, i Urošem Ljubomircem koji je pristupio Zemunu za iznos od 400.000 dinara. Tada je Dinamo bio u prilici da inkasira još koji dinar za trojicu kadeta, Marka Hristića, Aleksu Jovanovića i Aleksandra Arsića, ali je po rečima Jove Ristića, trenera koordinatora u mlađim kategorijama Dinama, priča okončana neuspehom zbog stava roditelja.

– Roditelji Hristića i Jovanovića su se pobunili, pa su se oni vratili u Dinamo, a u Radničkom je ostao Arsić, pa je Uprava kluba napravila ugovor sa Nišlijama koji štiti interese Dinama u slučaju budućih transfera ovog igrača – rekao je Jović. 

Nismo uspeli da saznamo da li su za Gorana Antića Kapu, koji je iz Dinama prešao za niški Radnički 1986. godine, i Vladu Stošića, koji je iz Dinama prešao u Crvenu zvezdu 1984. godine i napravio veliku karijeru, isplaćena obeštećena Dinamu kao matičnom klubu ovih fudbalera.   

 

FIFA I FSS NA ZAJEDNIČKOM POSLU

Pravilnik FIFA, Svetske fudbalske federacije, zvaničan je dokument i Fudbalskog saveza Srbije, ali nacionalni fudbalski savez ima i svoj pravilnik o statusu i transferu igrača sa delom koji se odnosi na naknadu za obuku i razvoj igrača i principu solidarnosti, saopštava Nenad Santrač, direktor Sektora FSS za pravne i administrativne poslove.

– Kada su u pitanju transferi i status fudbalera na unutrašnjem planu, važeći je naš pravilnik, a kada se radi o međunarodnim transferima primenjuje se Pravilnik FIFA. Generalno, kada su u pitanju obeštećenja matičnim klubovima, tu važi pravilo da se pod tim klubom podrazumeva klub u kojem je igrač prvi put registrovan i u njemu proveo najmanje 12 meseci ili jednu takmičarsku sezonu – objašnjava Santrač.

 

SLUČAJ VOJISLAVA STANKOVIĆA

Kada je Vojislav Stanković Krivorep, nekadašnji fudbaler Dinama, OFK Beograda, Partizana i Intera iz Bakua (Azerbejdžan), i sadašnji igrač Gabale, premijerligaša iz Azerbejdžana, iz Dinama prešao u OFK Beograd za 250.000 evra 2008. godine, i iz OFK Beograda u Partizan gde je ostao šest godina, izostalo je u oba slučaja plaćanje obeštećenja matičnom Dinamu u iznosu od 12.500 evra. Zašto je Dinamo ostao bez 12.500 evra, pitali smo Nebojšu Zupančića, koji se tada nalazio na čelu Dinama.

– Baš kada je Stanković pristupio OFK Beogradu, podneo sam ostavku na mesto predsednika, pa je tada za predsednika izabran Nenad Jakšić, tako da  ne mogu da objasnim  zašto Dinamo nije dobio obeštećenje za ovog fudbalera.

Nenad Jakšić potvrđuje da je bio predsednik Dinama u vreme prelaska Vojislava Stankovića u OFK Beograd.

– Znam da Dinamo nije dobio ništa, ali je to objašnjeno činjenicom da je matični klub Stankovića FK Soko, a ne Dinamo, a kako znamo, Soko je bio ugašen kad se Stanković preselio na Karaburmu – objašnjava Stanković.

U biografiji Vojislava Stankovića stoji da je prvi klub za koji je registrovan FK Soko za koji je igrao sve sezone, 2003/2004 i 2004/2005. U Dinamu je bio od 2005. do 2008, kada je prešao u OFK Beograd.

 

ĆARE, GDE SU PARE

Javnost u Vranju je pokazivala stalno interesovanje, a lokalni mediji pisali su u više navrata o (ne)izvesnoj sudbini iznosa od 42.000 evra koje je Dinamo dobio na ime prelaska Dejana Stefanovića iz Portsmuta u Fulam. Glavni sagovornik u vezi ovog pitanja saopštio je „da je ceo iznos „legao“ na račun Sportskog saveza u tadašnjoj „Alko banci“.

– Račun Dinama je tada bio u blokadi na iznos od 1,5 miliona dinara, pa je novac za Stefanovića bio na računu Sportskog saveza u pomenutoj banci, a šta je dalje bilo s njim, gde je utrošen, ne znam, jer sam se povukao iz fudbala – napominje sagovornik.

Tadašnji predsednik Sportskog saveza Vranja Zoran Antić u izjavi za Vranjske objašnjava sudbinu novca za Stefanovića.

– Taj iznos je konvertovan u dinare i utrošen za potrebe Dinama koji je postao član Prve lige Srbije – podseća Antić.

 

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar