Iznenadni januarski sneg



 



KOMUNALNA POLICIJA

Gradonačelnik Slobodan Milenković ipak ne misli da su gradske i ostale službe zatajile, apostrofirajući Komunalnu policiju na koju su građani imali najviše primedbi:



-Ovo jeste bio veliki, ali ne i prvi ispit lokalne vlasti. Iskren da budem, položili smo ga veoma visokim ocenama. A što se tiče Komunalne policije i komunalne inspekcije, mislim da su efikasno radili i odradili svoj deo posla. Sve vreme su bili na terenu, obilazili i upozoravali građane, pisali kazne tamo gde su morali, ali su završili posao – kaže gradonačelnik Vranja.

Ipak, Milenković ne smatra da je sve bilo idealno:

-Svaki posao, kako god bio završen, predstavlja veliko iskustvo za budući rad. Mislim, ipak, da Služba za vanredne situacije pri Kabinetu gradonačelnika mora da nađe način da, shodno situaciji na terenu, bolje planira zadatke obaveze i da tako bude efikasnija u svom radu, rukovodeći se iskustvima koje je u sličnim uslovimavprimenjivala Civilna zaštita – priznaje Milenković.

Da, januar je, pao je veliki sneg, temperature su bile izuzetno niske, vetar je na putevima ponegde stvorio nanose visine i do tri metra, neki putevi su pročišćeni, neki neće biti dok traje sneg, ali nam se čini da sve češće olako uvodimo vanrednu situaciju i da smo neke strukture ljudi malo i razmazili (vidi okvir). Istine radi treba reći da je baš kod nas na jugu situacija bila najteža, ponegde i kritična.

Da sa ovim januarem neće biti šale, saznali smo i osetili već na Božić, jer smo ovaj praznik proslavili u svojim domovima sa temperaturama i vetrom koje mnogi od nas ne pamte. Već tada najkritičniji  putni pravci su bili prema Krivoj Feji, Vlasu i Bareliću, zatim  Nesvrti, gde nije bilo struje, Preobraženju…

Po nalogu Gradskog štaba „Vodovod“ je bio angažovan 24 sata dnevno sa kompletnom mehanizacijom na čišćenju prioritetnih ulica u gradu i seoskih puteva. U punu pripravnosti su stavljeni ,,Komrad“, inspekcijske službe, Vatrogasno-spasilačka jedinica, Vojska, Policijska uprava i Zdravstveni centar…Istovremeno je preduzeće „Trejs“ PZP bukvalno dobilo naredbu da svom raspoloživom mehanizacijom čisti putne pravce prema brdsko-planinskim predelima, gde ima dosta staračkih domaćinstava kojima su bile potrebne i hrana i zdravstvene usluge.

Već sutradan u Vranju je živa u termometrima pala na čak -22 stepena. Situacija je na celoj gradskoj teritoriji bila takva da je uvedena vanredna situacija.

Štab je istoga dana, svim subjektima odbrane, izdao dodatna precizna uputstva. U svim selima su imenovani poverenici civilne zaštite, kojima je naloženo da Stručnoj službi za zaštitu i spasavanje blagovremeno dostavljaju precizne i proverene podatke o ugroženosti pre svega seoskog stanovništva.

Taj i prethodna dva dana kompletna mehanizacija od 70 vozila preduzeća „Trejs“ PZP iz Vranja i 200 radnika koji ih opslužuju, bukvalno su po 24 sata dnevno provodili na terenu. Njihov posao je bio rasčišćavanju snega i snežnih nanosa ne svim putnim pravcima „trećeg“ i „četvrtog“ reda u 13 opština juga Srbije, kao i na mnogim lokalnim saobraćajnicama.

-Nama posao i obim posla nisu problem. Nama su problem niske temperature koje se u ovom kraju skoro ne pamte. Verujte da se nama mašine zalede u hodu, u procesu rada, što nam predstavlja veliki problem – rekao je tog dana Prdrag Spasov, direktor PZP istakavši da je u Predejanu, tog jutra izmerena temperatura od -30 stepeni.

OŠTRA GLAVA

Prema svim informacijama koje su se slivale u Gradski Štab, biće da je najteža situacija bila u Poljanici i svim selima koja tamo gravitiraju: Oštroj Glavi, Studenoj, Lalincu, Sekirju, Tumbi, Kruševoj Glavi, Strešku, Dragobuždu i Trsteni.

-Ovde je na Božić i dan posle, situacija bila katastrofalna. Međutim, nadljdskim naporima članova Kriznog štaba i uz veliku pomoć Štaba za vanredne situacije, stanje se iz sata u sat polako popravljalo, zahvaljujući pre svega činjenici da nam je Štab stavio na raspolaganje četiri teške mašine za čišćenje snega – rekao nam je tada Goran Simonović, predsednik Mesne zajednice Vlase i odbornik u Skupštini grada.

Kako je predsednik rekao, meštane je najviše ohrabrila činjenica da je, osim u jednom slučaju, snabdevanje strujom bilo više nego dobro. To se, međutim nije moglo odnositi i na prevoz koji organizuje preduzeće „Kavim Jedinstvo“.

-Na šta ovo liči i ko dozvoljava da nas ovde prevoze autobusima bez grejanja. Umesto da nam u „Jedinstvu“ obezbede iole dostojan autobus,oni umesto toga šalju kontrolore da nam po ovom nevremenu, svaki čas pregledaju karte – pun besa i srdžbe žali se novinarima meštanin Milorad Radmanović

Zbog ukupne situacije u poljaničkom kraju, Vlase i Golemo Sedlo su prošle srede posetili najviši funkcioneri lokalne vlasti: Slobodan Mlenković, komandant Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Vranja, zatim narodni poslanik Slaviša Bulatović, direktor vranjske „Elektrodistribucije“ Goran Nikolić i direktori javnih preduzeća „Vodovod“ i „Komrad“, Goran Djorđević i Momir Stojiljković.

Sada, kada je sve prošlo, gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, kome je prethodnih desetak dana radni dan na mestu komandanta Štaba za vanredne situacije trajao po 12 sati, sa olakšanjem sumira utiske.

-Ipak, ako moram, ja lično mislim da su svoj posao u ovom teškom periodu, posebno dobro odradili pripadnici Vatrogasno-spasilačke službe MUP Srbije i zaposleni u vranjskoj „Elektrodistribuciji“ – kaže gradonačelnik Vranja.

ISPAD SA MREŽE

Dodaje takođe da su PZP i gradska javna preduzeća besprekorno obavila poslove za koje su bila zadužena.

Na ovu opasku, Goran Nikolić, direktor „Elekrodistribucije“ kaže da je cela ekipa tog preduzeća, pošto je odredila prioritete, ne bežeći od vremenskih uslova, sve vreme stvari držala pod kontrolom, tako da je najveći ispad sa mreže trajao tek 4-5 sati.

Nevreme kakvo odavno nismo zapamtili u ovom kraju, sa enormno niskim temperaturama u kontinuitetu, na svu sreću nije prouzrokovalo veće materijalne štete. Bilo je u nekoliko slučajeva pucanja vodovodnih cevi, ali je to za ovo doba godine skoro normalno. Nevreme je, na žalost odnelo dva ljudska života (vidi okvir), mada su upućeni već konstatovali da je u oba slučaja smrt nastupila više kao posledica bede i nemaštine osoba koje nisu imale nigde nikoga.

 

 

ZAKON O VANREDNOJ SITUACIJI

Vanredna situacija je stanje kada su rizici i pretnje ili posledice – katastrofa, vanredna događanja i druge opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta da  njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada. (Zakon o vanrednim situacijama ,“Sl. glasnik RS“, br. 111/2009, 92/2011).

 

 

KAKO SU SE KRETALE TEMPERATURE

U nedelju, 8. januara, kada je uvedena vanredna situacija, temperatura u Vranju je bila -22 stepena. Narednih dana u Meteorološkoj stanici u Vranju najniže temperature su bile sledeće: ponedeljak -14, utorak -14, sreda -15, četvrtak -18 i petak -15, da bi u subotu 14. januara iznosila samo -3 stepena. Inače, u vranjskoj Meteorološkoj stanici na znaju kada su, u kontinuitetu, ovako niske temperature „vladale“ nedelju dana.

 

 

 

ŽRTVE NEVREMENA

U nedelju, 8. januara, Badem Alijević (56) iz Vranja, koji je živeo sam u bedi i nemaštini, krenuo je po mrazu u šumu da sakupi nešto drva za ogrev. Na tom putu je umro od posledica smrzavanja.

Dva dana kasnije, u utorak 10. januara, od istih posledica je umro Zoran Stojanović zvani Kmet (58) iz poljaničkog sela Strešak. Njega je dan ranije Vatrogasno-spasilačka služba pronašla promrzlog u kući u kojoj je,kao i Alijević, živeo bez igde ikoga i prebacila ga na Interno odeljenje vranjske bolnice, gde je preminuo od posledica smrzavanja.

 

 

SLAVIŠA BULATOVIĆ, POSLANIK

 SVI NA VISINI ZADATKA

-Nekoliko puta sam ponovio, pa ću i sada: Mislim da je u Pčinjskom okrugu situacija bila skoro identična onoj na Pešteru. Utoliko je posao Štaba i svih subjekata uključenih tokom Vanredne situacije bio kompleksniji i odgovorniji. Utoliko mislim da su Gradski štab i njegov komandant Slobodan Milenković veoma uspešno odradili veliki posao. To se takođe odnosi i na druge subjekte koji su bili uključeni u sve bitke tokom vanredne situacije.

Pratite InfoVranjske.rs i na Facebook stranici portala.



  • Ostavi komentar